Cum sa prevenim incendiile?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriCum sa/How to, sisteme antiincendiu, Stingatoare de incendiu
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari1355

Voteaza & Distribuie

Descriere

Statisticile generale ale Asociatiei Nationale de Protectie Antiincendiu in 2009 au aratat ca 85% dintre mortile cauzate de incendii apar acasa, facand prevenirea incendiilor o prioritate majora in fiecare casa.

Uitati o lista cu cele mai evidente sfaturi de prevenire a incendiilor, bazata pe cele mai intalnite cauze de incendiu:

Gatitul este cauza numarul 1 al incendiilor in casa.

· Tineti aparatele electrocasnice curate si stergeti suprafetele dupa ce varsati ceva. Curatati plitele si cuptoarele cu regularitate.
· Purtati mansoane stranse sau suflecate cand gatiti.
· Tineti obiectele inflamabile, incluzand suporturi de oale, servete sau perdele la minim un metru de plita.
· Plitele cu lemn sau carbune, semineele, hornurile si toate echipamentele de incalzire pe baza de combustibil solid trebuiesc inspectate anual de profesionisti si curatate in concordanta.
· Asigurati-va ca, cuptorul cu microunde are destul spatiu si ca gurile de ventilatie nu sunt acoperite.
· In cazul unui foc in cuptorul cu microunde, tineti usa acestuia inchisa si scoateti-l din priza. Asigurati-va ca acesta a fost reparat inainte de a-l folosi din nou.
· In cazul unui foc in cuptor, tineti usa acestuia inchisa si opriti caldura. Daca focul nu dispare imediar sunati la pompieri.
· Un incendiu de grasime apare in cazul in care mancarurile uleioase si grase sunt incalzite si iau foc. Cel mai usor mod de a lupta cu acest fel de foc este sa puneti un capac peste tigaie. Opriti ochiul, nu miscati tigaia si tineti capacul peste ea pana se raceste complet. Praful de copt poate fi de asemenea folosit pentru a sufoca focul.

NICIODATA SA NU PUNETI APA PESTE FOC. Apa face ca grasimea sa sara si ca focul sa se extinda.

NICIODATA sa nu incercati sa scoateti afara un foc de grasime. Va fi prea fierbinte sa-l carati si il veti scapa pe jos cauzand astfel un incendiu major in casa.

Echipamente de incalzire
Echipamentul de incalzire reprezinta principala cauza a incendiilor in casa in lunile de iarna (Decembrie, Ianuarie, Februarie) si este a doua cauza de incendiu in restul anului.

· Cand cumparati incalzitoare, cautati aparate cu caracteristici de oprire automata.
· Asigurati-va ca orice dispozitiv de incalzire cu gaze este instalat cu atentie corespunzatoare la ventilatie si nu puneti NICIODATA incalzitoare fara ventilatie in baie sau dormitoare. Incalzitoarele cu petrol lichid cu consumabile de combustibil auto-intretinute sunt INTERZISE pentru case de legile NFPA.
· NICIODATA nu lasati incalzitoarele pornite cand iesiti dintr-o camera.
· Incalzitoarele ar trebui tinute ma cel putin un metru de orice lucru inflamabil.
· NU folositi prelungitoare pentru incalzitoare. Cantitatea mare de curent de care au ele nevoie va topi prelungitorul si va porni un incendiu.
· Cand aprindeti un incalzitor cu gaze, aprindeti inainte chibritul si apoi porniti gazul.
· Nu folositi niciodata un incalzitor pe gaz ca substituent pentru un resou sau incalzitor.

Echipament de distributie electrica
Cablurile, prizele, intrerupatoarele, disjunctoarele si alte dispozitive electrice sunt a treia cauza principala a incendiilor in case si a doua cauza de moarte prin incendiu.

· Inlocuiti si reparati cablurile largi sau zdrentuite la toate dispozitivele electrice.
· Daca prizele sau intrerupatoarele sunt calde la atingere, opriti circuitul si verificati-le de catre un electrician.
· Incercati sa evitati prelungitoarele. Daca considerati ca sunt necesare, fiti sigur ca nu sunt uzate. Vedeti sa nu treaca pe sub covoare sau usi.
· Niciodata sa nu suprasolicitati o priza folosirea de prize „caracatita" sau „power bar", prize extensibile pentru mai multe stechere sunt puternic descurajate. Incercati sa limitati electronicele cu consum mare de energie la o singura priza.
· Daca un intrerupator sau siguranta sare frecvent, reduceti numarul de electrocasnice pe acel circuit. In multe case vechi, capacitatea instalatiei electrice a tinut pasul cu electrocasnicele moderne si se poate suprasolicita sistemul electric. Unele semnale de suprasolicitare includ: reducerea luminilor cand aparatul este in functiune, saritul frecvent al sigurantei sau micsorarea imaginii TV.
· Asigurati-va ca este spatiu suficient in jurul unitatilor de distractie acasa cum ar fi TV sau combina pentru a evita supraincalzirea.

Desi unele incendii sunt cauzate de caderea sistemului electric sau defecte ale electrocasnicelor, multe sunt cauzate de folosirea gresita sau intretinerea necorespunzatoare a electrocasnicelor, cablurilor instalate incorect sau suprasolicitarea circuitelor sau prelungitoarelor.

Fumatul

Fumatul este cauza principala a mortilor cauzate de incendii din Statele Unite.

· NICIODATA sa nu fumati in pat. Intotdeauna sa va uitati sub pernite sau in pubelele de gunoi de tigari aprinse inainte sa mergeti in pat. Verificati covoarele unde au fost folosite scrumiere.
Mai multe lucruri la care sa va ganditi...
· Aruncati ziarele sau alte materiale care nu sunt necesare. Ziarele tinute intr-un loc uscat si cald se pot aprinde spontan
· Instalati detectoare de fum la fiecare etaj al casei si in afara locurilor de dormit.
· Puneti cate un extinctor in bucatarie, garaj si atelier.
· Puneti-va de acord asupra unui plan de evacuare. Ar trebui sa fie cel putin doua iesiri in fiecare camera.

NOTA: Jumatate dintre toate mortile datorate incendiilor au loc noaptea, astfel incat verificare riscurilor de incendiu si o atentie speciala asupra prevenirii incendiilor ar trebui sa apara inainte dea merge la culcare.

Prevenirea incendiilor in vacanta
Incendiile in perioada vacantei ranesc aproximativ 2600 de persoane si cauzeaza daune de 930 milioane de dolari pe an. Deci, cand sunt ocupati cu impachetatul, colindatul si coacerea prajiturilor de Craciun, luati putin timp sa va asigurati ca v-ati protejat corespunzator impotriva incendiilor de Craciun.