Torticolisul sau gatul stramb

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10635

Voteaza & Distribuie

Descriere

Torticolisul este acea contractura a muschilor gatului (contractie musculara involuntara, persistenta) care duce la blocarea pentru cateva momente a miscarilor de rotire la nivelul capului. Senzatia de gat sucit poate fi de scurta durata, insa foarte dureroasa in multe dintre cazuri.





torticolis - gat stramb


torticolis - gat stramb




Torticolisul este deviatia capului si a gatului, gatul stramb, gatul sucit, senzatia de disconfort aparuta de cele mai multe ori din senin, la nivelul gatului. Din cauza durerii si a contractiei spastice, capul se inclina intr-o parte, limitandu-si miscarile de rotatie.


Sunt cazuri cand aceasta durere se asociaza cu cea a muschilor umarului din partea opusa, iar uneori apare un spasm muscular in zona gurii. Durerea mai mult sau mai putin puternica isi face loc in muschii cervicali, dar si de-a lungul toracelui. Aceste simptome pot disparea in timpul somnului.


Torticolisul poate fi de mai multe tipuri, iar acest lucru este decis de cauze:




  • Torticolisul obisnuit – acesta apare in urma unei miscari bruste, fortate a gatului, de cele mai multe ori, durerea observandu-se dimineata, iar contractura apare din cauza unei pozitii proaste in timpul somnului. Uneori durerile trec repede, insa alteori acestea devin deranjante si este nevoie de odihna si calmante sau miorelaxante – decontracturante musculare, fie ca este vorba de medicamente sau unguente.




  • Torticolisul congenital - aceasta afectiune este mai serioasa, apare de la nastere si e provocat de o dezvoltare insuficienta a unuia dintre muschii care sunt situati de cele doua parti ale gatului, muschi numiti sternoceidomasotidieni. Torticolisul este permanent, insa nu e dureros, iar o solutie poate fi reprezentata de o interventie chirurgicala, la care ar trebui sa se apeleze cat mai repede.

    torticolis


    torticolis






  • Torticolisul spasmodic – are o cauza necunoscuta si face parte din distonii (care se definesc drept "contractii involuntare si dureroase care intepenesc o parte a corpului sau intreg corpul intr-o pozitie anormala"). In cazul aceste afectiuni, tratamentul poate fi reprezentat de kineziterapie, care tine de intarirea muschilor opusi muschilor atinsi, dar si tratamentul de baza, care se aplica in cazul torticolisului obisnuit.




  • Torticolisul simptomatic – reprezinta unul dintre simptomele unei boli cauzale. Unele boli, spre exemplu cele de la nivelul cefei sau coloanei vertebrale, pot cauza torticolis. Si in acest caz, pentru contractura si durere, este nevoie de un tratament obisnuit, prin medicatie, dar este necesara si tratarea cauzei.






Torticolis congenital la copii


Torticolis congenital la copii




In cazul torticolisului congenital, tratamentul este necesar, caci este nevoie de prevenirea unei cresteri asimetrice, iar in acelasi timp se corecteaza mobilitatea gatului si capului, care este limitata in aceste conditii. In cazul acestui tip de torticolis, este indicata gimnastica medicala, prin intermediul careia se poate indinde muschiul gatului, iar inainte de exercitiile propriu-zise, pacientului i se va face un masaj la nivelul gatului. Kinetoterapia trebuie sa fie inceputa in acest scop inca din primele saptamani de la nasterea copiilor.


Daca acest tip de tratament nu da roade dupa aproximativ patru luni, este posibil sa fie nevoie sa se apeleze la operatia pentru intinderea si alungirea acelui muschi-problema.


Uneori, in oricare dintre cazurile in care vorbim despre torticolis, acupunctura poate fi un tratament cu rezultate foarte bune.