Semne de stres

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5330

Voteaza & Distribuie

Descriere

Stresul este o parte din viata aproape oricui si cu totii am dat peste el la un moment dat. Tehnic vorbind, stresul este unul dintre raspunsurile fizice ale corpului. Este unul din modurile in care organismul ne ajuta sa contracaram anumite evenimente care ne fac sa ne simtim amenintati sau suparati. Sentimentul pericolului ne ridica corpul la nivelul provocarii si ne protejeaza de orice fel de rau. Stresul ne permite sa ne aparam de o situatie prin concentrare, putere, rezistenta si vigilenta sporita, atunci cand se afla in limite normale. Uneori, cand ne intalnim cu situatii de urgenta sau evenimente care ne pun viata in pericol, stresul poate lucra in favoarea noastra pentru a ne salva viata. De exemplu, daca cineva e urmarit de un caine turbat, disperarea, frica si stresul care il cuprin, il pot face sa se urce intr-un copac inalt, in care, in conditii normale, nu l-ar fi putut niciodata escalada. In timpul tuturor acestor situatii, corpul intra intr-o stare de reactie ca raspuns la stres.

Acest exemplu a fost despre stresul util, care asigura o buna functionare a organismului in situatii limita, care imbunatateste capacitatea de a functiona corespunzator cand suntem sub presiune. Insa, stresul poate lua o forma cronica si atunci el devine o amenintare pentru bunastarea unei persoane. Aceasta forma de stres este, in general, legata de aspectele psihologice ale vietii si cauzeaza o serie intreaga de probleme, atunci cand este scapat de sub control si nu se poate domoli de la sine.

Semne si simptome ale stresului

Stresul la barbati, femei si copii se manifesta sub forme diferite si au legatura cu natura cognitiva, emotionala, fizica si comportamentala a corpului. Semnele generale si simptomele stresului sunt descrise mai jos, in functie de natura lor.

Semnele fizice de stres includ: durerile de cap, durerile in piept, ametelile, greata, palpitatiile cardiace si racelilw frecvente. Stresul poate da nastere si unor probleme de stomac cum ar fi diareea, constipatia, aciditatea, balonarea, etc, unor reactii alergice: eczeme sau astm. Stresul poate afecta chiar si viata sexuala a persoanei afectate.

Ajungand la semnele emotionale ale stresului la femei si barbati, este un lucru foarte comun schimbarea starilor unei persoane stresate: de la relaxat la iritabil, tafnos, agitat sau ursuz. Persoana in cauza poate dezvolta si un sentiment de singuratate, se poate simti izolata, chiar si atunci cand de fapt nu este. Senzatia de coplesire si depresie se numara, in mod clar, printre semnele si simptomele stresului.

Stresul de lunga durata afecteaza partea cognitiva a vietii unei persoane. Aceasta poate incepe sa uite diverse lucruri, sufera pierderi de memorie, iar simtul ratiunii, concentrarii si a atentiei pot slabi considerabil. O atitudine pesimista, ingrijorarea permanenta sunt simptome care indica un stres cronic.

Tot sub semnul stresului cad si urmatoarele simptome: insomnia, tulburarile de alimentatie, neglijarea sau refuzul responsabilitatilor, dependenta de alcool, droguri sau medicamente ca mijloc de relaxare, dezvoltarea unor proaste obiceiuri cum ar fi roaderea unghiilor, tremuratul piciorului, etc.

Desi simptomele de mai sus pot fi si semne de stres la copii si sugari, parintii trebuie sa fie atenti daca copiii lor se infurie cu usurinta, daca dezvolta maniere sclifostie de conduita la masa, daca devin mai agitati sau daca vor sa fie luati in brate mai des, daca le scade apetitul sau daca vor sa fie lasati in pace de cele mai multe ori. In majoritatea cazurilor, stresul la copiii mici poate fi cauzat de unele afectiuni medicale care ii supara. Cauze psihologice pot fi foarte putine deoarece mintea lor nu e suficient de matura pentru intelege intensitatea presiunii psihice.

Este important ca oamenii sa inteleaga ca stresul nu este o boala, ci un simptom al altor conditii ale organismului. In cazul in care cauzele sunt medicale, o vizita la doctor ar fi cel mai intelept lucru de facut. Daca factorii sunt psihologici, a va ocupa direct de problema este cel mai bun leac pentru a face fata stresului. Incercarea diferitelor metode de gestionare a stresului este de asemenea un alt mod de rezolvare a problemei.