Prima sarcina si relatia mama-copil

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2824

Voteaza & Distribuie

Descriere

Conform unui studiu realizat in Israel, femeile aflate la prima sarcina care s-au bucurat de o relatie echilibrata cu parintii in timpul copilariei, vor intampina mai putine dificultati in a se adapta la maternitate.

Femeile care au avut o relatie tensionata sau respingatoare cu parintii vor infrunta greutati pentru acceptarea rolului de parinte. Mai mult, acestea vor comunica mai greu cu viitorul copil. In studiul respectiv au fost implicate 160 de femei israelite aflate in ultimul trimestru al primei sarcini. E de mentionat ca toate locuiau cu sotul sau iubitul lor. Misiunea cercetatorilor a fost de a evalua asteptarile, gandurile si emotiile femeilor in ceea ce priveste viitorul lor rol de mamici si relatia cu copilul.

S-au avut in vedere doua criterii ale constructiei identitare:

1. Modul in care relatiile cu parintii din copilarie isi lasa amprenta asupra perceptiei de sine si a comportamentului viitoarelor mamici. Viitoarele mamici care in copilarie au avut o relatie conflictuala cu parintii considera ca educatia copilului lor trebuie sa fie una cat mai severa. Viziunea lor implica restrictii si limite in educatie, cat si o supraveghere amanuntita a copilului chiar si dupa ce trece de varsta la care necesita atata atentie. Femeile ce au comunicat dificil sau rece cu parintii de-a lungul copilariei lor si care au trait sentimente de respingere au aratat optimism in ce priveste viitoarea lor postura. Insa comparativ cu mamicile care s-au bucurat de o copilarie echilibrata, acestea nu au prevazut relatii la fel de intense si apropiate cu viitorii copii.

2. Evidentierea diferentelor intre oamenii care isi stabilesc scopurile inspre a avea succes si cei care se orienteaza in ideea de evitare a esecurilor. Din aceasta perspetiva, femeile orientate spre succes, care priveau prima sarcina ca pe o realizare personala si familiala s-au dovedit mult mai optimiste decat cele axate pe responsabilitate si siguranta.

Realizatorii studiului considera ca examinarea gandurilor, perceptiilor si sentimentelor cu privire la identitatea parentala in timpul primei sarcini are un rol important, deoarece aceasta evaluare asigura identificarea timpurie a femeilor ce vor intampina dificultati in rolul de mama. Astfel, aceste viitoare mamici pot beneficia de ajutor si consultanta pentru o adaptare mai usoara la maternitate si favorizarea relatiei mama-copil.