Scoala de gladiatori romani, localizata la Viena

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriViena
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4557

Voteaza & Distribuie

Descriere

Scolile de gladiatori au fost destul de raspandite pe cuprinsul imperiului roman, fiind locurile unde sclavii promitatori sau prizonierii de razboi capturati de romani invatau sa lupte in arena, spre desfatarea publicului.


Arheologi, geofizicieni si specialisti IT au reusit sa descopere o astfel de scoala in apropierea Vienei, fara sa fie nevoie sa puna nimeni mana pe lopata sau periile pentru curatarea vestigiilor arheologice. In locul obisnuitelor sapaturi facute pe dibuite, ei au folosit un radar special pentru a masura si „desena" intregul sit, imaginile rezultate fiind foarte detailate.


Scoala de gladiatori de pe vremea cuceririlor romane ramane, deocamdata, sub pamant, insa arheologii implicati in acest proiect ambitios si inovator stiu cam cum arata scoala de la Carnuntum, un avanpost roman, situat la circa 40 de kilometri est de actuala capitala a Austriei.




gladiatori romani


gladiatori romani




Dupa toate aparentele, aceasta se putea compara ca marime si dotari cu cele de la Roma sau Pompeii. Masuratorile efectuate cu un radar special dezvaluie si faptul ca este posibil ca scoala de gladiatori de la Carnuntum sa se fi pastrat cel mai bine.


Grupul implicat in cercetari este alcatuit din geofizicieni, specialisti in computere si arheologii Institutului Ludwig Boltzmann pentru Prospectiuni Arheologice si Arheologie Virtuala din Viena. „Stim precis ce se afla sub pamant", a explicat Franz Humer, seful parcului arheologic Carnuntum, „insa putem sa mai asteptam". Tehnica non-invaziva folosita, prin masuratori radar, a permis expertilor sa ia detalii ale structurilor de sub pamant fara excavari costisitoare si de durata.


Geofizicienii reusisera sa evidentieze structurile inca din 1996, insa pe atunci metodele de prospectare virtuala nu permiteau cine stie ce succese. Specialistii institutului din Viena au folosit un radar de penetrare a solului, cu antene multiple, pentru a obtine imagini spectaculoase car au permis reconstituirea vietii de zi cu zi a gladiatorilor in scoala lor intinsa pe o suprafata de 11 000 de metri patrati.


Detaliile, absolut surprinzatoare in acuratetea lor, furnizate de prospectiunea cu radarul, scot in evidenta o arena circulara de antrenament, cu banci de lemn pentru spectatori, o arena incalzita, pentru antrenamentele in timpul iernii, o baie si 40 de celule unde erau inghesuiti gladiatorii, ele avand o suprafata de numai cinci metri patrati. „Exista chiar si un soi de centru post-traumatic", explica Humer, vorbind de asistenta acordata gladiatorilor dupa confruntarile din arena.


Acum 1700 de ani, cererea de gladiatori bine antrenati pentru a fi inclusi in armata romana si pentru a fi trimisi in avanposturile imperiului ca „oameni de show" era foarte mare. Carnuntumul avea o populatie de aproximativ 50 000 de locuitori, atat soldati romani, cat si civili, dispunand de doua amfiteatre, pentru distractia locuitorilor. Unul dintre ele, gasit chiar langa scoala de gladiatori, servea confruntarilor organizate cu ocazia galelor acestui sport sangeros.


Un alt detaliu scos in evidenta prin masuratorile radar arata ca multi dintre elevii scolii au murit in cautarea gloriei. Astfel, in apropierea scolii au fost gasite morminte separate de cimitirul castrului roman. Multi dintre gladiatori erau criminali, condamnati la sclavie, insa in pofida statutului lor foarte jos in societatea romana, gladiatorii dobandeau, adesea, o celebritate de invidiat, iesind din anonimatul lor sordid pentru a deveni rasfatatii femeilor si obtinand unele avantaje.


Dovezi ale acestei adoratii efemere au fost gasite intr-un cimitir special, unde s-au gasit morminte foarte dichisite, in comparatie cu mult mai modestele locuri de veci unde se afla osemintele gladiatorilor „care nu au reusit". Nu toti o sfarseau sfartecati in arena, condamnati, adesea, de public prin celebrul semn cu degetul mare in jos. Cei mai buni dintre ei aveau sansa de a avansa la un statut echivalent cu cel de „superstar" de astazi si unii chiar isi redobandeau libertatea. Insa acestia erau putinii gladiatori-vedeta, premiantii scolii de gladiatori.