Riscurile legarii trompelor

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari21628

Voteaza & Distribuie

Descriere



legarea trompelor


legarea trompelor uterine



Legarea trompelor uterine, cunoscuta si la ligatura trompelor uterine, tubectomie sau ligatura tubara, implica blocarea chirurgicala a trompelor uterine cu scopul de a preveni fertilizarea la femei. Este recomandata femeilor care au deja copii si nu mai doresc sa conceapa. Unele dintre posibilele efecte adverse ale legarii trompelor uterine sunt probleme menstruale, fluctuatii hormonale, sindromul si infectia post ligatura.



Ligatura trompelor uterine este o procedura chirurgicala realizata pentru sterilizare permanenta, asadar revenirea la conditia initiala este imposibila. Ca parte a procesului de reproducere, ovulul produs in ovar se deplaseaza spre uter. Sperma patrunde in trompele uterine pentru fertilizarea ovulului. Dupa efectuarea unei proceduri de ligaturare a trompelor uterine, intrarea ovulului sau a spermei in trompa uterina este blocata, prevenind astfel fertilizarea. In afara de cele cateva efecte secundare care pot aparea, procedura este una relativ sigura.


Trompele uterine sunt organele musculare inguste care pornesc din uter. Aceste trompe se termina chiar langa ovar si sunt „captusite" in interior cu cili. Au aproximativ 10 cm lungime si sunt impartite in mai multe segmente. Primul segment trece prin muschii uterini si se numeste segment interstitial. Segmentul ingust musculara delimitat de uter se numeste segment istmic. Segmentul de mijloc, care este mai mare decat celelalte segmente, este numit segmentul ampular. Sfarsitul trompei, de langa ovar, in forma de palnie, se numeste segment infundibular, iar partea ciliara din fata ovarului se numeste segment fimbrial.


Procedura de legare a trompelor uterine

Intr-o astfel de procedura de ligaturare, trompele uterine sunt taiate, sectionate sau arse si apoi legate, astfel incat fertilizarea sa nu se produca. Pe baza metodologiei de blocare a trompelor uterine, exista practic patru tipuri de tehnici de ocluzie urmate, si anume: salpingectomie partiala, aplicarea inelului de silicon, a unui clip special si cauterizarea.


Dintre acestea, cea mai comuna este salpingectomie partiala care implica efectuarea unei bucle cu trompele uterine si taierea acesteia. Inelul de silicon si clipul sunt folosite pentru taierea trompelor, in timp ce cauterizarea se face pentru a arde o mica sectiune din trompe cu ajutorul curentului electric.


Riscurile legarii trompelor

Procedura de legare a trompelor uterine in favoarea asteptarilor familiei este controversata, in principal din cauza efectelor secundare ce apar dupa ligaturare. In timp ce unele femei trec printr-un sindrom dureros al ligaturii trompelor uterine, altele pot sa nu simta niciun fel de simptom de disconfort.


De asemenea, trebuie mentionat faptul ca legarea trompelor uterine nu este eficace pentru protectia impotriva bolilor cu transmitere sexuala, cum este SIDA. Unele dintre efectele adverse ale ligaturii trompelor uterine sunt:



Sindromul ligaturii trompelor uterine: Unul dintre cele mai frecvent raportate efecte bilaterale secundare este sindromul ligaturii trompelor uterine. Cum sugereaza si numele, aceasta cuprinde diferite simptome, inclusiv dureri menstruale, sangerari menstruale in exces, ciclu menstrual neregulat si lipsa perioadelor mentruale.



Infectie: Datorita interventiei chirurgicale (minim invaziva) implicata in efectuarea ligaturii trompelor uterine exista riscuri de infectie in locul operat. Leziunile interne sunt un alt risc al procedurii. Unele femei raporteaza chiar infectia vezicii urinare si perforatia uterina dupa ce li s-a realizat procedura.



Riscul unei sarcini extrauterine: Conform statisticilor rata de succes a unei nasteri dupa ce trompele uterine au fost legate este de aproximativ 99.5%. Deci, chiar si dupa procedura, exista inca riscul de 0.5% de a ramane insarcinata. Si in ce priveste o eventuala sarcina dupa ligatura trompelor uterine, aceasta este in majoritatea cazurilor extrauterina, ovulul fiind fecundat si dezvoltat in exteriorul uterului.


Sangerare in exces: ca in orice tip de interventie chirurgicala, este normal sa apara sangerare. Cu toate acestea, exista un risc de sangerare anormal in timpul si dupa procedura de ligaturare a trompelor. Acele persoane cu afectiuni de coagulare a sangelui se supun unui risc mai mare de a experimenta acest efect secundar.



Alte reactii adverse: O alta reactie dupa aceasta operatie este cresterea in greutate. Unele persoane pot experimenta oscilatii ale dispozitiei si probleme de sanatate de natura sexuala dupa operatie. Cele mai multe dintre aceste reactii adverse sunt rezultate ca urmare a schimbarilor bruste la nivel hormonal, care se vor rezolva in timp.



Nu uitati ca ligatura trompelor uterine este o tehnica de sterilizare permanenta iar procedura inversa nu este posibila. Luati asta in considerare inainte de a lua o astfel de decizie.