S-a terminat cu amenintarea SIDA?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3819

Voteaza & Distribuie

Descriere



victime SIDA


victime SIDA in lume



SIDA a provocat, la nivel global, cu 21% mai putine decese in 2010 decat in varful sau de mortalitate, stabilit in 2005, sugereaza cifrele colectate de agentia specializata a ONU, UNAids in raportul sau oficial. Aceeasi se scadere se inregistreaza si la numarul de noi contaminari cu HIV, virusul care provoaca SIDA, fenomenul fiind pus pe seama extinderii accesului la tratament, dar si aparitia unor medicamente mai eficiente.



Conform unor experti care au contribuit la redactarea raportului UNAids, s-a ajuns in pragul unui salt semnificativ in calitatea tratamentului si eficientei sale. Chiar si in conditiile de restrangeri bugetare drastice, datorita crizei economice, tarile reusesc sa obtina rezultate semnificative in reducerea mortalitatii SIDA. Ultimele analize indica un numar de 34 de milioane de persoane care supravietuiesc cu virusul HIV in organism.


In tarile sub-sahariene, unde SIDA facea ravagii in anii trecuti, sunt cu 20% mai multe persoane care au primit tratament si ca peste jumatate dintre cei eligibili pentru tratament beneficiaza de el, o situatie care a dus la controlul raspandirii bolii. Potrivit UNAids, peste 700 000 de decese (global) au fost prevenite anul trecut prin cresterea eficientei tratamentului SIDA. Se estimeaza ca numarul de noi contaminari cu HIV a fost in anul 2010 de 2,7 milioane, mai putine decat in 1997, cand s-au inregistrat 3,2 milioane de cazuri in intreaga lume. Cifrele aflate la dispozitia UNAids si altor organisme internationale implicate in combaterea SIDA isi continua tendinta descrescatoare, pe masura ce creste procentul celor care au acces la tratamentul adecvat.


In Africa, un fief absolut al acestui flagel, exista cazul Namibiei, unde peste 90% dintre bolnavi beneficiaza de tratament si numarul de noi contaminari a scazut cu 60%, ceea ce, in spatiul african ar parea vrajitorie curata. Este doar vorba de cresterea accesului la tratament si de medicamente mai bune. Medicii si organizatiile implicate in combaterea SIDA, afirma ca este vorba de un moment de cotitura in lupta impotriva acestei pandemii si ca exista semne clare ca victoria va putea fi obtinuta. Dar numai cu conditia ca finantarea campaniei anti-SIDA sa continue.


Ei atrag atentia ca acest cosmar nu s-a sfarsit si ca nu este cazul sa coboram garda, dar ca maladia poate fi neutralizata, morbiditatea ei redusa masiv. Daca in tarile unde SIDA a devenit endemica s-au realizat pasi importanti pentru reducerea impactului bolii, in Marea Britanie comisia Camerei Lorzilor, specializata pe probleme de sanatate, a constatat ca eforturile pentru combaterea maladiei sunt „cu totul inadecvate". Potrivit raportului prezentat in forul legislativ de la Londra, numarul celor contaminati cu HIV s-a triplat in ultimii 10 ani, iar pana in 2012, in Marea Brtianie vor fi peste 100 000 de cazuri de SIDA.


Noile medicamente anti-retrovirale inseamna ca mult mai putini dintre bolnavi vor muri de SIDA, insa tratarea lor va adauga noi presiuni asupra sistemului de sanatate din Marea Britanie. Comisia Camerei Lorzilor doreste ca in Regatul Unit sa fie lansata o campanie de constientizare, „asa cum au facut in Africa" asupra bolii, impreuna cu recomandari pentru evitarea contaminarii. Lordul Fowler, seful comisiei, cel care a lansat campania anti-SIDA din anii ’80, afirma ca in ultimii ani, realizarea unor noi medicamente a redus, masiv, numarul de decese datorate SIDA, dar ca acest lucru nu trebuie sa incurajeze un fals sentiment de siguranta.


Medicamentele anti-retrovirale ajuta si la reducerea transmiterii virusului HIV, o persoana cu teste pozitive la HIV reusind sa reduca contaminarea altor persoane intr-un procent de 96%, daca va lua aceste medicamente. Organizatia Mondiala a Sanatatii considera acest lucru un aspect „crucial" in combaterea si neutralizarea SIDA, insa pentru a declara rapus acest flagel, actuala campanie trebuie continuata.