Tricourile inteligente monitorizeaza starea de sanatate a purtatorului

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2529

Voteaza & Distribuie

Descriere



pacient


pacient spital



Tricourile inteligente, realizate de o echipa de cercetatori din Spania ar putea anunta sfarsitul erei cand pacientii sunt legati de pat si de monitoare pentru controlarea starii sanatatii lor. Imaginile clasice, cu oameni conectati la aparatura medicala pentru masurarea, constanta, a pulsului, tensiunii si temperaturii s-ar putea sa devina doar o desfasurare impresionanta de tehnica pentru thrilllerele medicale ale Holllywoodului gratie unei inovatii spaniole.



Tricourile inteligente, capabile sa monitorizeze pulsul si temperatura purtatorului vor aparea pe piata in cel mult sase luni, gratie unui material textil special, facut din fibre conductoare cu electrozi specializati integrati in structura lor, asa numitele „e-textile".


Cum exista asa numita cerneala electronica, „e-ink", capabila sa reproduca texte si imagini alb-negru pe ecranele cititoarelor de carti digitale, a aparut si fibra textila electronica. Acestea au fost folosite pentru confectionarea unor tricouri si camasi si pot urmari pulsul purtatorului, temperatura lui corporala si pot chiar sa realizeze un ECG.


Datele medicale sunt monitorizate cu ajutorului unui „dispozitiv de colectare", purtat in jurul gatului si sub tricou, iar acesta trimite informatiile printr-un mod wireless unui sistem de management medical, care interpreteaza rezultatele. Dispozitivul de colectare a datelor contine un termometru pozitionat in asa fel incat are contact cu pielea purtatorului, si un accelerometru, care arata daca pacientul este intins pe pat, sta ridicat sau este activ.



„Ideea de baza este ca sistemul sa fie neinvaziv",



a declarat inventatorul „tricoului inteligent", Jose Ignacio Moreno, cercetator al Universitatii Carlos al III-lea, din Madrid.



„Pacientul poate fi monitorizat in timp real, fara prezenta cablurilor de legatura cu aparatura de control datorita unei platforme wireless, asa ca oamenii pot sta in pat, sau se pot deplasa cat doresc ei".



Sistemul dispune si de o alarma, pe care medicii o pot regla in functie de fiecare pacient, astfel ca acesta emite un semnal daca temperatura sau pulsul lor depasesc un anumit prag. Astfel, tricoul stramt pe corp, este confectionat din „e-textile", material produs de Textronics, companie specializata in tot felul de aplicatii specializate pe imbracaminte, iar tricoul poate fi spalat in masina fara nici un fel de probleme, aceasta calitate fiind una deosebit de apreciata pentru astfel se elimina germenii patogeni acumulati din spital, capabili sa produca infectii foarte grave.


Sistemul de monitorizare integrat se numeste Lobin, si a fost creat dupa o perioada de cercetare si testare de 18 luni, de catre patru companii spaniole, intrate intr-un parteneriat comercial cu inventatorii sistemului. Produsul a fost testat in 2010, pe cinci pacienti voluntari, aflati la clinica de cardiologie La Paz, din Madrid.


Cercetatorii afirma ca perioada de testare de trei luni de zile s-a incheiat cu rezultate foarte promitatoare, comparabile cu cele furnizate de sistemele de monitorizare clasice. Trebuie spus ca totul a decurs cu bine si datele au putut fi interpretate corect, atat timp cat pacientii nu au facut miscari bruste sau au sarit.


Pe scurt, tricoul inteligent nu are ca obiectiv inlocuirea unitatilor conventionale ECG, dar poate fi folosit pentru monitorizarea starii pacientilor pentru o perioada indelungata, constant, fara ca purtatorul sistemului sa simta vreun inconvenient. Perfectionarile avute in vedere de realizatorii acestui articol din e-textile vor permite medicilor sa-l tina sub supraveghere pe pacient acasa, reducand mult perioada de timp cat acesta este internat in spital (si rata imbolnavirilor intraspitalicesti).


De asemenea, tricoul inteligent ar putea ajuta la depistarea unor afectiuni cardiace la sportivi. Cercetatorii de la Universitatea Carlos al III-lea, angajati, in prezent, in perfectionarea si reglajele sistemului, au declarat ca se asteapta ca tricoul inteligent sa fie disponibil pe piata in cel mult sase luni. De asemenea, cu unele adaptari specializate, tricoul poate fi dotat cu un modul, tot wirelles, pentru localizarea pozitiei pacientului. Daca starea sa de sanatate se inrautateste brusc, tricoul inteligent va semnala locul unde se afla acesta si interventia la „punct fix" i-ar putea salva viata.