Sfantul Andrei, ocrotitorul Romaniei

Detalii

CategoriiReligie
TaguriSfinti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4122

Voteaza & Distribuie

Descriere

Data de 30 noiembrie reprezinta una dintre cele mai importante sarbatori ale crestinismului romanesc. Atunci, romanii de pretutindeni il celebreaza pe Sfantul Andrei, apostolul si crestinatorul stramosilor nostri geto-daci din Scythia Minor (Dobrogea).


Viata Sfantului Andrei

Sfantul Andrei s-a nascut in Betsaida, oras situat pe malul lacului Ghenizaret (Marea Galileii), in nordul Tarii Sfinte si se pare ca este de origine iudeu (desi numele Andrei are origine greaca). El este fratele lui Simon Petru si fiul lui Iona, cei trei fiind de profesie pescari. Impreuna cu fratele sau, Sfantul Andrei facut parte dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus Hristos. Cei doi frati au fost initial ucenici ai Sfantului Ioan Botezatorul, ascultand predicile acestuia despre venirea lui Mesia.




sfantul-andrei


Sfantul Andrei, apostolul romanilor




A doua zi dupa botezul Mantuitorului in Iordan, Ioan Botezatorul se afla pe tarmul raului impreuna cu Andrei si Ioan (viitorul apostol si evanghelist) carora le-a spus: "Iata Mielul lui Dumnezeu" iar cei doi ucenici au pornit in urma lui Iisus pentru a afla mai multe despre El. Iisus i-a observat si i-a intrebat "Ce cautati?". Ei au raspuns: "Invatatorule, unde locuiesti?" Iisus atunci le-a zis: "Veniti si veti vedea". Ulterior, Andrei l-a anuntat si pe fratele sau, Simon Petru, ca l-a gasit pe Mesia.


Sfantul Evanghelist Matei vorbeste si el despre acest episod in Evanghelia sa: "Pe cand Iisus umbla pe langa Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: "Veniti dupa Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, indata lasand mrejele, au mers dupa El" (Matei 4, 18-20).




chemare apostolie


Chemarea la apostolie a Sfatului Andrei




Sfantul Andrei este mentionat de doua ori in Scriptura: prima data la inmultirea painilor si a pestilor (Ioan 6, 8-9) iar a doua data la invierea lui Lazar, cand apare alaturi de Filip pentru a-i spune lui Iisus Hristos ca niste elini (greci) veniti la Ierusalim pentru sarbatoarea Pastelui iudaic vor sa-L vada (Ioan 12, 20 - 22).


Sfantul Andrei a fost martorul tuturor minunilor pe care Mesia le-a savarsit, L-a insotit peste tot si I-a ascultat predicile si invataturile. El a fost prezent la prinderea, judecarea, rastignirea si invierea lui Iisus Hristos, dar si in momentul in care Mantuitorul inviat se arata apostolilor opt zile mai tarziu in Galileea, poruncindu-le sa propovaduiasca Scriptura la toate neamurile (Matei 28, 19).


Lucrarea sa misionara

Traditia bisericii spune ca, dupa Inaltarea Domnului la cer si dupa pogorarea Duhului Sfant, in ziua Cinzecimii din anul 30, apostolii si ucenicii lor au tras la sorti pentru a pleca in lume sa-L vesteasca pe Mesia. In acest context a ajuns Sfantul Andrei in teritoriile deto-dacilor dintre Dunare si Marea Neagra, zona cunoscuta sub numele de Scythia Minor (Dobrogea).




sf andrei


Sfantul Andrei in Dobrogea




Pana sa ajunga la stramosii nostri, Sfantul Andrei a predicat Evanghelia in Asia Mica, in Bitinia, Bizantia, Tracia si Macedonia iar ulterior s-a indreptat inspre Dunare, Marea Neagra si a ajuns pana in Crimeia. Faptul ca aceasta zona era integrata de multa vreme in culturile greaca si romana, i-a oferit conditii dintre cele mai bune Sfantului Andrei pentru propovaduirea Scripturii. Pe langa calatoriile sale misionare, Sfantul Andrei a si hirotonit foarte multi episcopi si preoti in zona Dobrogei, episcopia Tomisului (Constanta) fiind cea mai veche din tara.


Tot Sfanta Traditie spune ca Sfantul Andrei a avut parte de o moarte martirica, fiind rastignit in orasul Patras, langa Corint (in Grecia), cu capul in jos, pe o cruce in forma de X, careia pana in ziua de astazi i se spune "crucea Sfantului Andrei". Nu se cunoaste data martirizarii dar Biserica primara a stabilit, inca de la sfarsitul secolului II, data de 30 noiembrie pentru praznuirea Sfantului Andrei. Unii istorici ii fixeaza martiriul in timpul persecutiilor lui Nero (anii 64-67), in timp ce altii considera a fost ucis in timpul persecutiilor lui Domitian (anii 81-96).




sfantul andrei


Crucea Sfantului Andrei




Moastele Sfantului Andrei au fost depuse initial la Patras. Dupa ce cavalerii cruciati au cucerit Constantinopolul in 1204, le-au mutat in Italia, pentru a fi intr-o parohie latina. In 1462, in vremea papei Pius al II-lea, capul Sfantului Andrei ajunge la Roma. Ulterior, in semn de fratietate crestina, capul sau a fost restituit Bisericii Ortodoxe a Greciei, fiind asezat in biserica cu hramul Sfantul Andrei din orasul Patras, acelasi in care apostolul si-a gasit sfarsitul.


Pestera Sfantului Andrei

Pestera in care a trait Sfantul Andrei in perioada in care a predicat Scriptura pe teritoriul romanesc se afla in localitatea Ion Corvin, in judetul Constanta. In 1944, pestera a fost transformata in biserica dar a fost distrusa de trupele rusesti. Biserica a fost reconstruita dupa 1990 si a devenit la foarte scurt timp un loc de pelerinaj si rugaciune pentru toti romanii care cred in Sfantul Andrei.




pestera sfantului andrei


Pestera Sfantului Andrei




Sfantul Andrei, apostolul romanilor

Sfantul Andrei este cinstit de Bisericile rusa, greaca si romana, datorita faptului ca a propovaduit Evanghelia in teritoriile care apartin Rusiei, Greciei si Romaniei de astazi. Patriarhia ecumenica din Constantinopol il conidera "intemeietor" al acestui "scaun apostolic", la fel cum este considerat Sfantul Apostol Petru la Vatican. Biserica Ortodoxa Romana il considera apostolul romanilor, lucrarea sa misionara fiind dovada clara ca, la originile sale, crestinismul romanesc este unul apostolic iar poporul roman s-a nascut crestin.


Incepand cu anul 1995, sarbatoarea Sfantului Andrei este insemnata cu cruce rosie in calendarul bisericesc, iar in 1997 sfantul a fost proclamat "ocrotitorul Romaniei". Ziua de 30 noiembrie este declarata sarbatoare bisericeasca nationala si este una din zilele libere legale din 2013.