Halloween-ul vs Ziua Mortilor

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5171

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atat Halloween-ul cat si Ziua Mortilor sunt asociate cu cei morti, fiind sarbatorite in zile apropiate, fiind adesea festivitati confundate una cu alta. Insa Halloween-ulul si Ziua Mortilor sunt destul de diferite in obiceiuri si semnificatii.


Desi sarbatoarile de Halloween si Ziua Mortilor sunt folosite ca sinonime, semnificatia lor este diferita. Halloween-ul provine de la celti, avand la baza festivalul celtic Samhain. Acesta este asociat cu spiritele rele, vrajitoare si sufletele celor morti. Pe de alta parte, ziua mortilor provine de la un festival aztec, fiind asociata cu amintirea si comemorarea sufletelor dragi pierdute.


Halloween-ul



Halloween


dovleci de Halloween



Halloween-ul, ca si festival, a intrat in practica cu aproximativ 600 de ani in urma, cand oamenii au experimentat trecerea extensiva de la paganism la crestinism. Pentru a face mai usoara conversia, biserica a permis paganilor sa pastreze cateva din obiceiurile lor in practica. Aparent, Halloween-ul este una dintre ele. Cu toate acestea, acum este cunoscut ca si festival crestin.



Traditia de Halloween a fost initial sarbatorita pe 31 octombrie pentru a o onora pe "Zeita Fructelor", numita "Pomona". Acest lucru a fost facut in asa fel incat Zeita sa binecuvanteze pe toata lumea cu roade bune in timpul iernii. Aceasta traditie a fost mai tarziu extinsa prin onorarea "Zeului mortii", numit Samhain, pe 1 noiembrie. Druizii credeau ca inaintea zilei de 1 noiembrie, Samhain a chemat toate spiritele rele. Oamenii s-au speriat de acest lucru si, prin urmare, s-au imbracat ei insisi ca „necuratii" pentru a indeparta spiritele rele.


Ziua Mortilor

Ziua Mortilor a fost practicata ca festival de acum 3000 de ani. Celebrata pe 1 si 2 noiembrie, semnifica onoararea lui Samhain. De asemenea, este cunoscuta sub numele de Dia de los Muertos. Se crede ca in aceste doua zile, toti cei morti se intorc pe pamant pentru a-i intalni pe cei dragi. Pe 1 noiembrie, se amintesc sufletele tuturor preotilor decedati care nu au fost recunoscuti in crestinism. Acesta este modul in care este pastrata "Ziua tuturor Sfintilor". Dupa aceasta, s-a decis ca ar trebui amintite sufletele tuturor persoanelor decedate, de aceea ziua de 2 noiembrie este sarbatorita ca "Ziua tuturor Sufletelor".




Ziua Mortilor


Ziua Mortilor




Familii curata mormintele celor dragi si le decoreaza cu flori, cadouri si lumanari. La casele oamenilor, sunt realizate altare cu fotografii ale tuturor mortilor din familie, fiind oferite feluri de mancare si fructe preferate ale raposatilor, impreuna cu lucrurile personale ale acestora. Acest obicei se numeste ofrenda sau pomana.


Ziua Mortilor nu ar trebui sa fie infricosatoare, ci sfanta. Este o zi in care toti cei care au pierdut persoane dragi si le amintesc cu drag. Se presupune a fi o zi sfanta, in care spiritele care vin pe pamant sunt binevenite si amintite. Se crede ca daca spiritele coborate pe pament nu sunt multumite de pomenile facute pentru cei decedati, acestea se intorc nefericite, fara binecuvantarea familiei. Prin urmare, multi oameni urmeaza ritualurile acestui festival cu mare seriozitate. Mult timp si multi bani se cheltuiesc pe decoratii si pomenile facute pentru a satisface sufletele mortilor. Se crede ca sufletele mortilor vor vizita altarul si vor consuma bunatatile. Desigur, alimentele nu sunt cu adevarat mancate, ci esenta este consumata de catre spirite. Aceeasi mancare este apoi consumata de catre toti membrii familiei.











Halloween




Ziua Mortilor









Obiceiuri




Astazi, Halloween-ul este asociat cu distractia intr-un mod infricosator. Se organizeaza petreceri de bal mascat in toate statele. Sunt organizate jocuri, se urmaresc filme de groaza, se nareaza povesti de groaza si se pregatesc delicatese speciale.


Ne dati ori nu ne dati


Halloween-ul descrie inceputul iernii. In vremurile de demult, era saracie iar oamenii obisnuiau sa mearga la cersit mancare. „Ne dati ori nu ne dati" este termenul utilizat de catre popor atunci cand se merge la cersit mancare. E ca si cum s-ar spune, trateaza-ma cu alimente sau te voi blestema. Astazi, aceasta practica este urmata de copii de dragul distractiei. Ei se costumeaza si cer vecinilor de Halloween bomboane de ciocolata, dulciuri, etc.



Felinar scobit dintr-un dovleac ("Jack-o'-lanterne")


Dovleacul cu chip de om este primul lucru care ne vine in minte atunci cand ne gandim la Halloween. Practica de a pastra un dovleac sculptat cu o lumanare aprinsa in interior provine de la povestea unui om pe nume Jack. Jack a fost un avar si nu i s-a permis sa intre nici in cer nici si iad. Se crede ca a fost blestemat sa rataceasca pe strazi pe pamant pentru pacatele sale. Se spune ca Jack a cutreierat pamantul cu un felinar facut dintr-un nap sculptat pana in ziua judecatii sale.


Jocuri de Halloween


Apple Bobbing

Apple Bobbing este un joc in care cineva trebuie sa scoata merele dintr-o galeata plina cu apa folosindu-si doar gura. Nu este permisa utilizarea mainilor. Merele plutesc pe apa dar se scufunda chiar cu o mica presiune exterioara.




Apple Bobbing


Apple Bobbing




Vizitarea locurilor bantuite

Multe locuri infricosatoare sau care sunt considerate bantuite sunt vizitate de oameni de Halloween. Aceste locuri sunt transformate in „locatii fantomatice", fiind organizate plimbari si spectacole cu fantome.

Privitul in oglinda

Aceasta este o practica traditionala urmata de fetele necasatorite. In ziua de Halloween, fetele nemaritate trebuie sa stea in fata unei oglinzi in intuneric. A existat o convingere ca fetele necasatorite vor vedea fata celui cu care urmeaza sa se casatoreasca in oglinda. In cazul in care o fata urmeaza sa moara inainte de casatorie, atunci ea va vedea fata unui craniu.

Ghicitul

In timpul Halloween-ului, se practica jocuri cu ghicitori. De exemplu, multe simboluri (pe hartie) exprimand o anume soarta sunt tinute intr-un vas. Participantii trebuie sa-si ude degetul si sa inchida ochii, dupa care sunt trebuie sa puna degetul pe vas. Oricare hartie se lipeste de degetul persoanei, se spune ca aceea e soarta lui/ei.

Scrisul in scoarta de nuc

In acest joc, oamenii sunt pusi sa scrie pe o foaie alba de hartie cu lapte. Hartia se usuca si apoi este pastrata intr-o scoarta de nuc. Coaja se incalzeste apoi, si scrisul cu laptele devine maro.




Principiul din spatele celebrarii Zilei Mortilor este "tot ce au facut mortii in viata pe pamant urmeaza sa aiba din nou. Este o sarbatoare cand intreaga familie se reuneste - atat cei in viata cat si cei morti."


Ziua Mortilor este menita sa fie un festival spiritual, in cadrul caruia sufletele celor decedati nu sperie, ci sunt amintite cu dragoste. Multi practica acest festival pentru a-si invata copii sa accepte moartea si statutul de dupa moarte ale unei persoane ca o experienta plina de bucurie.



Altarele - Ofradele


Realizarea unui altar este cel mai important ritual practicat in cadrul Zilei Mortilor. Fiecare casa are un altar decorat cu flori de galbenele si tamaie. Fotografii ale celui decedat sunt pastrate pe altar si sunt facute ofrande in forma de alimente, bauturi, posesiunile favoritului, lumanari aprinse, etc. Ofranda cuprinde, practic, lucrurile lumesti/materialiste de care s-au bucurat raposatii cand au fost in viata.


Vizitarea cimitirelor


Oamenii, dupa ce isi decorareaza altarul, merg la cimitir pentru a curata si decora mormintele celor dragi. Sunt aprinse lumanari pe tot parcursul zilei si sunt facute pomeni. In cazul in care este vizitat un mormant de copil, se pun jucarii pe mormant. Oamenii merg in grupuri la cimitir si isi petrec intreaga zi acolo, ca la un picnic. Este opusul a ceea ce este urmat de Halloween.


Parade


De Ziua Mortilor, oamenii se aduna pe strazi si organizeaza parade. Este ales un anumit loc sau o strada unde oamenii imbracati in diferite costume pornesc la mars impreuna. Nu lipseste muzica, mancarea si dulciurile. Chiar daca oamenii isi amintesc de morti, imprejurimile sunt pline de culoare si toate sunt intr-o stare de spirit festiv.



Atarnarea alimentelor in fata usii


Pe parcursul celor doua zile, oameni atarna produse alimentare cum ar fi bomboane, dulciuri, etc. in afara usilor lor. Acest lucru se face in asa fel incat sufletele care trec pragul sa le poata primi. Acest obicei este pastrat pentru a arata respect pentru toate sufletele pierdute.



Jucarii / Suveniruri de Ziua Mortilor


Miniaturi din lemn

Sicrie de hartie cu schelete

Hartie Picado (decupaje hartie absorbanta)

Schelete pictate cu argila

Cutii cu manivela

Jucarii cu roti

Papusi Catrina

Arborele Mortii Candelabra




Arborele Mortii


Arborele Mortii Candelabra












Costume





    Costume de vrajitoare


    Costume de mumii


    Costume ale personajului Harry Potter

    Dracusori

    Masti tipete de cosmar

    Dracula/Vampiri

    Costume de printese (Cenusareasa, Rapunzel, Frumoasa din Padurea Adormita)

    Costum gotic

    Costume de zane

    Costume religioase






    Echipament cu cranii

    Echipament cu sicrie

    Echipament catrina

    Costum de schelet de mireasa

    Costum de barbat Calipso

    Costum Gaucho

    Costum Serape

    Costum hombre

    Costum de domnisoara

    Costum de dansator de Flamenco










Mancare si bauturi





    Prajituri

    Produse de patiserie personalizate

    Bomboane de mere

    Bilute de Mozzarella

    Melci prajiti

    Placinta de dovleac

    Prajuturi in forma de spiridusi

    Aripi de liliac

    Chelbe uscate

    Mere caramelate

    Porumb caramelat

    Seminte de dovleac prajite

    Colcannon (preparat irlandez)

    Cocktail-uri






    Turta de malai cu carne


    Pui

    Ardei iuti

    Enchiladas (mancare mexicana)

    Alfenique

    Oua in "painea mortilor"

    Pan de Muerto

    Bomboane

    Dovleac zaharisit

    Cranii de zahar

    Mescal (bautura alcoolica originara din Mexic din suc de cactus)

    Pulque (suc fermentat de agave)

    Mamaliga

    Bautura din cereale









In zilele noastre, Halloween-ul si Ziua Mortilor sunt tratate ca o singura sarbatoare. Majoritatea oamenilor din noua generatie nu sunt constienti de semnificatia si simbolismul lor, existand foarte putini oameni care sarbatoresc aceste zile respectand traditia. Mexic si Brazilia sunt cele doua tari in care aceste doua festivaluri sunt celebrate in mod traditional si extensiv.