Joia mare si Cina cea de Taina

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari29279

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un eveniment important din viata lui Iisus Hristos este reprezentat de Cina cea de Taina, fiind ultima cina avuta de acesta impreuna cu cei 12 ucenici ai sai, inainte de a fi arestat si rastignit. Acest lucru se intampla in urma cu 2000 de ani, iar in zilele noastre, la finalul saptamanii luminate, in Joia Mare, crestinii sarbatoresc aceasta cina, avand multe principii semnificative pentru ei.


In Evangheliile lui Marcu, Matei si Luca din Noul Testament, Cina cea de Taina este descrisa pe larg. In timpul Cinei, Isus prezice ca va suferi dupa acest eveniment si le-a oferit apoi, simbolic, trupul si sangele lui prin painea si vinul de la masa.


Tot la ultima masa, Iisus le-a spus apostolilor cum se traieste viata crestina:



Cel mare este acela care slujeste altora, nu cei care asteapta sa fie slujiti (Luca 22:36).



Aceasta Cina a avut o influenta majora in viata oamenilor, inspirandu-i sa traiasca o viata simpla, cu credinta in Iisus si sa-i slujeasca pe ceilalti.





Cina cea de Taina


Cina cea de Taina



Cu o seara inainte de Pastele Evreiesc, o perioada sfanta pentru poporul evreu, a avut loc Cina cea de Taina. Iisus le-a spus ucenicilor unde vrea sa ia Cina, iar aici Domnul Iisus a avut niste presupuneri care s-au dovedit a fi adevarate. A spus ca Petru va nega de trei ori pana in zori ca l-ar cunoaste si ca un alt ucenic il va trada.


Dupa Cina cea de Taina, Iisus s-a supus deciziei de a fi rastignit chiar daca stia ca acest lucru se va intampla. Stia, de asemenea, ca astfel va reusi sa impace fiecare om cu Dumnezeu. Singurul lucru pe care l-a dorit in schimb a fost sa ne amintim de acest act si sa-L slujim.


Traditii din Joia Mare

Joia Mare mai inseamna, pe langa Cina cea de Taina si Tradarea lui Iuda si rugaciunea lui Iisus din gradina Ghetsimani.


In Joia Mare, traditia spune ca este interzis sa dormi, altfel vei fi lenes intregul an. In unele sate din Romania se stie ca femeile care atipesc ziua sunt pedepsite de Joirmarita, un fel de justitiar mioritic al trandaviei. Joimarita, in unele zone, este o femeie foarte harnica si maritata, care incepe sa verifice gospodariile caselor. Totodata, ea are dreptul de a da peste unghii fetelor care lenevesc in loc sa munceasca, aceasta zi fiind aceea in care se incheie toate treburile prin gospodarii.


Seara, crestinii merg la biserica pentru Denia celor 12 Evanghelii. In sudul tarii, traditia spune ca fetele fac 12 noduri unor ate si isi pun cate o dorinta, iar dupa ce aceasta se indeplineste, vor dezlega nodurile. Este inca o ocazia de a afla care le e ursitul, punand ata innodata sub perna. Femeile mai in varsta pastreaza obiceiul de a spala picioarele copiilor din casa.


Incepand cu Joia Mare si pana in ziua de Paste nu se mai trag clopotele la biserici, ci doar se bate toaca.


De asemenea, aceasta zi a Cinei este considerata binefacatoare pentru morti, fiind ultima zi din Postul Mare cand se face pomenire. Unii oameni curata mormintele celor morti in aceasta zi.

Totodata, in Joia Mare, in cele mai multe parti ale tarii, se inrosesc ouale, considerandu-se ca nu se vor strica tot anul.


In aceasta zi, in zona Clujului, se striga peste sat. De obicei, un flacau, Voevoda Tiganilor, striga peste sat toate abaterile fetelor si feciorilor din Postul Mare.





Spalarea picioarelor in Joia Mare


Spalarea picioarelor in Joia Mare



Despre spalarea picioarelor se spune ca este o traditie initiata chiar de Mantuitor, acesta spaland in Joia Mare picioarele ucenicilor sai.



Dupa ce le-a spalat picioarele si Si-a luat hainele, S-a asezat iar la masa si le-a zis: Intelegeti ce v-am facut Eu? Voi Ma numiti pe Mine: Invatatorul si Domnul, si bine ziceti, caci sunt.

Deci, daca Eu, Domnul si Invatatorul, v-am spalt voua picioarele, si voi sunteti datori ca sa spalati picioarele unii altora; Ca v-am dat voua pilda, ca precum v-am facut Eu voua, sa faceti si voi.(IOAN 13,12-15)



Miercurea Mare si Cina cea de Taina?

Unele voci afirma ca Iisus si-ar fi luat ultima masa impreuna cu ucenicii sai, cu o zi inainte, miercurea. Cercetarile unui savant de la Universitatea Cambridge arata ca este gresit sa celebram Cina cea de Taina joia. Cercetatorul, Colin Humpherys, prezinta acest lucru utilizand o combinatie de cercetari la nivel biblic, istoric si astronomic, se bazeaza pe elemente ale naturii si ale calendarului.


Conform teoriei omului de stiinta, Iisus ar fi folosit un calendar evreiesc in stil vechi. Se pot explica astfel seriile de evenimente care au avut loc intre Cina cea de Taina si Rastignire. Tot dupa datele aflate de acesta, se sutine ca data rastigniri a fost cea de 3 aprilie, iar ziua de Paste pe 5 aprilie.