Raspunsuri inteligente la intrebari surprinzatoare

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4270

Voteaza & Distribuie

Descriere



intrebari surprinzatoare


intrebari surprinzatoare



Intrebarile surprinzatoare despre totul si toate nu contenesc sa apara, fiind rezultatul firesc al curiozitatii oamenilor, vectorul prin care ei incearca sa-si rezolve unele dileme. Nu neaparat existentiale. Asadar, o serie de intrebari ipotetic-incuietoare ar arata cam asa:



Ce-ar fi daca Pamantul ar fi de doua ori mai mare?

Daca diametrul Terrei ar fi dublu, adica de vreo 25 750 de kilometri, masa planetara ar creste de opt ori, iar forta gravitatiei ar fi de doua ori mai puternica. Toate animalele si plantele existente acum s-ar prabusi sub propria lor greutate, si-ar aparea noi specii, mult mai solide.


Daca ar mai exista o specie de fiinte inteligente, evoluate tehnologic?

Oamenii s-ar afla intr-un conflict constant pentru suprematie pe Terra. Iar daca, dupa sute de mii de ani, nu ar castiga nimeni acest razboi etern, am incepe sa ne adaptam pentru a folosi resurse diferite de cele ale celeilalte tabere, reusind, poate, sa ne ignoram reciproc.


Si daca dinozaurii n-ar fi disparut?

Daca acel asteroid care a lovit Pamantul acum 65 de milioane de ani n-ar fi declansat iadul de foc unde au pierit dinozaurii, aceste animale gigantice inca ar fi stapanii planetei. O seama de cercetatori cred ca ar fi aparut, pana la urma, specii ale unor dinozauri dotati cu ratiune, capabili sa ia locul oamenilor ca specie inteligenta pe aceasta planeta. Terra ar avea o civilizatie formata din reptilieni, de „dinozaurisoizi".


Daca toti oamenii ar sari in acelasi timp?

Daca toti cei 6 miliarde de oameni s-ar coordona si ar executa o saritura in aceeasi clipa, ei ar reusi sa faca Pamantul sa se incline cu o sutime din diametrul unui atom. Revenind pe sol, planeta si-ar relua locul de mai inainte. Deci, efectul ar fi nul.


Daca primele animale iesite din mare ar fi avut sase picioare, nu patru?

Planurile fiintelor cu patru membre de a domina alte animale dateaza de pe vremea cand pestii cu aripioare „de tractiune" au ajuns pe uscat. Ar fi putut avea sase aripioare, iar cercetatorii cred ca acestia s-ar fi mentinut jos, pe sol, iar fiintele rationale, capabile sa se ridice in picioare, n-ar fi existat niciodata.


Daca n-ar exista atractia gravitationala?

In lipsa fortei gravitatiei, universul ar fi complet plat si amorf. Daca insa gravitatia ar disparea dintr-un minut in altul, ca dupa ce-ar fi „anulata" de butonul apasat de savantul nebun, ne-am lua cu totii zborul in spatiul cosmic.


Daca fortele moleculare ar fi mai puternice (sau mai slabe)?

Moleculele se formeaza atunci cand protonii din atomii adiacenti „impart" electronii. Daca forta electromagnetica din spatele acestui parteneriat ar avea o alta putere decat cea actuala, universul ar fi total lipsit de orice forma de viata, sau poate chiar si de stele si planete. Atractia dintre protonii incarcati pozitiv si cei incarcati negativ este perfect ajustata pentru a permite atomilor, si agregatelor mai largi ale atomilor, cum ar fi cele din moleculele biologice, sa se formeze.


Ce-ar fi daca am consuma numai un singur tip de hrana?

Nu exista niciun aliment care sa contina toate substantele nutritive necesare. Daca am alege sa consumam numai fructe, ori numai vegetale, sau carne, ar interveni colapsul organelor interne. Consumul exclusiv al carnii ar forta organismul sa inceapa sa-si consume proprii muschi. O alimentatie bazata pe un singur fel de mancare va duce, inevitabil, la moarte.


Daca soarele ar fi numai pe jumatate atat de mare?

In cazul reducerii masei solare la jumatate, soarele s-ar transforma intr-o stea mult mai rece si mai rosie, o versiune a „piticelor rosii". Zona din jurul sau potrivita pentru intretinerea vietii, cunoscuta sub numele de „zona locuibila", ar fi mult mai redusa, iar Pamantul nu s-ar afla in ea, pentru ca apa ar ingheta bocna. Pe de alta parte, Mercur ar duce-o mult mai bine.