Pot prezice animalele dezastrele naturale?

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2411

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ideea ca animalele pot prezice dezastrele naturale exista inca din perioada anului 373 i.Hr., in Grecia. Oamenii s-au preocupat inca de atunci de legatura dintre comportamentul animalelor si aparitia dezastrelor naturale. Pana la urma care este adevarul? Pot ele prevesti sau nu aparitia unui cutremur sau a unei alunecari de teren?




Animalele prezic dezastrele naturale?


Animalele prezic dezastrele naturale?




Ce va vine in minte atunci cand cineva mentioneaza "instinctul animal"? Este o perceptie extrasenzoriala? O premonitie? Al saselea simt, poate? Nu exista nici o indoiala ca animalele au nevoie de aceste simturi ascutite pentru a supravietui in salbaticie. Intrebarea care se pune este daca nu cumva aceste instincte pot proteja oamenii de un dezastru natural iminent. Oamenii de stiinta cerceteaza comportamentul animalelor in incearcarea de a stabili o legatura intre intre agitatia aparent inexplicabila a acestora si dezastrele naturale care par sa-i urmeze.


Pot prezice animalele dezastrele naturale?

Pentru animalele care traiesc in salbaticie, instinctele inseamna supravietuire. Astfel se explica simturile ascutite pe care le au (miros, vaz, auz). Pasarile migratoare se folosesc de campurile electromagnetice pentru a se orienta in spatiu, in vreme ce alte animale s-au adaptat perfect la schimbarile climatice. In cazul altora, s-au semnalat schimbari semnificative in comportamentul lor, schimbari care au fost puse in legatura cu o eventuala tragedie.




Oracaitul broastelor anunta furtuna


Oracaitul broastelor anunta furtuna




Spre exemplu, animalele captive in gradinile zoologice incep sa se agite, incearca sa scape din cusca, caii si vitele aflate in spatii deschise se ingramadesc. Iata cateva exemple care sustin teoria conform careia animalele pot prezice dezastrele naturale.



  • Oracaitul din ce in ce mai intens al broastelor indica faptul ca o furtuna urmeaza sa se dezlantuie.

  • Asteptati-va la ploi abundente daca observati ca fluturii si albinele dispar rapid. Cel mai probabil, roiul a migrat intr-un loc uscat.

  • Rechinii inoata catre adancurile marii adanci atunci cand furtunile ameninta sa loveasca.

  • Pasarile migratoare sunt cunoscute pentru amanarea plecarii pana dupa dezlantuirea uraganelor.

  • Inainte de eruptii vulcanice, animalele care vietuiesc prin imprejurimi manifesta o stare de agitatie.


Seismologii din Japonia cerceteaza manifestarile neobisnuite ale animalelor

Pisiciile si cainii au tendinta sa isi paraseasca locuinta cu cateva zile inainte de un cutremur. Pe cale de consecinta, numarul anunturilor de disparitie a animalelor de companie creste in perioada de dinaintea unei calamitati de acest gen.




Atentie la urletele neobisnuite ale cainelui de companie


Atentie la urletele neobisnuite ale cainelui de companie




Tsunamiul tragic care a lovit Asia de Sud-Est in decembrie 2004 a fost declansat de unul dintre cele mai mari cutremure din istorie. In mod surprinzator, animalele au reusit sa se puna la adapost de mania naturii, spre deosebire de oameni. De asemenea, posesorii de animale de companie au semnalat schimbari in comportamentul prietenilor lor necuvantatori, urlete neobisnuite si o agitatie inexplicabila inainte de un cutremur.


Seismologii din Japonia (tara pozitionata intr-o zona cu intense activitati seismice) cerceteaza manifestarile neobisnuite ale animalelor de dinainte de cutremure. Ei sunt increzatori in faptul ca studiile lor vor ajunge la concluzii satisfacatoare in privinta teoriei conform careia animalele sunt capabile de a detecta schimbari in vibratiile Pamantului.


Geologii considera aceasta teorie un mit

In ciuda tuturor semnelor care ar putea indica faptul ca animalele poseda un astfel de simt special cu ajutorul caruia prevad declansarea unui dezastru natural, nu s-a putut dovedi cu exactitate daca este adevarat sau nu.




Presimt pasarile venirea tsunamiului?


Presimt pasarile venirea tsunamiului?




Animalele au un comportament imprevizibil, dictat de factori pe care nu am reusit sa-i intelegem pana acum. Spre exemplu, disparitiile bizare de acasa ar putea indica pur si simplu ca sunt in calduri si ca instinctul de imperechere prevaleaza in fata obiceiului de a sta acasa cu stapanii.


Studiul animalelor intr-un mediu controlat este dificil de realizat. Reactiile lor la anumiti stimuli ne pot parea similare, desi sunt declansate de factori diferiti. Spre exemplu, oamenii nu pot discerne intre latratul care inseamna "mi-e foame" si alerta "cutremur, fugi!".


In vreme ce geologii vad aceasta teorie ca pe un mit, stapanii animalelor vad in comportamentul animalelor lor de companie certitudinea instinctului de supravietuire adaptat la viata moderna.