Tratatul de la Trianon

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriPrimul Război Mondial, Romania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11129

Voteaza & Distribuie

Descriere

Invingatorii Primului Razboi Mondial - puterile castigatoare: Statele Unite, Marea Britanie, Franta si Italia; aliatii lor: Romania, Yugoslavia si Cehoslovacia; - au semnat la Trianon, pe 4 iunie 1920, un tratat de pace cu Ungaria. Aceasta marcheaza sfarsitul Imperiului Austro-Ungar, in sanul careia Ungaria s-a bucurat de o cvasi-independenta. Noului stat i se decupeaza doua treimi din teritoriu si trei milioane de maghiari se regasesc in exterior, majoritatea in Romania.

Dureroasa nastere

La trei luni dupa incetarea ostilitatilor, Ungaria aflata in plina anarhie, cade sub influenta unui agitator comunist, Bela Kun, care a instalat pe 21 martie 1920, la Budapesta, o Republica a Sovietelor ce imita Rusia leninista. Dictatura lui, pe cat de scurta, pe atat de sangeroasa, a fost doborata dupa o interventie a armatelor romane, facilitand accesul lui Miklos Horthy la conducerea tarii, amiralul unei tari fara acces la mare. Noul lider al Ungariei se proclama Regent pana la reinstaurarea unui rege din dinastia de Habsburg, care nu va veni niciodata.

Frustrari amare

Miklos Horthy negociaza cumva Tratatul de la Trianon si, imediat dupa semnarea acestuia, cere insistent revizuirea acestuia. Pentru a o obtine, se apropie de Mussolini si apoi de Hitler. Al doilea razboi mondial ii permite sa recupereze teritoriile din Romania si Iugoslavia. Dar in 1945, Ungaria, invinsa, este definitiv restaurata in granitele Tratatului de la Trianon. Dupa prabusirea comunismului, tara are intelepciunea de a pune sub tacere revendicarea minoritatilor maghiare din Transilvania (Romania) si Voievodina (Serbia), pentru a nu deschide noi conflicte cu regimurile vecine.