Tipuri de personaje

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari59351

Voteaza & Distribuie

Descriere

In fictiune, autorii folosesc mai multe tipuri de personaje pentru a-si spune povestile. Personajele indeplinesc diferite roluri in naratiune, si cu un pic de analiza, puteti detecta care sunt sunt tipurile de mai jos:

* Personajele principale sau centrale sunt vitale pentru dezvoltarea si rezolvarea conflictului. Cu alte cuvinte, intriga si actiunea se invart in jurul acestora.

* Personajele secundare ajuta la completarea personajele principale si ajuta la derularea evenimentelor.

* Personajele dinamice se schimba in timp, de obicei, in urma rezolvarii unui conflict central sau dupa ce se confrunta cu o criza majora. De obicei, personajele dinamice tind sa fie personajele principale mai degraba decat cele secundare, pentru ca rezolvarea conflictului este rolul major al personajelor centrale.

* Personajele statice nu se schimba in timp; personalitatea lor nu se transforma si nici nu evolueaza.

* Personajele complexe sunt oameni cu stari conflictuale si contradictorii.

* Personajele plate sunt opusul celor complexe. Aceasta personalitate literara este notabila pentru o singura trasatura principala.

* Personajele stereotip sunt acelea care au devenit conventionale prin utilizarea repetata in diverse tipuri de povestiri. Sunt instantaneu recunoscute de cititori sau membrii audientei. Exemple de persoanaje stereotip: femme fatale, detectivul cinic, dar moral, omul de stiinta nebun, tocilarul cu ochelari, etc. Aceste personaje sunt in mod normal unidimensionale plate, dar, uneori au stari conflictuale profunde. De exemplu, Hamlet.

* Protagonistul e personajul principal. Acesta nu este intotdeauna o persoana admirabila, pozitiva, poate fi un anti-erou; cu toate acestea, trebuie sa ceara implicare din partea cititorului sau chiar empatie.

* Anti-eroul este, de obicei, protagonistul, caruia ii lipseste nobletea conventionala a mintii si care se zbate pentru valori care nu sunt considerate universal admirabile.

* Antagonistul este personajul (sau chiar situatia) opozant/a protagonistului. Cu alte cuvinte, este obstacolul pe care protagonistul trebuie sa-l depaseasca.

* Personaj simbolic poate fi oricare dintre ele, a carei existenta reprezinta o idee majora sau aspect al societatii. De exemplu, in Stapanul mustelor, Piggy este simbolul atat al ratiunii, cat si al slabiciunii fizice a civilizatiei moderne; Jack, pe de alta parte, simbolizeaza tendintele violente, pe care William Golding le considera parte din natura umana.