Salvador Dali

Detalii

CategoriiCultura
TaguriPictura, Salvador Dali
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8149

Voteaza & Distribuie

Descriere

"Daca vei juca rolul unui geniu, vei deveni unul". (Dali)

Cunoscut pentru bogatia lui de culori in pictura secolului XX, Salvador Dali (n. 11 mai 1904 – m. 23 ian. 1989) a devenit un artist al suprarealismului, pictandu-si revelatiile si iluziile intr-o maniera cu totul noua, nemaiintalnita pana la el. Indrazneala lui si comportamentul excentric i-au adus recunoasterea mondiala, iar munca lui continua sa ii inspire pe nenumarati artisti care i-au urmat arta.

Nascut in Spania, Salvador Dali nu a avut o copilarie prea fericita si in autobiografia sa, pictorul mentioneaza ca a fost un copil crud si l-au intrigat intotdeauna formele, culorile si visele din viata lui. Geniu autoproclamat, el sustine, de asemenea, ca a invatat multe despre lume inca de cand se afla in uterul mamei sale.

Dali a inceput sa studieze arta si niciodata n-a simtit alta chemare. Dupa ce a studiat cubismul, a inceput sa-si exploreze propriile gusturi si stiluri intr-o maniera aproape fantezista. Opera sa ii lua nenumarate ore de calcule atent, si, indiferent cat de exacte sau ascute ar fi fost, obiectele sfarseau ,in mod ciudat, indoite sau curbate si colorate luminos pe un fond mult mai fad. Suprarealismul a devenit punctul sau forte, in special atunci cand a vizitat Parisul si a fost impresionat de miscarea progresiva a teoriei si practicii artei. Concentrarea lui l-a purtat in alte domenii de inspiratie, inclusiv pana la domeniul psihologiei anormale.

In timpul sederii sale in Franta, artistii au inceput revolta impotriva miscarilor moderne cauzate de primejdiile politice ale natiunii. Ei considerau ca Franta trebuie sa fie calma si linistita inainte sa poata avansa si evolua in arta. Cu toate acestea, Dali a avut idei diferite. El credea ca propria interpretare a obiectelor impreuna cu un simt diluat al realitatii, i-ar permite sa duca suprarealismul la un alt nivel.

Salvador Dali oricum nu i-a urmat niciodata pe artistii in voga. Dar a ales sa-si faca transpunerile diferit, chiar daca in ochii publicului a aparut oarecum nebun. In cele din urma s-a despartit de miscarea suprarealista si, pe plan comercial, a inceput sa se descurce mult mai bine decat orice alt artist al vremii. Cu toate acestea, a fost pacaliti sa-si vanda drepturile de autor, dar o organizatie din Statele Unite, numita "Prietenii il salveaza pe Dali", l-a ajutat sa faca acest caz cunoscut opiniei publice si, de asemenea, l-a sprijinit in eforturile sale artistice. In cele din urma, la inceputul anilor 1980, Dali a castigat si mai multa faima atunci cand a avut o expozitie la Muzeul de Arta Contemporana din Spania.

In afara de pictura, arta lui Dali a inclus sculptura, ilustratia de carte, designul de bijuterii simunca pentru teatru. In colaborare cu regizorul Luis Buñuel el a facut primele filme suprarealiste – Un caine andaluz (1929) si L'Age d'Or (1930). De asemenea, a contribuit cu o secventa de vis la filmul Spellbound al lui Alfred Hitchcock in (1945). A scris si un roman, Hidden Faces (1944) si mai multe volume de autobiografie. Desi Salvador Dali este, fara indoiala, unul dintre cei mai renumiti artisti ai secolului 20, statutul sau ramane unul controversat; multi critici consider ca dupa lucrarile sale clasice suprarealiste din anii 1930, opera sa nu mai este la fel de insemnata. Exista muzee dedicate picturilor lui Dali in Figueras, orasul sau natal, in Spania, si in St Petersburg din Florida.