Plumeria, o planta exotica

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14003

Voteaza & Distribuie

Descriere

Plumeria, cunoscuta si sub numele de frangipani, este un arbust ce se regaseste la tropice, cu precadere in Mexic, America Centrala, Caraibe si America de Sud pana in sudul Braziliei. Cu o tulpina lunga, cu frunze mari, alungite si de un verde intens, plumeria face flori extrem de frumoase, intr-o multitudine de combinatii de culori. Florile sunt parfumate, insa mirosul se intensifica noaptea, pentru a atrage insectele care sa le polenizeze.




Plumeria


Plumeria




Numele plumeriei provine de la botanistul francez Charles Plumier, care a calatorit documentandu-se in legatura cu mai multe specii de animale si plante. Denumirea populara frangipani este originara din Italia si este legata de o familie de nobili din secolul al XIV-lea, al carui membru, marchiz, a inventat un parfum cu miros de plumerii.


Ingrijirea plumeriei

Plumeria a devenit cu timpul si planta de apartament, fiind cultivata in ghivece de catre iubitori, sau chiar in gradina acolo unde clima o permite. Pentru ca se intretine foarte usor si nu necesita o ingrijire speciala, plumeria a fost considerata o planta nepretentioasa, potrivita atat celor experimentati, cat si incepatorilor. Atata vreme cat o protejati de inghet si de surse de caldura excesive precum caloriferul, totul este in regula.




Planta plumeria


Planta de plumeria inflorita




Trebuie amintit faptul ca seva plumeriei este iritanta pentru piele si ochi, ceea ce ne determina sa o includem printre plantele de apartament otravitoare. Manevrati cu grija si spalati-va pe maini imediat.


Substratul

Plumeria nu este pretentioasa in privinta solului in care e plantata, insa ar fi bine ca substratul sa fie aerat, neretentiv, pentru ca acumularile de apa nu ii fac bine. Pamantul amestecat cu perlit, asemeni celui folosit la plantarea violetelor africane, este excelent, pentru ca permite o buna drenare, se usuca relativ rapid si nu se intareste in jurul radacinilor.


Nu fertilizati decat dupa doua luni de la schimbarea substratului, pentru a nu se acumula saruri in exces in substrat. Totusi plumeria nu este o mare amatoare a fertilizarilor repetate. Mult mai eficient ar fi ca solul sa fie schimbat o data pe an, primavara, observandu-se un avant in cresterea si dezvoltarea plantei. Insa daca nu dispuneti de conditiile necesare replantarii anuale, atunci solutia fertilizarii periodice este binevenita.




Diverse culori de flori de plumeria


Diverse culori ale florilor de plumeria




Udarea

Plumeria iubeste udarile mai rare si nu foarte abundente. Trebuie sa fiti ponderati atunci cand turnati apa in ghiveci si sa observati cu atentie cand solul este suficient de umed incat sa-i furnizeze plantei cantitatea de apa necesara hidratarii. Cea mai buna metoda de a afla cand e timpul sa udati plumeria este sa pipaiti pamantul. Daca pe o adancime de 4-5 centimetri, solul este uscat, atunci puteti uda cu incredere.


Nu exista un interval de timp fix la care sa udati plumeria. Totul depinde de marimea plantei, a ghiveciului, a cantitatii de pamant, a temperaturii din camera si a nivelului de umiditate din incapere. Perioada poate varia de la 3-4 zile la o saptamana. Atentie, daca planta se afla in apropierea unei surse de caldura precum caloriferul, cantitatea de apa trebuie suplimentata iar plumeria trebuie pulverizata pentru a creste nivelul de umiditate din aer.




Plumeria Curly White


Plumeria Curly White, o varietate frumoasa cu petale albe, ondulate




Inmultirea

Plumeria se inmulteste cu usurinta in doua feluri: prin seminte sau prin inradacinarea lastarilor. Semintele sunt foarte usoare si subtiri, lungi de pana in doi centimetri. Se planteaza intr-un sol aerat si usor, care sa permita lastarilor sa-l strabata cu usurinta la germinare. Penele din partea superioara se lasa sa suprafata, samanta ingropandu-se numai pana la jumatate in pamant. Daca observati ca, dupa o saptamana de la plantare, samanta stagneaza, ori este seaca, ori a putrezit.


Se intampla uneori ca invelisul semintei sa fie foarte dur iar lastarul sa nu-l poata rupe. Desfaceti cu mare grija invelisul cu ajutorul unghiilor, pentru a usura germinarea. O alta metoda prin care puteti preveni acest lucru este sa lasati peste noapte semintele la inmuiat in apa calduta inainte de plantare.




Plumeria golden pagoda


Plumeria golden pagoda, in degrade de alb, galben si rosu




Odata germinate, cotiledoanele vor asigura hranirea plumeriei pana cand vor incepe sa creasca frunzulitele.


Cel de-al doilea mod prin care puteti inmulti plumeria este inradacinarea lastarilor. Se rup lastari tineri, subtiri, nelemnosi, fara frunze, se planteza in pamant umed si totul se acopera cu o sticla de plastic pentru pastrarea efectului de sera. Pentru a va asigura ca lastarul inradacineaza, il puteti pudra cu hormoni de inradacinare precum Radistim.


Daunatori



Buchet plumeria


Buchet de plumeria, floare des folosita in buchetele mireselor




Plumeria, ca oricare alta planta, este susceptibila atacului daunatorilor, dar si al diferitelor viroze, infectii bacteriene sau cu fungi. Din cauza uscaciunii aerului, afidele sau acarienii pot invada planta, formand panze ca de paianjen pe frunze. Curatati rapid planta de orice daunator vizibil si de panzele formate si stropiti cu un acaricid/insecticid de la magazinul fitosanitar.


Daca nu aveti la indemana solutie de stropit si nu vreti sa amanati remedierea situatiei pana la cumpararea de la magazin, va puteti folosi de ce aveti in casa. Fie preparati o solutie din apa cu tutun, fie apa amestecata cu usturoi pisat. Ambele vor omori daunatorii deja existenti si ii vor tine la distanta.


Nu uitati sa stropiti si celelalte plante din jur, preventiv.