Cum sa scapi de asteptarile si poverile trecutului

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3012

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cati dintre noi nu caram dupa noi poveri ale trecutului? Nimeni nu cred ca face exceptie pentru ca nu exista om fara trecut. Le numesc poveri nu pentru ca trecutul este ceva rau, o pacoste sau ceva rusinos sau dureros ci numesc poveri acele experiente din trecut care inca ne afecteaza prezentul si viitorul.Cred cu tarie ca nu exista bucurie fara vindecarea ranilor din trecut si nici o viata frumoasa fara autocunoastere. Dupa cum spunea Jung: " cine se uita in afara viseaza, cine se uita inauntru se trezeste".

Cand spui " cine sunt eu?" care sunt primele lucruri ce iti vin in minte?Crezi ca te cunosti cu adevarat, ca stii cine esti si de ce actionezi intr-un anume fel sau cunosti despre tine doar date autobiografice, intamplari semnificative, deceptii amoroase, numar de copii sau realizari si esecuri profesionale, sociale sau de oricare alta natura?

Cred ca daca ne-am cunoaste, daca am munci sa aducem la suprafata lucrurile care zac in interiorul nostru viata ne-ar fi mult mai usoara si mai frumoasa. Doar cunoscandu-ne in profunzime ne vom putea bucura cu adevarat de viata si ne vom putea construi un destin pe masura puterii noastre interioare.

Povara trecutului se mareste pe zi ce trece si preferam sa aruncam cu pamant peste experientele dureroase si sa le ingropam undeva unde sa nu ne mai aducem aminte de ele sau sa le ascundem sub pres, prefacandu-ne ca nu s-au intamplat decat sa muncim sa le analizam, sa le vindecam, sa ni le asumam si sa le constientizam.

A te cunoaste pe tine insuti presupune 3 lucruri care sunt importante in egala masura:

1. O munca de auto-observare constanta

Ai nevoie constant de auto-observare pentru a transforma toate emotiile negative in emotii pozitive, credintele limitative in credinte eficiente, actiunile care te indeparteaza de ceea ce vrei in actiuni constructive.

2. Asumarea responsabilitatii pentru TOT ce se intampla in viata ta: pentru relatiile disfunctionale, pentru lipsa banilor, pentru jobul pe care il ai, pentru relatiile cu mama si tata.

3. Iesirea din zona de confort

Ca sa te cunosti trebuie sa iesi din zona de confort, sa te intorci in trecut, sa vezi ce anume te-a durut si ti-a provocat rani si din ce cauza actionezi astazi asa sau de ce repeti aceleasi tipare. A te cunoaste inseamna in primul rand a te vindeca de toate experientele traumatizante prin care ai trecut, a incerca sa le intelegi cu mintea de acum, pentru a-ti putea incheia socotelile cu trecutul si a privi inapoi cu bucurie.

Esti dispus sa depui aceasta munca?

Viata inseamna bucurie, clipe minunate, creatie, oameni minunati si experiente minunate. Pentru asta ne aflam pe Pamant. Pentru a ne manifesta puterea interioara si a ne creea viata cu ajutorul ei.

Simti pulsul vietii din tine? Cum ti-s diminetile? Te trezesti cu nerabdare sa traiesti noi experiente, sa te bucuri, sa traiesti frumos si sa creezi ceva pentru aceasta lume prin talentele tale?

Sau crezi ca ai venit pe Pamant ca sa te chinui si sa iti tarasti zilele una dupa alta?

Societatea ne-a bagat in cap ca viata inseamna o lupta si un chin continuu. Si acest model s-a transmis din generatie in generatie iar daca tu nu faci nimic ca sa il schimbi vei transmite copiilor tai secole de amaraciune, regrete si neputiinta. Asta iti doresti?

Ni s-a transmis acest model pentru ca societatea nu vrea oameni fericiti ci vrea consumatori. Oamenii fericiti nu sunt consumatori. Insa cei nefericiti, cei neimpliniti, aceia sunt care cumpara orice sub impusul durerii in speranta unui remediu, a unui leac, a unei minuni.

Suferinta nu este starea ta naturala, este un semnal de alarma care ne arata ca ai deviat de pe drumul tau ca te-ai deconectat de la tine si ca ai pierdut legatura cu interiorul.

Daca crezi ca viata inseamna suferinta si chin, cum te astepti la zile insorite, pline de trairi minunate si iubire?

La nastere, fiecare din noi ne construim o personalitate care se contureaza in timp. Aceasta personaliatate este ca un program ce ne ajuta sa ne adaptam la realitate si care ne protejeaza de durere.

Personlitatea se modeleaza mai mult pe dorintele celorlalti, pentru a primi confirmari de la ei si pentru a ne simti iubiti, decat pe dorintele noastre si pe ceea ce suntem in realitate.

Fiecare din noi avem copilarii, vieti si experiente diferite. Si asta duce la o personalitate diferita. Personalitatea actuala este rezultatul experientelor trecute. Singurul lucru comun este ca orice trastatura de personalitate care ne blocheaza evolutia in prezent este o reactie si un mencanism dobandit in urma experientelor trecute si poate fi schimbat prin constientizare.

Ne-am format o mare parte din personaliatte pe baza unui mecanism de aparare si ne-am departat de ceea ce suntem noi de fapt. Iar de multe ori ne identificam atat de bine cu rolul pe care ni l-am creat incat ajungem sa credem ca asta suntem: timizi, melancolici, tacuti, fricosi etc.

Ranile trecutului. temerile, credintele, starile emotionale si comportamentele ne conditioneaza si acioneaza ca o piedica in calea autenticitatii si a exprimarii a cine suntem noi de fapt si toate asteptarile si nevoile au o istorie: ele ne vorbesc despre poverile trecutului.

O persoana care a crescut intr-o familie in care nu s-a simtit inteleasa va cauta compania oamenilor care ii vor lasa impresia ca o inteleg sau mai mult, care o "ghicesc", adica ii ghicesc nevoile si asteptarile si stiu dinainte cum sa actioneze ca sa o multumeasca.

Psihologii au identificat 9 tipuri de personalitate. fiecare tipologie are propia sa armura de aparare, propiile caracteristici si propille mecanisme de a se apara de durere si de a-si implini nevoile ( nevoia de iubire, confirmare, acceptare etc). Poti avea caracteristicile mai multor tipuri insa unul este predominant.

Cele 9 tipuri de personaliatate

Tipul 1 Perfectionistul

- perfectionist

- este sub o constanta tensiune

- sensibil la critica

- isi reprima impulsurile si dorintele

- concentrat sa devina din ce in ce mai bun

- grijulie, ordonata, meticuloasa

- team de a nu face lucrurile bine

O persoana cu tipul 1 de comportament in copilarie a suferit din cauza faptului ca nu era considerat suficient de bun de catre parintii sai, si a fost tipul de copil care incerca mereu sa le intre in gratii sau sa le atraga atentia facand boacane. De obicei, ei nu s-au simtit iubiti si apreciati si au cautat permanent confirmari din exterior, lucru care s-a trasnmis si mai incolo.

Perfectionistul nu isi exprima furia decat foarte rar pentru ca are impresia ca daca ar face asta ceilalti ar putea avea o parere proasta despre el. Cate persoane ai vazut care tac si la un moment dat refuleaza? Insa partea mai proasta este ca in momentul un care tii in tine, corpup te atentioneaza sub alte forme : boli, depresei, stari de tristete.

Atunci cand sunt dominante trasaturile sale poz­itive, perfectionistul este atent cu ceilalti, rabdator si isi exprima cu dezinvoltura si respect idealurile inalte.

Tipul 2 Altruistul

- atentia se indreapta spre satisfacerea nevoilor celorlalti, pe a da si a ajuta

- daruieste pentru a primi aprobare si acceptare de la ceilalti

- uneori simte ca ceilalti il folosesc si profita

- dificultate in exprimarea propiilor nevoi

- sociabil

- refuza cu greu pe cineva

In copilarie, acest tip de persoana s-a identificat prin ajutorul pe care il oferea celorlalti si a invatat sa isi uite propiile nevoi si sa se puna pe plan secundar, pentru a se simti iubit si apreciat din prisma devotamentului sau. El a incercat pe cat posibil sa evite respingerea si sa isi ignore nevoile.

Atunci cand sunt dominante trasaturile sale pozitive, altruistul este capabil de o umilinta si de un altruism cu adevarat sincere, raspandind in jurul lui o dragoste de inalta calitate.

Tipul 3 Competitivul

- atentia este indreptata spre atingerea scopurilor

- se identifica cu rezultatele si reusitele sale

- cauta acceptarea si aprobarea pe baza rezultatelor sale

- aparentele si imaginea sunt foarte importante

- nu acorda atentie emotiilor, emotiile stau in calea muncii

- se identifica cu munca lui

- nerabdator

- furios cand intervin obstacole

- teama de esec

- exigent cu el si cu ceilalti

In copilarie s-a identificat in mod pozitiv cu o autoritate pe care o admira, el incearca sa repro­duca situatii prin care sa starneasca admiratia celor­lalti.

Atunci cand sunt dominante trasaturile sale po­zitive, competitivul devine autentic, in stare sa reuseasca, acceptandu-si foarte bine limi­tele.

Tipul 4 Romanticul

- atentia indreptata pe tot ceea ce este special sau lipseste

- atrage/respinge ceea ce este greu de obtinut si distant

- atitudine de abandonat

- empatic

- sentimentul ca e diferit

- sensibil si original

- traieste emotiile cu intensitate

- melancolic, solitar

- se refugiaza in lumea sa imaginara

In copilarie romanticului i s-a dezvoltat o rana care i-a lasat impresia ca nu este iubit, si s-a refugiat in lumea lui imagi­nara. Atunci cand sunt dominante trasaturile sale pozitive, romanticul da dovada de creativitate si de un simt artistic foarte dez­voltat. Atunci, devine capabil sa transforme propriile experiente de viata in elemente de evolutie.

Tipul 5 Observatorul

- nevoia de intimitate

- limitarea dorintelor si nevoilor

- atentia se concentreaza spre a bloca intrusii si a se detasa pentru a putea observa

- nevoia de intimitate

- se detaseaza de emotii

- autosuficient

- avar cu timpul, spatiul si cunoasterea sa

- afiseaza o atitudine superioara desi se simte inferior

- eticheteaza foarte usor

- ii place sa asimi­leze multe cunostinte (in toate domeniile)

- prefera logica in locul emotiei

- nu ii plac prea mult intalnirile, mai ales sub forma de reuniuni (familiale sau profesionale) si simte in mod frecvent nevoia de a fi singur cu el insusi (si cartile lui).

In copilarie a avut impresia ca nu este iubit atat cat merita. Acest lucru a facut sa-i evite pe ceilalti si sa se distinga prin acumularea de cunostinte.

Atunci cand sunt dominante trasaturile sale po­zitive, observatorul face dovada unui spirit generos, fiind capabil de dezinteres si de raporturi excelente in relatiile cu ceilalti.

Tipul 6 Devotatul

- mereu in garda

- suspicios

- atentie focalizata catre eventuale pericole

- se indoieste de oameni

- grija pentru protectie si siguranta

- vede implicatii si intentii ascunse

- pune la indoiala autoritatea

- amplifica situatii indoielnicie

- capabil de sim­patie si mai ales, de legaturi puternice cu semenii sai (cei apropiati, familia, „cei din clanul lui")

- mare capacitate intuitiva de care se foloseste mai ales ca sa aprecieze riscurile si caracterul periculos al celorlalti.

- mult simt al umorului. Marea sa dificultate este lipsa de incredere in ceilalti si in viata.

In copilarie a trait unele experiente care l-au facut sa nu mai aiba incredere in multe lucruri, dar mai ales in ceilalti oameni. A invatat sa se apere refugiindu-se in cinste, in situatii de stres, frica explica multe din atitudinile lui.

Atunci cand sunt dominante trasaturile sale pozi­tive, devotatul da dovada de curaj si loialitate. Este pozitiv, interesat de viata si atent cu ceilalti.

Tipul 7 Epicurianul

- fire pozitiva

- vede multiple optiuni

- nu-i plac limitele

- are multe pasiuni

- alerga dupa nou

- experienta este mai importanta decat succesul

- incearca sa evite suferinta si izolarea

- de multe ori incepe mai multe lucruri fara sa le termine

- vesel

- nu ii place rutina

In copilarie s-a simtit privat de mama sa, sau de imaginea de autoritate si afectiune, ceea ce l-a facut sa-­si dea silinta sa nu se mai gaseasca intr-o astfel de situatie de frustrare.

Atunci cand sunt dominante, trasaturile sale pozitive, epicurialnul este capabila sa-si exprime bucuria si optimismul fata de viata si fata de ceilalti oameni. El da dovada de o mare capacitate de integrare a experientelor sale de viata si de compasiune fata de ceilalti.

Tipul 8 Conducatorul

- isi ascunde vulnerabilitatile si slabiciunile

- crede in adevarul absolut si in justitie

- preocupat de putere

- protectorul celor slabi

- agresiv, intimidant, impulsiv

- obiectiv

- isi exprima des furia

- harnic si vioi

- corespunde adesea acelui gen de oameni pe care lumea ii numeste „sefi innascuti".

- vrea sa controleze tot ce se intampla in jurul lui, el isi impune propriul punct de vedere, il minimal­izeaza pe cel al celorlalti, combatandu-i deseori.

- actioneaza adesea in genul „totul sau nimic". Este deseori exce­siv, entuziast si energic.

In copilarie, a intrat in competitie si a stiut sa-si impuna rapid punctul de vedere in fata autoritatii parintesti.Atunci cand sunt dominante, trasaturile sale pozitive, conducatorul este capabil de curaj si putere. Poate deveni capabil de indul­genta si de intelegere.

Tipul 9 Mediatorul

- vede fiecare aspect al unui lucru

- cauta solutii confortabile, evita conflictele

- ambivalent

- refuleaza curia, are o agresivitate pasiva

- face pe plac celorlalti

- are dificultati in a spune nu

- vrea ca in jurul sau sa domneasca o intelegere perfecta.

- capabil sa-i asculte cu atentie pe ceilalti, sa suporte uneori prea multe lucruri, sa minimalizeze ade­varatele probleme, iar toate aceste lucruri il pot con­duce spre indolenta, catre o impresie de seninatate creata de obisnuinta si de respingerea noului, catre evitarea luarii de decizii.

- ii place sa traiasca in pro­priul lui ritm

- detesta sa fie „presat" de timp

In copilarie, s-a identificat cu rolul parental de bunavointa si sustinere, uitand de nevoile personale.

Atunci cand sunt dominante trasaturile sale poz­itive, mediatorul este in stare sa accepte si sa-i sprijine pe ceilalti. Cautarea pacii interioare si exterioare face din el adesea un foarte bun mediator, sigur de el, independent si implinit.

La sfarsitul articolului vei avea un test care te ajuta sa iti identifici mai bine tipul de personalitate:

Fiecare tip de personaliatate este ca o armura pentru a evita principalele temeri de cafe sufera persoana respectiva. Practic, este ca o masca care acopera adevarata persoana. Faptul ca iti cunosti tipul de personalitate te ajuta foarte mult inn procesul de constientizre si apoi de vindecare.

Cum scapi de poverile trecutului?

Repetam inconstient tiparele din copilarie si singurul mod de a rupe lantul este de a ne pune intrebari.

Cum te-ai simtit in familie? Important? Neglijat? Nesemnificativ? Alintat?

Cat de mult conta parerea ta ? Ce comportament aveai cand nu te simteai inteles/iubit/apreciat? Tineai in tine? deveneai tacut? Te revoltai? Faceai boacane?

Acum priveste comportamentele tale actuale si vezi ce tipare repeti in momentul in care esti pus fata in fata cu situatii care iti provoaca aceleasi sentimente.

Trecutul ne conditioneaza si ne poseda atata timp cat nu il reevaluam. Constientizarea repetitiilor din trecut ne permite sa ne oferim singuri ceea ce ne-a lipsit, iesind astfel din cercul dependentei si repetiei care ne impune sa asteptam totul din exterior ca si cum am fi lipsiti de resurse.

Dupa ce ti-ai raspuns la toate intrebarile legate de comportamentele tale din copilarie, tine un jurnal in care noteaza toate intamplarile care te enerveaza, iti produc stari negative sau te fac nefericit si modul in care actionezi.

Apoi, compara jurnalul, cu raspunsurile la intrebari.

Iti doresc succes, si astept sa imi spui cum ai scapat de o mare parte din bagajele copilariei.

Acesta este primul articol din seria celor 3 despre autocunoastere. Urmeaza partea a 2-a : autodistrugerea sau cum te sabotezi singur.

Pe curand,

Alexandra

TESTUL QUEST

Exista doua grupuri a cate 3 afirmatii, fiecarei afirmatii fiindu-i atribuita o litera. Alege din fiecare grup, cate o singura afirmatie care ti se potriveste cel mai bine si care seamana cel mai mult cu ce ai alege in viata de zi cu zi.

Grupul I

A. Am tendinta sa fiu destul de independent si imi place sa ma afirm. Am simtit ca este mai bine sa iau viata in piept. Mi-am stabilit scopurile, imi place sa ma implic si sa fac ca lucrurile sa-mi iasa. Nu-mi place sa stau deoparte. Vreau sa realizez lucruri mari si sa am impact asupra celor din jur. Nu caut neaparat sa ma confrunt cu altii, dar nu las oamenii in niciun caz sa ma dea la o parte. Cea mai mare parte din timp stiu ce vreau si fac totul pentru asta. Am tendinta sa muncesc din greu dar si sa ma distrez.

B. Am tendinta sa fiu tacut si imi place sa fiu singur. Nu obisnuiesc sa atrag atentia asupra mea si nu obisnuiesc in general sa ma afirm. Nu ma simt bine sa preiau conducerea sau sa fiu asa competitiv ca ceilalti. Multi pot spune despre mine ca sunt un visator, o mare parte din trairile mele se petrec in imaginatia mea. Ma simt bine daca nu este nevoie sa fiu tot timpul activ.

C. Am tendinta sa fiu foarte responsabil si devotat. Ma simt groaznic daca nu-mi tin promisiunile si daca nu fac ceea ce ceilalti asteapta de la mine. Vreau ca oamenii sa stie ca sunt aici pentru ei si ca voi face tot ceea ce cred ca este mai bine. Chiar daca ei nu stiu, de multe ori am facut sacrificii mari pentru ceilalti. Deseori nu am grija de mine. Fac ceea ce trebuie facut si ma relaxez (sau fac ceea imi place cu adevarat) numai daca mai ramane timp.

Grupul II

X. Sunt o persoana care are de obicei o imagine pozitiva despre viata si simte ca lucrurile se vor sfarsi cu bine. Pot sa gasesc cu usurinta ceva care sa-mi trezeasca entuziasmul si gasesc intotdeauna ceva de facut. Imi place sa fiu impreuna cu altii si sa ii ajut sa fie fericiti. Ma bucur sa-mi impartasesc starea mea buna cu cei din jur. Nu ma simt intotdeauna grozav dar incerc sa nu arat asta nimanui! Aman de multe ori sa-mi rezolv problemele.

Y. Sunt o persoana cu sentimente puternice, cei mai multi oameni pot spune cand nu-mi convine ceva. Pot fi precaut cu ceilalti, dar sunt mult mai sensibil decat las sa se vada. Vreau sa stiu pe cine ma pot baza si prefer sa-mi definesc clar relatiile cu ceilalti. Cand sunt suparat as vrea ca oamenii din jur sa–mi raspunda si sa fie alaturi mine. Stiu care sunt regulile si nu-mi place ca oamenii sa-mi spuna ce sa fac. Vreau sa hotarasc eu insumi.

Z. Tind sa fiu logic si ma stapanesc bine – dar nu ma simt in largul meu cand am de-a face cu sentimente si emotii. Sunt eficient – chiar perfectionist – si prefer sa lucrez singur. Cand sunt probleme sau conflicte personale, incerc sa nu ma implic emotional in acea situatie. Unii spun ca sunt prea rece si detasat, dar nu vreau ca emotiile sa ma distraga de la ce este cu adevarat important pentru mine. De obicei nu-mi manifest reactiile chiar daca ceilalti insista.

Alatura cele 2 litere si cauta-ti personalitatea

AX 7 Generalist: Spontan, implinit, impulsiv

AY 8 Seful: Increzator in sine, hotarat, dominator

AZ 3 Competitiv: Ambitios, constient de imaginea sa

BX 9 Mediator: Receptiv, convingator, automultumit

BY 4 Artist: Intuitiv, estet, egocentric

BZ 5 Observator: Perceptiv, inventiv, detasat

CX 2 Altruist: Generos, grijuliu, posesiv

CY 6 Devotat: Atragator, responsabil, defensiv

CZ 1 Perfectionist: Rational, principial, controlat.