Transpiratia

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4075

Voteaza & Distribuie

Descriere


A venit vara, e mai mult decat cald si afara si la birou si prin mijloacele de transport, in special in comun. De transpiratie nu scapa aproape nimeni, important e sa stim sa ne ferim, sa o evitam, sa-i salvam si pe cei din jur de mirosuri ingrozitoare, dar, mai ales, sa ne ingrijim. Ca nu e vorma numai de mirosuri sau duhori, ci de imaginea noastra. Iar proaspeti fiind, ne simtim mai bine, muncim mai bine si aratam mai bine.


Este drept ca nu putem sari la dus din cinci in cinci minute, Slava Domului ca exista deodorante, servetele umede, parfumate si alte produse pentru igiena zilnica ce ar trebui fi folosite la fiecare pas.





transpiratia in mijloacele de transport in comun


transpiratia in mijloacele de transport in comun




Stim cu totii cum e sa nu-ti gasesti un loc pentru nas in descoperirea unei dare de aer curat pe autobuz. Este bine ca rutele nu-s tocmai atat de lungi, desi aerul conditionat lipseste cu desavarsire. La munca, intr-un spatiu mai mic, slab aerisit, e mai greu, caci aici stam opt ore sau mai mult, nu avem prea mult timp sa ne racorim sau sa ne spalam. Putem porni intr-un ritm fresh inca de dimineata, de acasa si sa incercam sa ne pastram asa toata ziua.


Daca nu avem probleme de sanatate, cu glandele sudoripare, este in regula, altfel, trebuie sa ne dotam cu cat mai multe „unelte" pentru curatare, igienizare si un trai curat. Caci nu traim singuri in codru, trebuie sa-i respectam pe ceilalti, lucru inceput prin a ne respecta pe noi. Prezenta fiecaruia trebuie sa aduca o nota de prospetime, nu sa-i alunge chiar de la inceput pe ceilalti.


Transpiratia are un rol foarte serios cand vine vorba de organismul uman. Se elimina unele substante toxice, apa si se pastreaza temperatura interna a organismului. Odata cu evaporarea transpiratiei se raceste pielea, dar e bine sa se tina cont de relatiile dintre oameni. Se pare ca, pe langa efortul fizic si caldura, un factor prea putin cunoscut, dar foarte important, ai transpiratiei, este chiar alimentatia.





transpiratie si igiena


transpiratie si igiena




Aceasta secretie sudorala care ne da tuturor batai de cap este produsa de glandele sudoripare. Acestea se gasesc in stratul profund al pielii, iar procesul are cauze multiple. Dintre acestea, amintim:




  • Caldura si umiditate


    Daca temperatura din atmosfera creste, corpul este activat mai mult, iar o mare parte din transpiratie se elimina prin porii corpului, iar cealalta parte prin cei ai fetei. Transpiratia este intensificata daca mediul respectiv are un nivel de umiditate mai ridicat, caci prezenta aerului reduce probabilitatea organismului de a elimina apa la nivelul corpului.




  • Nervozitatea


    Daca ne enervam, dupa cum cunoastem deja, incepem sa fierbem, iar acesta nu este un mit. La tensiuni psihice, corpul se activeaza si elimina hormonii stresului. Acestia, la randul lor, duc la cresterea presiunii arteriale, temperaturii corpului si pulsului, lucruri ce duc la transpiratie.




  • Exercitii fizice


    Este normal ca atunci cand ne suprasolicitam corpul si depunem prea mul effort, sa transpiram, tocmai de aceea este indicata o hidratare sanatoasa, atat inainte de exercitii, cat si la final.




  • Stresul


    Factorii de stres, emotiile si alte tensiuni duc la activarea glandelor sudoripare, in special in palma, stim astfel de ce avem palmele umede cand avem emotii sau suntem rusinati.




  • Bolile


    Uneori, cand suntem bolnavi, se stie ca temperatura creste cu cateva grade. Atunci cand transpiram, ni se regleaza automat temperatura corpului, acest mod de a transpira fiind necesar. Sunt, totusi, boli infectioase, diabet sau probleme cu glanda tiroida, cand transpiratia nu mai face parte din tratament, ci e chiar un simptom.




Acestea sunt unele din cauzele transpiratiei in mod excesiv sau nu, altele ar mai fi: cafea, caci cofeina stimuleaza sistemul nervos central si activeaza glandele, mancarea picanta, perioada menopauzei, a menstruatiei, alcoolismul, fumatul, caci nicotina face corpul sa elimine acetilcolina, sarcina (se transpira mai mult in perioada sarcinii, caci rata metabolica este crescuta), dragostea care nu sta in stomac, ci in creier, fapt ce duce la adrenalina si cresterea pulsului, medicamentele etc.





transpiratia in cazul sportivilor


transpiratia in cazul sportivilor




De cele mai multe aceste probleme apar vara, care se transforma treptat si foarte puternic intr-un "sexon al transpiratiilor". Totusi, nu trebuie sa uitam ca transpiratia este un proces natural, de cele mai multe ori benefic corpului nostru. Glandele sudoripare pot produce, in medie, cate 0.5 litri de transpiratie zilnic, dar se ajunge, in cazul sportivilor sau in zilele foarte toride, la chiar 10 litri de transpiratie.


Igiena riguroasa poate ajuta foarte mult in cazul transpiratiei excesive, de asemenea, este indicat consumul crescut de lichide, caci daca ne e sete, inseamna ca organismul nostru a eliminat prea mult apa prin transpiratie, fluidele din organism au scazut, iar temperatura nu mai este cea potrivita. Si imbracamintea joaca un rol esential in acest sens, hainele subtiri, deschise la culoare, ne feresc de multe ori de transpiratia in exces. De asemenea, daca putem evita factorii ce produc transpiratia, facem un pas destul de mare in a scapa de acest lucru "murdar".