Transpiratia la plante

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari18954

Voteaza & Distribuie

Descriere

Transpiratia este un proces fiziologic major la plante, prin care se pierde prin deschiderile stomatelor. Stomatele sunt porii din frunze, tulpina, radacini si flori. La cele mai multe specii de plante, numarul lor este mai mare in partea inferioara a frunzelor. Sunt structuri cruciale pentru schimbul de gaze si umiditate intre plante si mediul lor. In ceea ce priveste procesul de transpiratie la plante este similar cu evaporarea.

Ce este transpiratia plantelor?

In afara de pierderea apei, mai multe functii ale plantei sunt asociate cu procesul de transpiratie. Daca studiem structura detaliata a unei stomate, descoperim celulele care regleaza deschiderea si inchiderea lor. Categoric, transpiratia se produce atunci cand stomatele sunt deschise, iar ceea ce le face sa se deschida este presiunea hidrostatica a celorlalte elemente superioare ale plantei si umiditatea solului.

Cand apa este prezenta in sol, radacinile preiau moleculele de apa din sol prin osmoza, proces prin care sunt absorbite si substante nutritive esentiale. Apa si mineralele sunt transmise elementelor superioare ale plantei. Pe masura ce stomatele primesc moleculele de apa, celulele de paza devin flasce, iar porii se deschid. Apoi, apa din planta se pierde prin transpiratie (metoda de difuzie), dupa care celulele revin la starea normala si stomatele se inchid.

Importanta transpiratiei la plante

Transpiratia este importanta in primul rand pentru supravietuirea plantelor, este cruciala pentru absorbtia substantelor nutritive din sol si pentru fotosinteza (cel mai important pentru schimbul de oxigen si dioxid de carbon). Cu alte cuvinte, plantele transpira si prin pierderea apei isi iau dioxid de carbon din atmosfera.

Transpiratia este benefica pentru mentinerea temperaturii plantelor si pentru racorirea lor in conditii de caldura. Rata transpiratiei la plante si numarul de stomate sunt direct proportionale intre ele. Cantitatea de apa pierduta depinde de temperatura atmosferica, de intensitatea luminii, de umiditate, de vant, de apa din sol si de dimensiunea plantei. Se pretinde ca volumul maxim al apei absorbite de radacini se pierde prin transpiratie. Doar 1 % din apa absorbita este folosita la cresterea si dezvoltarea plantelor.

Dupa cum stim, cactusii si alte plante de desert poseda anumite caracteristici de adaptare, care le permit sa reziste pe timp de secete prelungite. Una dintre adaptarile acestea este prezenta unui numar mai mic de stomate, stomate scufundate si structuri stomatale mai mici (la unele specii). Oricare ar fi situatia, pierderea de apa prin procesul de transpiratie este extrem de redusa.