Romani celebri

Detalii

CategoriiCultura
TaguriGeorge Enescu, Henri Coanda, Mihai Eminescu, Mircea Eliade, Romania, Sergiu Celibidache
Ultima actualizareLuni 11 ianuarie 2016
Vizualizari11542

Voteaza & Distribuie

Descriere

Turistii straini considera romanii printre cei mai calzi si primitori oameni din lume. Romania este, de asemenea, o tara asociata cu nume celebre in arta, stiinta si sport.

Mihai Eminescu (1850-1889)
Eminescu este cu siguranta cel mai cunoscut poet roman. Desi scrierile sale au fost traduse in numeroase limbi (peste 60 de limbi), exista acea unica "aroma" a limbii materne, in acest caz limba romana. Poeziile lui Eminescu imbratiseaza o gama larga de teme, de la dragoste si natura la istorie si comentarii sociale. Printre poeziile sale celebre se numara "Luceafarul" ("Morning star"), "Mai am un singur dor" ("The boon that I still crave"), si cele 5 "Scrisori" ("Epistles").

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu, cel mai mare poet roman

Mircea Eliade (1907-1986)
Filosof si scriitor, Mircea Eliade si unul dintre cele mai mari personalitati ale secolului. La 21 de ani, celebrul roman a decis sa-si petreaca ceva timp in India. Acolo a avut sansa de a vedea si de a studia filozofia indiana si yoga. Doctoratul sau in filosofie a fost intitulat: "Yoga: un eseu despre originile misticii indiene", fiind primul studiu exhaustiv despre yoga scris de catre un occidental.

Mircea Eliade

filosoful si scriitorul roman Mircea Eliade

Emil Cioran (1911-1995)
Emil Cioran este unul dintre scriitorii si filosofii romani cei mai eminenti pana in prezent. Nascut in 1911, Cioran a absolvit Universitatea din Bucuresti in 1932 si a facut parte dintr-un grup de oameni entuziasti si inspirati care au influentat profund cultura romaneasca intre cele doua razboaie mondiale. In 1937 a studiat in Paris si din 1947 a scris numai in limba franceza. Printre cele cel mai bine cunoscute lucrari ale sale se afla "Pe culmile disperarii" ("In dire despair" 1934), "Lacrimi si Sfinti" ("Tears and Saints" 1937), "Precis de descompunere" ("A manual on decomposition", 1949), "Exercices d'admiration" ("Exercises of admiration", 1985).

Emil Cioran

filosoful si scriitorul roman Emil Cioran

George Enescu (1881-1955)
Cand auzim numele lui George Enescu, auzim totodata si muzica lui. El este un celebru muzician roman implicat in tot ceea ce inseamna muzica: a fost violonist si pianist, compozitor, dirijor si pedagog. A cantat muzica, a compus si a invatat. In muzica lui Enescu exista influente din Johannes Brahms iar temele specifice romanesti le-a cantat cu dragoste profunda si impact profesional. A compus muzica de camera: trei sonate pentru vioara, trei sonate pentru pian si doua cvartete pentru instrumente coarde, dar si lucrari orchestrale: trei simfonii, doua "Rapsodii romane" si o uvertura pe teme populare romanesti. (Oedipe, 1936), o opera eleganta si rafinata este, de asemenea, creatia lui Enescu. Artistul a reprezentat idealul pentru generatia sa de violonisti, fiind inzestrat cu un dar de predare care l-a facut extrem de iubit si apreciat.

George Enescu

celebrul muzician roman George Enescu

Sergiu Celibidache (1912-1996)
Numele lui este, de asemenea, legat de muzica. Celibidache a avut o vasta experienta in conducerea orchestrelor. Timp de sapte ani a fost dirijor al Filarmonicii din Berlin (1945-1952). Dupa aceea, in 1962 a dirijat Orchestra Radio din Stockholm pentru urmatorii 10 ani (pana la 1972), apoi a urmat Orchestra Stuttgart (1972-1977) iar Filarmonica din München l-a avut ca dirijor timp de 17 ani (1979-1996).

Sergiu Celibidache

dirijorul roman Sergiu Celibidache

Dinu Lipatti (1917-1950)
Alaturi de numele sau, puteti asocia melodii interpretate excelent la pian. Lipatty a fost un pianist exceptional de scara internationala. Alfred Cortot, un celebru compozitor francez a avut o apreciere atat de profunda pentru aptitudinile muzicale ale lui Dinu Lipatti incat chiar a demisionat din juriu atunci cand, intr-o competitie internationala, juriul i-a acordat lui Lipatty locul al doilea, protestand astfel impotriva deciziei lor de a nu-i fi acordat talentatului interpret primul loc.

Dinu Lipatti

pianistul roman Dinu Lipatti

Eugen Ionescu (1912-1994)
Viata lui Eugen Ionescu este legata de teatru. Este un artist recunoscut pentru meritele sale de a fi inventat teatrul absurdului, si, de asemenea, pentru inovatiile aduse tehnicillor dramatice utilizate in acest domeniu. Lucrarile sale au transmis viziunea sa asupra luptei individului de a supravietui intr-o societate care izoleaza si indeparteaza oamenii. Unele dintre lucrarile sale faimoase sunt: "Lectia", "Scaunele" si "Rinocerii".

Eugen Ionescu

artistul roman Eugen Ionescu, creatorul teatrului absurdului

Henri Coanda (1886-1972)
Nascut la Bucuresti, Henri Coanda este inventatorul motorului cu reactie. La 14 decembrie 1910 a efectuat primul zbor cu propulsie reactiva din lume, cu un avion construit de el insusi, ce functiona pe baza unui motor cu reactie. A descoperit asa-numitul "efect Coanda" in 1934 si aceasta descoperire are numeroase aplicatii practice in diverse domenii.

Henri Coanda

Henri Coanda, inventatorul motorului cu reactie

Hermann Oberth
Desi s-a nascut la Sibiu in 25 iunie 1894, Hermann Orbert si-a petrecut cea mai mare parte a vietii sale in Germania. Proiectarea rachetelor este domeniul unde Oberth a lasat o marca importanta, dar ideile sale, ca si cele ale colegilor lui Robert Goddard din Statele Unite si Tsiolkovsky Konstantin din Rusia, au fost mult inaintea timpului lor. Atunci cand Oberth incercat sa obtina un doctorat la Universitatea din Heidelberg pe tema proiectarii rachetelor, i-au fost inchise usile. Mai tarziu, cartea lui Oberth "Racheta in spatiul interplanetar" (1923), care a explicat cum ar putea evita rachetele atractia gravitationala a Pamantului, i-a adus in cele din urma recunoasterea pe scara larga. Oficiul de Brevete din Romania l-au premiat pe Hermann Oberth pentru inventarea rachetei cu combustibil lichid, in 1931. Prima sa racheta a fost lansata la 7 mai 1931, in apropiere de Berlin.

Hermann Oberth

Hermann Oberth, inventatorul rachetei cu combustibil lichid