Riscurile lucratului in schimburi

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2469

Voteaza & Distribuie

Descriere



lucratul in schimburi


lucratul in schimburi



Diabetul si obezitatea i-ar putea afecta mult mai mult decat media populatiei pe lucratorii in schimburi. Acestia au parte de prea putin somn eficient, nu intotdeauna la momentul potrivit (mai ales cei din schimbul de noapte), si ca urmare si a altor factori specifici lucrului in schimburi, afirma un grup de cercetatori americani de Spitalul Brigham.



Echipa de studiu a recomandat luarea de masuri suplimentare pentru reducerea impactului negativ asupra angajatilor, publicand studiul in revista Science Translational Medicine. Cercetarile facute in aceasta directie au aratat ca modificarile asupra somnului normal obliga organismul sa depuna eforturi suplimentare pentru controlul nivelului de zaharuri din sange. Pentru observarea modului in care este afectat organismul celor implicati in munca in schimburi, cercetatorii au monitorizat un grup de 21 de voluntari, adunand date inclusiv despre mesele servite si orele de somn, in conditii de mediu controlat. Unii dintre participantii la studiu au inceput sa dezvolte simptome timpurii de diabet inca din primele saptamani. Munca in schimburi a fost asociata de multa vreme cu o serie de probleme de sanatate, deloc lejere.


Niveluri reduse de insulina

Cei 21 de voluntari – sanatosi – la acest experiment au inceput testele cu un somn de 10 ore pe noapte. Aceasta faza a fost urmata de trei saptamani de intreruperi ale somnului si dereglari ale functionarii ceasului lor biologic (cum se intampla cu toata lumea, odata cu inutila – din punct de vedere economic – trecere la ora de vara sau de iarna). Lungimea zilei a fost extinsa la 28 de ore, creandu-se un efect similar cu cel suportat de o persoana care calatoreste mult cu avionul, suferind, constant, de efectele decalajului de fus orar (asa numitul „jetlag").


In noul sistem diurn, de 28 de ore, participantilor la experiment li s-a permis sa doarma numai 6,5 ore, echivalentul a 5,6 ore de somn intr-o zi normala, de 24 de ore. De asemenea, au trait intr-un mediu iluminat constant, pentru a impiedica lumina normala sa reseteze ceasul biologic. Echipa de cercetare a constatat, in aceasta faza a studiului, ca nivelul de zahar din sange „a crescut semnificativ", imediat dupa masa sau in perioada de „post" a zilei. De asemenea, nivelul insulinei a scazut.


Trei dintre participati s-au ales cu niveluri atat de ridicate de zahar in sange, care au si ramas la acele valori, incat au fost clasificati drept „pre-diabetici" si au iesit din experiment pentru ca riscau sa se imbolnaveasca. In afara de asta, pe masura ce metabolismul incetinea, participantii au inceput sa puna in greutate. Conducatorul echipei de cercetare, dr. Orfeu Buxton, a declarat:



„Credem ca aceste rezultate sustin datele obtinute prin studii care arata ca lucratorii in schimburi, mai ales cei din schimbul de noapte, sunt mult mai predispusi sa dezvolte un diabet de tip 2 decat ceilalti lucratori."



Din moment ce angajatii din schimbul de noapte au probleme cu somnul in timpul zilei, ei risca sa-si deregleze ritmul circadian lucrand noaptea si dormind insuficient ziua. O seama de cercetari indica faptul ca somnul insuficient duce, inevitabil, spre dereglari ale organismului si boli cronice. Studiul american nu face decat sa aduca dovezi solide in sprijinul ideii ca in conditii extreme, in absenta somnului nocturn si cu „pacalirea" ceasului biologic, organismul produce mai putina insulina, iar nivelul zaharurilor creste, pregatind conditiile ideale pentru declansarea diabetului.


Un killer consacrat

Unii cercetatori comenteaza ca testele facute la Spitalul Brigham nu reproduc, intocmai, situatiile in care se gasesc angajatii care lucreaza in schimburi si ca implicarea unui esantion de numai 21 de voluntari nu garanteaza translatarea conditiilor la cele reale, traite de marea masa a lucratorilor.


Un alt studiu a pus sub lupa efectele asupra organismului suferite de lucratorii unei platforme petroliere. Acestia lucrau o saptamana de noapte si una de zi, alternativ, si s-a constatat ca erau supusi unor riscuri mult mai mari de a se imbolnavi de maladii cardio-vasculare decat cei care nu-si alternau schimburile. De asemenea, cei din schimburile alternative sunt mult mai obositi si marcati de un deficit de concentrare. Un expert in cronobiologie de la Universitatea Cardiff, Andrew Smith, a declarat ca lucratorii trebuie sa evite schimburile alternative, acest gen de aranjament fiind „un killer consacrat."