Specii invazive care ar putea cuceri lumea

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11518

Voteaza & Distribuie

Descriere

Speciile invazive nu inseamna neaparat invadatorii veniti din spatiu sa cucereasca Pamantul, ci sunt cat se poate de autohtone, dotate cu o putere uimitoare de adaptare la mediu si convingerea ca totul trebuie ocupat. Uneori, specia respectiva nici nu a fost socotita capabila sa ia locul altor specii locale, iar cand oamenii au remarcat capacitatea de multiplicare a respectivului „invadator", de obicei era prea tarziu.


Un caz notoriu este cel reprezentat de kudzu, o planta ornamentala, adusa de japonezi in SUA, in 1876, la Expozitia Centenarului american. Vazand planta carnoasa, frumos mirositoare, americanii au fost atat de incantati de ea incat au folosit-o ca ornament si apoi ca nutret pentru vite. Guvernul SUA chiar a mers pana intr-acolo incat a recomandat kudzu ca planta crescuta pentru controlul eroziunii solului.


Totusi, nimeni nu s-a gandit cum ar putea reactiona in noul mediu aceasta planta de import, iar acest lucru s-a dovedit a fi o mare greseala. Kudzu s-a adaptat imediat in climatul din sudul Statelor Unite si a inceput sa se raspandeasca in mediu ca un foc pe o campie uscata. Crescand 18 metri pe an, a inceput sa se catere pe cladiri (vezi articolul cladiri ciudate) si stalpii de telegraf, acoperind totul, devenind o pacoste.




Kudzu


Kudzu, planta ornamentala invaziva




Acest incident nu este unul singular. Oamenii au adus specii exotice in tara lor (fie plante, animale sau pasari) cuceriti, pe moment, de frumusetea lor sau de utilitatea acestora, insa reproducerea lor a scapat, in scurt timp, de sub control. Aceste invazii tacute, dar vizibile, ajung sa ameninte biodiversitatea in lume, stiut fiind ca speciile dominante le vor elimina pe cele mai „slabe".


Crapul din Asia

Originar din China si regiuni din sud-estul Asiei, crapul „chinezesc", sau asiatic, a fost introdus in mediul din sud-estul Statelor Unite cu mai mult de 20 de ani in urma, pentru a curata algele din crescatoriile de somn. De atunci, crapii asiatici, cunoscuti pentru voracitatea lor, au urcat pe Mississippi si raurile din Illinois, devorand atat de mult plancton si alte organisme, incat a mai ramas foarte putin pentru speciile autohtone, care incep sa dispara. La asta se adauga o rata de reproducere dementiala si faptul ca crapii asiatici au putini dusmani naturali. Din aceste motive, ei decimeaza populatia de pesti autohtoni din SUA.




Crapul din Asia


crapul din Asia, alta specie invaziva




Bambusul auriu

Bambusul este apreciat peste tot pentru eleganta si frumusetea sa calma, exotismul sau si rezistenta sa, ceea ce-l face un excelent material pentru prelucrat. Adus in Statele Unite ca planta ornamentala, bambusul auriu este cel mai problematic dintre toate speciile de bambus.




bambusul auriu


bambusul auriu, problema in SUA




Adus in SUA din China, in 1882, pentru crestere ca si mod de a-ti imprejmui proprietatea si impiedica privirile curioase, bambusul auriu poate ajunge la inaltimi de 9-12 metri. Acolo unde a fost aclimatizat, datorita cresterii sale rapide, a distrus plantele autohtone si habitatele, fara a oferi nimic in schimb. Bambusul auriu este astazi o problema in SUA, din Maryland si pana in Arkansas, ba chiar si in Oregon, guvernul american cheltuind circa 138 de miliarde de dolari anual numai pentru combaterea lui. Bambusul auriu s-a aclimatizat si in alte tari si a creat cam aceleasi probleme ca si in SUA.


Iepurele european

Adorabili, pufosi, frematand din boticul lor roz, iepurii europeni sunt fiinte adorabile, insa aceste creaturi simpatice, cu o rata de reproducere foarte mare, aproape ca au cucerit planeta, fiind cam peste tot, provocand insa eroziunea solului si distrugand plantele.




iepuri europeni


iepuri europeni




In 1859, 24 de iepuri europeni au fost adusi in Australia, de catre un fermier englez, convins ca vederea lor ii va aduce aminte de casa si va avea un motiv sa iasa la vanatoare, din cand in cand. Astazi, iepurii au contribuit la disparitia a aproape 8% dintre speciile de mamifere australiene, au erodat solul si provoaca daune serioase agriculturii. (vezi tratamente pentru daunatorii plantelor) Australienii au incercat sa-i extermine in 1950 cu ajutorul unui virus, Myxoma. Au murit atunci 500 de milioane de iepuri, insa cei 100 de milioane care au supravietuit au devenit imuni la Myxoma si-au transmis descendentilor aceasta caracteristica. Iepurelui i s-ar putea adauga graurul european sau broasca uriasa, de trestie (provenita din America Centrala), ca specii invazive.