Stephen Hawkings

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriFizica, Stephen Hawking
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari16615

Voteaza & Distribuie

Descriere

Stephen Hawking s-a nascut pe 8 ianuarie 1942 la Oxford, Marea Britanie. A absolvit Scoala ST. Albans si Universitatea la Oxford si este un fizician axat pe teoria originii universului, numarandu-se astfel printre cei mai mari cosmologi ai zilelor noastre. Totodata, este profesor la catedra de Matematica a Universitatii Cambridge. La numai 20 de ani, Stephen Hawking a obtinut titlul de Doctor in Fizica la Trinity Hall din Cambridge. Cu aceasta ocazie si-a inceput si activitatea didactica, dar si pe cea stiintifica.

Stephen Hawkings a fost diagnosticat cu boala Lou Gehrig in jurul varstei de 20 de ani, moment in care i s-a spus ca mai are doar trei ani de trait. In ciuda acestei prognoze sumbre, fizicianul Hawking si-a continuat studiile teoretice de fizica, s-a casatorit si a avut un fiu.

Stephen Hawking

Ulterior, din cauza bolii, a paralizat complet, cu exceptia mainii sale stangi. A putut sa vorbeasca, desi vorbele sale erau greu de inteles de ceilalti, pana in 1985, cand a suferit o traheotomie, din cauza unei pneumonii. Dupa aceea, s-a folosit de un sintetizator de voce controlat prin mouse, care i-a imbunatatit claritatea limbajului. Vocea sa neobisnuita, sintetizata, poate fi auzita in populara melodie a formatiei Pink Floyd, „Brief History of Time documentary" si intr-un episod al serialului Familia Simpson.

Fizicianul Stephen Hawking a reusit sa depaseasca in Marea Britanie orice record in ceea ce priveste vanzarea de carte. Acestu lucru s-a intamplat in 1992, cand cartea sa, „Scurta istorie a timpului", a fost pe locul intai in topul vanzarilor vreme de trei ani si jumatate, vazandu-se peste 3 milioane de exemplare publicate in 22 de limbi. In volum se explica cele mai noi teorii cu privire la originile universului intr-un limbaj accesibil tuturor. In acelasi an, pe baza cartii a fost produs un documentar care s-a bucurat de un mare succes, documentar care s-a concentrat mai ales pe biografia lui Hawking. Principalele domenii cercetate de fizicianul Stephen Hawking sunt cosmologia teoretica, relativitatea generala plus mecanica cuantica. Acesta realizeaza un model matematic asupra originii si evolutiei universului din momentul initial - "The Big Bang". Astfel, fizicianul face niste studii legate de gaurile negre din univers si relatia lor cu termoninamica.

Stephen Hawking si prima sa sotie

Studiile sale au fost concluzionate de ideea ca gaurile negre au o durata de viata limitata, ca acestea prezinta niste perechi de particule-antiparticule care duc la evapoarea sub forma unei radiatii care a luat, intre timp, numele de "Radiatia Hawking". Mai multe informatii a prezentat la o conferinta, cea Internationala asupra Relativitatii Generale si Gravitatiei din 2004 de la Dublin, cand a spus ca gaurile negre ar putea transmite, desi deformat, informatii despre materia pe care au asimilat-o de-a lungul timpului.

Datorita teoriilor sale, seriozitatii si interesului de care a dat dovada mereu, Stephen Hawking se numara printre cei mai respectati si celebri fizicieni contemporani. Si boala l-a facut cunoscut, caci este una deosebita, insa cercetarile sale sunt cele care l-au adus in fata, motivul pentru care a fost citat de nenumarate ori si chemat sa isi dea cu parerea despre diversele fenomene ale ultimilor ani. Stephen Hawking, dincolo de toate, ramane personajul din fizica mondiala care a facut legatura dintre Teoria Relativiatii a lui Einstein si Teoria Big Bang-ului.

Pe langa "Scurta istorie a timpului", cartea celebra vanduta in milioane de exemplare, acesta a mai scris si "Visul lui Einstein si alte eseuri", "Universul intr-o coaja de nuca", "O mai scurta istorie a timpului" si altele, toate reprezentand carti de referinta atat pentru fizicieni, cat si pentru cei care sunt numai pasionati de acest domeniu. Legat de cum vede el viata dintr-un scaun cu rotile, acesta a declarat pentru publicatia britanica, The Guardian: Am trait sub spectrul unei morti timpurii in ultimii 49 de ani. Nu mi-e teama de moarte, dar nici nu ma grabesc sa mor. Am atatea lucruri pe care vreau sa le fac inainte de a muri. Fizicianul Stephen Hawking a marturisit faptul ca creierul nu este decat un computer, care icneteaza sa functioneze daca partile sale se strica.