Tari care au renuntat la fortele armate

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2855

Voteaza & Distribuie

Descriere



forte armate


forte armate



In general, se crede ca tari precum Elvetia si ducatul Luxemburgului nu au armate, fiind tari cu traditie de neutralitate si pacifism. Fals. Ambele tari dispun de forte armate, Elvetia fiind chiar extrem de bine pregatita sa se apere in caz de razboi. De altfel, tocmai prin dispunerea diviziilor sale in puncte strategice din munti si pe la trecatori, Elvetia a descurajat toate planurile lui Hitler de a o ocupa. Pana la urma, nazistii au preferat sa faca afaceri cu elvetienii si sa-si tina banii in bancile lor.



Dar, asa cum spunea si generalul William Sherman in discursul sau din 1879 de la Academia Militara din Michigan, „razboiul este un iad". Numai in secolul XX au murit intre 135 si 148 de milioane de oameni in toate conflictele care au caracterizat acest secol sangeros. In pofida costurilor umane si financiare enorme, majoritatea guvernelor lumii considera apararea drept o necesitate de prim rang. Exista insa si unele tari „rebele" care au decis sa renunte la cheltuieli militare si si-au desfiintat armatele. O decizie riscanta?


Haiti

Haiti are nedoritul statut de cea mai saraca tara din emisfera vestica, dupa decenii de dictatura impusa de familia Duvalier (Papa Doc si Baby Doc) si dupa nenorociri care au ruinat tara, intre care si un seism de gradul 7 pe scara Richter. Cauzele saraciei din Haiti sunt numeroase si variate, dar loviturile de stat nu sunt straine de aceasta situatie.


Un puci militar l-a dat jos pe presedintele Jean-Bertrand Aristide, la un an de la alegerea sa (in 1990), iar in 1994 a avut loc un alt puci. Fortele ONU au intervenit pentru a restabili guvernarea legala si tot de atunci armata haitiana a disparut, dizolvata de legislativ. In prezent, securitatea tarii este asigurata de „castile albastre".


Costa Rica

Pura Vida se traduce prin „viata pura", dar pentru costaricani aceste cuvinte inseamna mult mai mult. Inseamna bucuria unei vieti lejere, intr-o comunitate fara probleme deosebite, asa ca nu-i de mirare ca au renuntat la armata, in pofida faptului ca regiunea nu este una din cale-afara de linistita.


Costa Rica si-a eliminat fortele armate in 1948, dupa o perioada de conflict si un razboi civil care a durat 44 de zile, soldandu-se cu peste 2000 de morti. Noul guvern aparut dupa evenimente a redactat o noua constitutie prin care garanta libertatea cuvantului (intre altele), eliminand fortele armate. Asta nu inseamna ca tara este lipsita de forte de aparare. Exista o forta de politie dotata cu armament de tip militar si o Paza de Coasta.


Republica Mauritius

Localizata in apropierea Madagascarului, insula Mauritius este caminul a mai mult de 1 milion de locuitori, fiind si una dintre cele mai puternice si promitatoare economii din Africa. Acest lucru este garantat prin investitii facute inteligent, de o mana de lucru calificata si calmul social.


In 1968, cand Mauritius a dobandit independenta fata de Marea Britanie, nu s-a considerat niciodata ca ar fi nevoie in insula si de altceva decat de forte de politie, asa ca armata a fost desfiintata imediat. Locuitorii din Mauritius au avut parte de razboi cu varf si indesat, cand fortele britanice si franceze s-au luptat pentru acest teritoriu, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, insula fiind o baza navala si militara britanica pe tot parcursul celui de-al doilea razboi mondial.


Panama

In 1903, Panama a semnat un tratat cu Statele Unite care permitea Washingtonului sa construiasca, sa administreze si sa asigure apararea a ceea ce avea sa devina Canalul Panama. In 1999, conform tratatului, panamezii au preluat controlul Canalului, insa nu inainte de a traversa o perioada de tulburari si conflicte care au dus, in cele din urma, la dizolvarea fortelor armate.


Puciurile militare nu au fost raritati in istoria panameza din secolul XX. In 1968, armata l-a alungat de la putere pe primul presedinte ales democratic. Armata a jucat un rol nefast in Panama, mai ales dupa venirea la putere a generalului Manuel Noriega. Acesta a transformat Panama-ul intr-o „Cocaineland", sprijinind activ comertul cu droguri si armament. SUA au invadat Panama in 1989, arestandu-l pe Noriega. Panama a renuntat la armata in 1994, aceasta fiind desfiintata prin noua constitutie.