12 lucruri provenite din Germania

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10148

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ne lovim in viata de zi cu zi de lucruri a caror origine de multe ori o atribuim gresit sau nici macar nu ne intereseaza. Vorbim despre lucruri comune, de care ne folosim zilnic si despre care nu ne-am fi imaginat ca provin din Germania.


Puiul prajit

Desi propagat in intreaga lume de brandurile americane de fast food, puiul prajit se pare ca are, totusi, origini germane. Imigrantii nemti si austrieci care au trecut oceanul au adus cu ei reteta snitelului vienez si au consacrat-o sub brand american.




Pui prajit


Puiul prajit are la origine reteta snitelului vienez




Dosarul cu inele mecanice

Celebrul dosar cu inele mecanice, cel care ne face viata mai usoara la scoala si la birou, este o inventie germana. Cel caruia i-o atribuim este Friedrich Soennecken si a patentat-o in anul 1886 la Bonn, in Germania. Interesant este faptul ca exista un standard ISO pentru distanta dintre inele in cazul dosarelor cu doua inele, insa in cazul celor cu trei inele, distanta dintre ele ramane la libera alegere a producatorilor.




Dosar cu inele mecanice


Dosar cu inele mecanice




Spargatorul de nuci

Sculptarea si ornamentarea spargatorului de nuci a fost inca de la inceput o mica industrie in regiunile rurale ale Germaniei. Lucratorii de acolo au fost si sunt in continuare recunoscuti pentru atentia deosebita la detalii atunci cand decoreaza obiectele. Pana la momentul in care spargatorul de nuci a inceput sa fie asociat cu celebrul balet compus de Piotr Ilici Ceaikovski, acest obiect se afla in stransa legatura cu povestirile berlinezului Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, scriitor, compozitor si pictor german.




Spargatorul de nuci


Spargatorul de nuci, originar din Germania




In 1816 scrie Spargatorul de Nuci si Regele Soarecilor (Nussknacker und Mausekonig), povestire al carei personaj principal este chiar spargartorul de nuci, care prinde viata, il infrange pe diabolicul Rege al Soarecilor si o duce pe micuta Marie Stahlbaum intr-o lume magica, plina cu papusi.


Casuta din turta dulce

Casuta din turta dulce a fost consemnata pentru prima data in povestile fratilor Grimm, cu precadere in Hansel si Gretel si in opera germana mai putin cunoscuta ce poarta acelasi nume. Dupa prima punere in scena a spectacolului, chiar inainte de sarbatoarea Craciunului, construirea casutelor din turta dulce in miniatura a devenit traditie pentru operele din Germania. De pe scena operei, casutele din turta dulce s-au mutat in brutarii si, in scurt timp, si in casele germanilor.




Casa din turta dulce


Casuta din turta dulce face deliciul povestilor fratilor Grimm




Bradul de Craciun

Traditia decorarii bradului de Craciun, denumit in germana Tannenbaum, dateaza inca din secolul al XVI-lea. Chiar daca, in prezent, obiceiul bradului este atribuit Estoniei si Letoniei, traditia propriu-zisa a decorarii lui are origini germane. Mai exact, provine din regiunea Renania, unde oamenii impodobeau bradul cu lumanari, fructe si ornamente. Traditia s-a raspandit ulterior in intreaga lume crestina.


Iepurasul de Paste si vanatoarea de oua vopsite

Iepurasul de Paste, la fel ca si vanatoarea de oua vopsite care are loc de sarbatoarea Invierii, provin si ele din Germania. Desi nu exista dovezi clare in acest sens, se considera ca vanatorea de oua vopsite a fost organizata prima data in sudul Germaniei, la momentul in care legenda iepurasului care aduce cadouri de Paste era deja incetatenita. Se pare ca nemtii nu numai ca le-au povestit copiilor cum iepurasul le aduce cadouri si oua daca sunt cuminti, dar i-a si trimis in cautarea oualor prin locuri de multe ori inaccesibile.


Ursuletii din jeleu

Ursuletii din jeleu sunt o inventie a germanului Hans Riegel Sr. Acesta a creat ursuletii odata cu infiintarea companiei Haribo care produce si astazi celebrele jeleuri de fructe. In prezent, Haribo nu s-a rezumat numai la ursuleti, ci produce o gama larga de bomboane gumate, inclusiv popularii viermi din jeleu.




Ursuleti din jeleu


Ursuleti din jeleu Haribo




Casele prefabricate

Un lucru despre care multi ar zice ca provine din America este casa prefabricata. Nimic mai gresit. In realitate, casele prefabricate sunt inventia berlinezului Warner Sell. Imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, cererea pentru locuinte a devenit atat de mare, incat a fost nevoie de o masura de compromis in favoarea celor fara acoperis deasupra capului. Astfel, compania lui Sell venit in intampinarea cererii si a produs peste 5000 de case prefabricate.


Marsul nuptial

Marsul nuptial este creatia unui faimos compozitor german, Richard Wagner. Fragmentul muzical folosit la aproape toate cununiile in momentul in care mireasa se indreapta spre altar face parte din opera Lohengrin compusa de Wagner. Celalalt cantec de nunta, folosit la incheierea ceremoniei religioase, apartine tot unui german, compozitorul Felix Mendelssohn, si face parte din compozitia Visul unei Nopti de Vara.




Crenvurstii

Crenvurstii sunt si ei revendicati cu mandrie de nemti. Denumiti krenwurstchen in germana, acesti carnaciori subtiri isi au originea in Germania secolului al XIII-lea. Nu trebuie sa uitam nici de ketchup si de maioneza, create de doi germani, Heinz, respectiv Hellman, dupa vechi retete europene.




Crenvursti


Crenvurstii, inventie germana




Becul incandescent

Desi becul incandescent este atribuit in mod oficial lui Thomas Edison, se pare ca omul de stiinta german Heinrich Gobel se afla la carma acestei inventii cu 25 de ani inaintea lui Edison. Singura lui greseala a fost ca nu si-a patentat inventia. Gobel s-a nascut in Springe, Germania si a emigrat la New York, in Statele Unite, in 1848. Desi hotararile in instanta au stipulat faptul ca nu exista dovezi clare si convingatoare asupra drepturilor revendicate de Gobel, inca mai circula o umbra de indoiala legata de adevaratul inventator al becului.


Permanentul pentru par
Cel care s-a gandit pentru prima data sa amestece chimicale care sa confere parului bucle si onduleuri a fost frizerul german Charles Nessler. Acesta a creat in 1905 un amestec de urina de vaca si apa pe care l-a aplicat pe parul sotiei sale. A incercat si cu substante caustice, insa nu a reusit decat sa provoace arsuri pe scalp celor care se ofereau sa testeze pe propriul par misterioasele amestecuri chimice.


Permanent pentru par


Permanentul pentru par, testat prima data de un neamt