Sarbatoarea Sanzienelor

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9023

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pe 24 iunie, in aceeasi zi cu sarbatoarea Sfantului Ioan Botezatorul, celebram si Sanzienele, cea mai mare si singura sarbatoare pagana care a fost acceptata de ortodocsi. Sarbatoarea Sanzienelor vine la cateva zile dupa solstitiul de vara, sarbatoreste vara, frumusetea si dragostea si este considerata ca fiind o sarbatoare magica. In aceasta noapte au loc evenimente incredibile, se aprind focuri de vara si au loc ritualuri de dragoste, in ideea celebrarii vietii si a verii.


Se spune ca sarbatoarea magica a Sanzienelor provine dintr-un cult roman care avea legatura cu zeita padurilor, zeita Diana. Totusi, unii specialisti considera ca sarbatoarea aceasta a Sanzienelor provine dintr-un cult geto-dacic al Soarelui.





Sarbatoarea Sanzienelor


Sarbatoarea Sanzienelor sau Dragaica (foto: Catalin Pobega)





Sanzienele sunt niste fiinte fantastice, ireale, care apar cu parul galben, in rochii albe de abur si binecuvinteaza vegetatia si fauna, dar alina si suferinta in dragoste. Se spune ca in noaptea de Sanziene, fetele si baietii isi gasesc perechea.


In credinta populara, Sanzienele sunt reprezentate drept niste zane bune, preotese ce vin din partea soarelui, femei frumoase ce se ascund in padurile neumblate de om. Traditia spune ca Sanzienele apar pe pamant in fiecare an, in noaptea de 23 spre 24 iunie si se plimba prin aceste locuri intunecate. Acestea canta, danseaza, au rol in inmultirea pasarilor si animalelor, in roadele culturilor si vindecarea bolnavilor sau a femeilor sterpe.


Se prezinta, asadar, precum niste zane bune, dar pentru oamenii care nu cred in puterea lor si nu le celebreaza cum se cuvinte, acestea pot deveni razbunatoare si starnesc furtuni. In acelasi timp, cunoscute drept mari iubitoare ale dreptatii, Sanzienele vin cu pedepse ingrozitoare pentru cei care au jurat stramb.


Nu trebuie sa uitam ca pe langa aceste zeite, sanzienele sunt si acele fori de camp de culoare aurie si incarcate de polen, flori care iubesc soarele si au un miros minunat.





coronita de Sanziene


coronita de Sanziene (foto: cancan.ro)



Noaptea Sanzienelor este sarbatorita in foarte multe zone ale tarii, iar multi dintre locuitori considera ca minunile sunt posibile in aceasta perioada. In unele zone, in seara zilei de 23 iunie, oamenii culeg brate de sanziene si fetele se pregatesc de sarbatoare, impletindu-si sanziene in par. Totodata, acelea care vor sa se marite, impletesc cununi din sanzinene pe care le arunca peste case, iar daca cununa se loveste de cosul casei, este semn ca fata se va casatori.


De asemenea, fetele care vor sa se marite repede vor trebui sa se spele cu roua care a fost stransa dimineata de femeile batrane din sat. Dupa ce se vor spala cu aceasta roua, se spune ca vor fi sanatoase si dragastoase si isi vor gasi foarte repede alesul. Chiar si femeile maritate fac acest ritual, pentru a avea o viata fericita in familie. Totodata, localnicii prind de grinda casei un spic de grau, pentru a avea roade bogate.



Fiind o sarbatoare dedicata dragostei, in aceasta noapte speciala, cu ocazia Sanzienelor, fetele isi pun sub perna flori de sanziene cu gandul ca-si vor visa ursitul. Florile de sanziene se pun in coronite, iar acestea se duc la biserica pentru a fi sfintite, urmand sa fie folosite apoi in diferite obiceiuri si practici magice.




Sanziene - flori


Sanziene - flori (foto: adevarul.ro)



Mormintele sunt acoperite, in noaptea Sanzienelor, cu flori mirositoare, pentru alungarea spiritelor rele. In acelasi scop se aprind focuri mari pe campuri.


Chiar daca astazi se tine tot mai putin cont de traditie, in special in zonele urbane, sunt persoane care inca mai iau in seama aceste obieciuri si se opresc din activitatile cotidiene pentru a sarbatori cum se cuvine Sanzienele.


De exemplu, in Bucuresti si alte mari orase ale tarii, se organizeaza targuri traditionale pentru a readuce printre locuitori spiritul magic al sarbatorii Sanzienelor. Chiar si la muzee se organizeaza evenimente speciale pentru aceasta zi. La Muzeele Minovici se prezinta in fiecare an cei care doresc sa petreaca unele clipe magice odata cu aceasta sarbatoare veche.





Obiceiuri de Sanziene (foto: mediafax)


Obiceiuri de Sanziene (foto: mediafax)





In unele zone ale tarii, sarbatoarea Sanzienelor se numeste Dragaica. In dimineata de Sanziene, baietii din sate se aduna in cete si se plimba, purtand fiecare flori de sanziene la palarii. Dintr-un grup de sapte fete se alege „Dragaica", fata care este cea mai frumoasa si cuminte din sat. Aceasta va fi impodobita cu spice de grau, iar celelalte se vor imbraca in haine albe. Se formeaza apoi alaiul Dragaicei si pornesc toti prin sat. La rascruce de drumuri, fetele vor face hora si vor canta. De multe ori, Dragaicele sunt confundate cu Sanzienele.