Semenic

Detalii

CategoriiTurism
TaguriComarnic, Reșița
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9632

Voteaza & Distribuie

Descriere

Muntii Semenic fac parte din grupa Muntilor Banatului, situata in Carpatii Occidentali. La 1400 de metri altitudine, in varful masivului Semenic se afla statiunea cu acelasi nume, frecventata de catre turistii amatori de schi pentru partiile practicabile pana primavara tarziu, in aprilie si, uneori, chiar si pana in mai.

 

Semenic

Semenic, statiune apreciata de turisti pentru partiile sale

 

Localizare

Masivul Semenic se intinde pe o distanta de aproximativ 34 de kilometri pe directia sud-vest, de la Caransebes la Valea Minisului, iar de la vest la est pe o distanta de circa 31 de kilometri, intre localitatile Cuptoare si Sadova Veche. Muntii culmineaza cu varful Semenic ce are inaltimea de 1445 metri.

Statiunea turistica Semenic este amplasata la 1400 de metri altitudine, intre varfurile Piatra Groznei (1447 metri) si Semenic, la o distanta de aproximativ 36 de kilometri de Resita, resedinta judetului Caras Severin.

 

Semenic

Semenic, amplasat la 1400 de metri altitudine

 

Turistii aleg aceasta statiune pentru clima suportabila atat in timpul iernii, cat si vara, cand termperaturile se situeaza intre -25 si 6 de grade Celsius, respectiv 10 si 25 grade Celsius. In plus, statiunea Semenic este renumita pentru faptul ca pastreaza un strat gros de zapada de aproximativ 2 metri, lungind perioada sezonului de schi pana primavara, tarziu.

Potential turistic

Semenicul aduna o varietate de obiective turistice, de la partii la trasee turistice, lacase de cult si pesteri. Pe Semenic sunt trei partii principale: partia Debutantilor (denumita si partia Idiotilor), Goznuta si Crucea Brazilor. Partia Debutantilor are o lungime de circa 350 de metri, este de dificultate usoara si este prevazuta cu teleschi. Partiile Goznuta si Crucea Brazilor sunt de dificultate medie, au aproximativ 700 de metri si sunt dotate ambele cu teleschi.

 

Semenic partie

Partie pe Semenic

 

Cea mai noua partie este Valiug, cu o lungime de 6 kilometri, iar transportul pana la partie este asigurat de un autobuz care circula la fiecare 30 de minute din satul Valiug. In viitorul apropiat, statiunea Semenic va fi dotata cu utilitati indispensabile unei partii moderne. Se preconizeaza ca, pana in 2012, complexul turistic va fi echipat cu aparatura de imprastiat zapada artificala iar turistii se vor bucura de pana la 15 kilometri de partie functionala.

 

Semenic teleschi

Partie pe Semenic, dotata cu teleschi

 

La poalele Semenicului se regaseste satul Garana, frecventat de turisti pentru peisajul montan, dar mai ales pentru Festivalul International de Jazz ce se desfasoara anual acolo. In fiecare an, in luna august, are loc in Poiana Lupului, la intrarea in sat, cel mai mare festival de jazz in aer liber din sud-estul Europei. Turistii de pretutindeni vin vara la Garana cu corturile sau aleg sa se cazeze in satele invecinate, la Resita sau chiar si la Timisoara.

 

Festivalul de Jazz de la Garana

Festivalul de Jazz de la Garana

 

Vizitatorii se mai pot bucura de alte obiective turistice precum colectia trofeelor de vanatoare, Biserica din secolul al XIX-lea, statiunile Trei Ape si Crivaia. Iubitorii de speologie vor fi incantati de pesterile din zona, precum Gaura Turcului din localitatea Cuptoare, Gaura Popovat si multe alte pesteri unde s-au descoperit de-a lungul vremii unelte din era paleoliticului sau diverse obiecte ceramice si oase.

Principalele trasee turistice din Muntii Semenic sunt:

1. Resita – Borlovenii Noi 2. Resita – Lacul Gura Golumbului 3. Comarnic – Semenic 4. Carasova – Satul Garlistei 5. Anina – Cheile Garlistei 6. Cuptoare – Semenic 7. Crucea Iabalcei – Prolaz 8. Carasova – Pestera Comarnic 9. Semenic – Culmea Capul Muntelui

Pestera Comarnic

Pestera Comarnic, obiectiv al traseului turistic

Acces si cazare Accesul la Semenic se face fie pe cai rutiere, fie pe caile ferate. Dinspre Bucuresti, Satu Mare sau Cluj Napoca exista linie de tren cu coborare la statia Caransebes. Turistii care se deplaseaza cu autoturismele au acces dinspre Bucuresti pe Drumul European 70, apoi DN6 inspre Orsova - Mehadia - Domasnea - Caransebes, DN57B inspre Iablanita - Bozovici - Valea Minisului - Anina - Resita, DJ581 – Gradinari - Goruia - Lupac - Resita.      In zona Semenic exista o multitudine de unitati de cazare, de la hoteluri la pensiuni, vile si cabane. Aproximativ 400 de locuri de cazare sunt disponibile numai in cabanele Gozna, Nedeea si Semenic. Preturile sunt variate si pornesc de la 120 de lei pe noapte in camera dubla la vilele de doua stele si ajung pana la 200 de lei pe noapte pentru apartamente. Este posibila, de asemenea, si cazarea la cort.