Transpiratia in timpul primaverii si nu numai

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4304

Voteaza & Distribuie

Descriere

Prezentare generala
Pielea poate suferi mai multe tipuri de transpiratie, fie tulburari singulare, fie urmari ale unei alte boli, mai grave. Cele mai multe graviteaza in jurul transpiratiei excesive (hiperhidroza) sau, in unele cazuri mai rare, in jurul transpiratiei insuficiente (anhidroza).

Hiperhidroza
Hiperhidroza sau transpiratia excesiva poate afecta orice parte a corpului, dar in general apare in zona inghinala, la talpi, axile si pe picioare. Oamenii sufera de transpiratie abundenta din cauza stresului, anxietatii, caldurii sau a efortului fizic. Hiperhidroza primara este cauzata de glandele sudoripare hiperactive, in timp ce hiperhidroza secundara este rezultatul unei alte conditii medicale, de exemplu, ca urmare a boli de inima, hipertiroidismului sau tuberculozei. Simptomele includ mirosuri neplacute cauzate de inmultirea bacteriilor cauzatoare de transpiratie, sudamina sau craparea pielii.
Sudamina
Sudamina se datoreaza transpiratiei captive sub piele, lucru cauzat de infundarea canalelor sudoripare, care previn iesirea ei la suprafata pielii si duce la eruptii rosiatice pruriginoase. Este mult mai raspandita in mediile umede si calde. Sudamina tinde sa apara mai frecvent pe coapse si in regiunile trunchiului, iar simptomele includ zone rosii inflamate care pot da nastere la basici din cauza scarpinarii constante si repetate.

Hidradenitis Suppurativa
Hidradenitis suppurativa (HS) apare atunci cand transpiratia nu reuseste sa se scurga in mod corespunzator si se acumuleaza in foliculii de par. Aceasta acumulare de sudoare cauzata de glandele sudoripare apocrine, gasite in zona axilei si cea inghinala, se poate inflama si in cele din urma, erupe. Bacteriile se dezvolta usor in acest mediu si rezulta in formarea unor leziuni tumefiate sau abcese. Unii factori de risc includ hiperhidroza, fumatul, dieta si obezitatea.

Anhidroza
Anhidroza apare pe suprafata pielii in cazurile in care transpiratia lipseste. Este o tulburare genetica rara care duce la displazie ectoderma si are potentialul de a pune viata in pericol. Diverse cauze pot duce la aceasta afectiune rara a pielii printre care medicamentele diuretice sau antipsihotice si deshidratarea. Incapacitatea organismului de a se raci poate creste riscul de hipertermie, care ar putea duce la accidente vasculare cauzate de caldura si in cele din urma, la deces.

Prevenire
Cei care sufera de anhidroza trebuie sa-si regleze temperatura corpului, au nevoie de un mediu mai racoros si de bai frecvente. Alte solutii ar fi: hidratarea, evitarea alcoolului, a consumului ridicat de zahar si cofeina, precum si modificarile comportamentului zilnic, cum ar fi programarea activitatilor fizice dimineata devreme sau mai tarziu, spre seara. Hiperhidroza poate fi tratata prin aplicarea unor solutii cu metenamina sau cu clorura de aluminiu pentru a controla transpiratia abundenta; simpatectomia toracoscopica sau injectiile cu botox ajuta la intreruperea impulsurilor nervoase. Hiperhidroza secundara, care se datoreaza anxietatii sau unei stari psihologice, poate fi tinuta in frau prin consiliere de grup sau cu medicamente.

Simptomele sudaminei sunt tratate cu doze mici de steroizi si mentinerea pielii rece si uscata. Hidradenitis suppurativa este tratata cu medicamente cum ar fi antibioticele, steroizii, antiandrogenii sau retinoizii. Cu toate acestea, adesea este nevoie de o interventie chirurgicala in stadiile ulterioare.