Tratamente cu miere

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3661

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mierea are un continut ridicat de carbohidrati si minerale, fiind o sursa excelenta de energie ce poate fi pusa rapid la dispozitia organismului, fiind considerata in antichitate ,,hrana zeilor". Ea mai este numita „elixirul sanatatii si longevitatii", fiindca imbunatateste procesele digestive si de asimilare a alimentelor in organismul uman.

Mierea de albine este valoroasa prin continutul sau in vitamine, care provin in exclusivitate din polenul si nectarul florilor, amestecat cu enzime si depozitata in stupi. Nutritionistii considera ca mierea si polenul contin toate substantele vitale necesare organismului.

Mierea contine aproximativ 190 de substante nutritive: aminoacizi, substante minerale, vitamine, hidrati de carbon, enzime, proteine. Principalele vitamine din miere Vitamina B1 (tiamina), Vitamina B2 (riboflavina), Vitamina B6 (piridoxina), Vitamina PP (niacina), Vitamina H (biotina), Vitamina B12 (cianocobalamina), Vitamina C (acid ascorbic), acid pantotenic, acid folic, Provitamina A, Vitamina K.

Principalele elemente minerale din miere care asigura succesul in sanatate sunt: sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu, cat si unele microelemente: beriliu, galiu, vanadiu, zirconiu, titan, nichel, staniu, plumb, argint.

Mierea ca aliment este prelucrata mai lent de catre organismul uman decat zaharul rafinat din sfecla de zahar. In toata lumea mierea este considerata ca fiind cel mai sanatos indulcitor astfel ca ea este indicata spre a inlocui zaharul in orice reteta culinara. Trebuie sa se ia in considerare faptul ca indicele de indulcire este de doua ori mai mare decat cel al zaharului. Un gram de zaharuri din miere elibereaza ca si zaharul de sfecla: 4,1 calorii, dar (spre deosebire de zahar), aceasta energie este pusa in totalitate la dispozitia organismului, astfel ca mierea este un aliment usor asimilat si digerabil.

Mierea de albine nu are doar calitati nutritive ci, in urma studiilor, s-a demonstrat ca are si o actiune terapeutica eficienta, ce se exercita atat asupra afectiunilor digestive, cat si in afectiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afectiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, in bolile de nutritie si cele infectioase, in afectiunile sanguine si in cele cutanate.

Hipocrate recomanda mierea pentru vindecarea unor afectiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratamentul plagilor.

Mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural cunoscut. Substantele pe care le contine sunt extrem de usor de asimilat de catre organism, care primeste prin miere nu doar caloriile de care are nevoie, ci si mineralele, vitaminele si enzimele. Apoi, mierea este un puternic antiinfectios natural, care actioneaza asupra principalelor sisteme si aparate din organism, de la tubul digestiv si caile respiratorii pana la nivelul pielii si al mucoaselor. Acest produs al stupului este si un puternic stimulent al digestiei si al metabolismului, favorizeaza tranzitul intestinal, ajutand la eliminarea prompta a toxinelor din organism. Este hrana celulei nobile (neuronul) si se utilizeaza in echilibrarea metabolismului glucidic neuronal. Din acest motiv, ar trebui sa fie suplimentul nutritiv obligatoriu al tuturor varstelor. Are efect antiaging (incetineste procesul de imbatranire).

Indiferent de varsta, mierea creste rezistenta fizica, inlatura oboseala si datorita proprietatilor sale energetice este indicata la sportivi pentru o recuperare mai rapida dupa efort.

Se foloseste in faringite, laringite, bronsite, insomnie, tulburari de somn, perioade de refacere dupa anumite afectiuni, anemii, viroze, perioada cresterii, graviditate, varsta inaintata, tulburarile datorate schimbarii anotimpurilor.

Administrare: 1 - 2 lingurite de miere inainte de mese. Pentru insomnie, se administreaza in fiecare seara, cite 2 lingurite de miere, cu 30 minute inainte de culcare.

Contraindicatie: nu se foloseste pentru a indulci lichide fierbinti, pentru ca o temperatura peste 40°C determina degradarea ireversibila a proprietatilor sale curative.