Riscurile anesteziei generale

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17066

Voteaza & Distribuie

Descriere

Riscurile anesteziei depind de sanatatea dvs, de tipul de anestezic folosit si de raspunsul dvs la el.

Factori de risc personali

Varsta dvs. poate fi un factor de risc. In general, riscurile asociate cu anestezia si chirurgia cresc la persoanele mai in varsta. Anumite conditii medicale, cum ar fi bolile de inima, circulatia sau probleme ale sistemului nervos, maresc riscul complicatiilor de la anestezie. De asemenea, si unele medicamente pot afecta anestezia. Faceti o lista a tuturor medicamentelor pe care le luati si aratati-o doctorilor. Daca sunteti fumator, consumati alcool sau folositi substante ilegale, e foarte probabil sa aveti probleme de la anestezie. Este important sa fiti sincer cand vorbiti cu medicul de specialitate si cu anestezistul.

Complicatii ale anesteziei generale

Reactiile adverse grave ale anesteziei generale sunt mai putin frecvente la persoanele sanatoase. Dar, pentru ca anestezia generala afecteaza intregul organism, este mult mai probabil sa provoace efecte secundare decat anestezia locala sau regionala. Din fericire, majoritatea efectelor secundare ale sunt minore si pot fi usor de tinut sub control.

Anestezia generala suprima reflexele normale ale gatului care impiedica aspiratia, cum ar fi inghitirea, tusea sau ragaitul. Aspiratia apare atunci cand un obiect sau un lichid este inhalat in tractul respirator (trahee sau plamani). Pentru a ajuta la prevenirea aspiratiei in timpul anesteziei generale, se poate insera un tub endotraheal. Datorita acestui tub, plamanii sunt protejati astfel incat continutul stomacului sa nu poata intra in plamani. Aspiratia in timpul anesteziei si a interventiei chirurgicale este foarte rar intalnita. Pentru a reduce acest risc, de obicei, oamenii sunt instruiti sa nu manance si sa nu bea nimic cu un anumit numar de ore inainte de anestezie, astfel incat stomacul sa fie gol. Specialistii anestezisti iau numeroase masuri de siguranta pentru a minimiza riscul de aspiratie.

Introducerea sau scoaterea tuburilor respiratorii pot provoca probleme respiratorii cum ar fi tusea, ragaitul sau spasme musculare in cutia vocii, in laringe (laringospasm) sau in tuburile bronsice din plamani (bronhospasm). Introducerea cailor respiratorii poate determina, de asemenea, o crestere a tensiunii arteriale (hipertensiune) si a ritmului cardiac (tahicardie). Alte complicatii pot include deteriorarea dintilor si a buzelor, umflarea laringelui, dureri in gat, raguseala si leziuni sau iritatii la nivelul laringelui.

Alte riscuri grave ale anesteziei generale includ modificari ale tensiunii arteriale sau a ritmului cardiac, infarctul miocardic sau accidente vasculare cerebrale. Moartea sau boli grave, ca urmare a anesteziei sunt rare si sunt, de obicei, legate de complicatiile operatiilor. Moartea apare in aproximativ unul din 200.000 de cazuri de oameni sanatosi care primesc anestezie.

Unii oameni care urmeaza sa fie anesteziati general sunt ingrijorati ca nu vor fi complet inconstienti si ca se vor „trezi" sau vor simti o anumita constientizare in timpul procedurii chirurgicale. Dar constientizarea in timpul anesteziei generale este foarte rara. Specialistii anestezisti acorde o atentie deosebita si folosesc mai multe metode pentru a preveni acest lucru.