Semne care prevestesc cutremurele

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6687

Voteaza & Distribuie

Descriere



Seismograf


Seismograf



Dezastrele naturale sunt dificil de prezis si pana in ziua de azi multi oameni de stiinta continua sa caute masuri care pot prezice producerea acestora. Desi nu exista semne evidente care prevestesc cand s-ar putea petrece un cutremur major, urmatoarele indicii au fost observate din timp in timp.


Primul semn: comportamentul neobisnuit al animalelor

Animalele cum sunt serpii, sobolanii, cainii etc au manifestat un comportament diferit, inaintea unui cutremur masiv. De-a lungul istoriei au aparat multe marturii ale acestui gen de anticipare a unei catastrofe. Multi cred ca animalele pot simti vibratiile pamantulului inaintea oamenilor. Altii cred, de asemenea, ca animalele pot detecta gazele eliberate de pamant sau sarcinile electrice din aer inaintea unui mare seism. Cu toate acestea, continua sa ramana un mister la ce reactioneaza animalele mai exact, iar acesta este un subiect de studiu pentru numerosi cercetatori.


Al doilea semn: cutremurele mici dinaintea unuia mai mare

Multe cutremure mari sunt adesea precedate de zguduieli mai mici. Desi aceste miscari insesizabile nu insemna mare lucru, pot duce la seisme devastatoare, asadar le pot prezice. Oamenii sunt astfel sfatuiti sa se pregateasca pentru ca la un moment dat, un cutremur mai mare ii poate lovi.


Al treilea semn: folosirea seismografelor stiintifice

Seismografele sunt instrumente care inregistreaza miscarea pamantului in timpul unui cutremur. Aceste sisteme sunt instalate subteran si sunt conectate la alte sisteme din intreaga lume, ca parte a unei retele seismografice. Aceste instrumente inregistreaza miscarea pamantului pe un grafic si oamenii de stiinta pot folosi datele pentru a prezice cand si cat de mare va fi urmatorul cutremur.


Al patrulea semn: prezicerile celor „sensibili"

Multi oameni, asa numitii „sensibili" au anumite simptome clare inaintea producerii unui seism. Acestea includ atacuri de migrena, tiuit in urechi sau sunete ascutite. Aceste simptome dispar dupa ce trece cutremurul. Desi s-au manifestat la unele persoane, este dificil de prezis epicentrul sau data si ora exacta a cutremurelor. Multi „sensibili" incearca sa-si coordoneze simptomele pentru a anticipa dezastrul.


Al cincilea semn: eruptia unui vulcan

Activitate vulcanica dintr-o regiune poate pune, de asemenea, presiuni pe placile tectonice care se afla la baza unui vulcan, ceea ce poate duce la producerea unui cutremur. Putini experti cred ca, daca este mai usor sa prezica eruptiile vulcanilor decat producerea cutremurelor, datele obtinute de la primele ar putea ajuta la strangerea de informatii pentru cele din urma.



Cutremurele sunt dezastre naturale si sunt dificil de prevazut. In timp ce multi oameni de stiinta continue eforturile de a putea prezice cand si unde se va produce urmatorul seism, iar interpretarile datelor nu sunt intotdeauna corecte, anticiparile sunt mai degraba presupuneri. Prin urmare, este in interesul tuturor sa fie pregatiti pentru astfel de dezastre. Cu toate acestea, prin continuarea eforturilor, intr-o zi acest lucru va fi posibil cu siguranta. Si atunci, multe vieti vor fi salvate de efectele oribile ale acestor dezastre.