Pierre de Fermat

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriGoogle, Matematica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3808

Voteaza & Distribuie

Descriere

Matematicianul francez, Pierre de Fermat, pe care ni-l amintim cu siguranta din manualele de matematica din liceu, este considerat "parintele" calculului diferential si al teoriei numerelor.

Matematicianul, care a fost si avocat si functionar public, a avut importante contributii si in cadrul geometriei analitice si probabilitatii. Totodata, Fermat este personalitatea careia ii este atribuit calculul modern (mai ales cand vine vorba de tangente si punctele stationare).

Pierre de Fermat

Pierre de Fermat

(Pierre de Fermat - fermatcapital.com)


Pierre de Fermat s-a nascut la 17 august 1601 in Beaumont-de-Lomange din Franta, tara unde a si murit, la Castres, in data de 12 ianuarie 1665, dupa ce s-a imbolnavit de ciuma.

Fermat a fost fiul unui instarit negustor de piei, care a fost si al doilea consul al localitatii Beaumont de Lomange. Casa in care s-a nascut matematicianul Pierre de Fermat este astazi muzeu.



In administratia civila a ajuns sa isi realizeze o cariera presat fiind de familie, iar in 1631 a fost numit consilier al Departamentului de Solicitari din Toulouse.



Fermat a inceput sa invete in cadrul unei manastiri franciscane, a frecventat apoi Universitatea din Toulouse, iar in anul 1620 s-a mutat la Bourdeaux, unde si-a inceput cercetarile in matematica, studii in care a fost inluentat de opera lui Francois Viete. De-a lungul vietii sale, Pierre de Fermat a corespondat cu Digby, Wallis si Marin Mersenne.



Spirala lui Fermat
Spirala lui Fermat sau spirala parabolica este o forma particulara de spirala Arhimedica si poate fi descrisa de ecuatia in coordonate polare: .




Spirala lui Fermat

Spirala lui Fermat (wikipedia.org)


Mica Teorema a lui Fermat
Mica teorema a lui Fermat arata ca daca "p" este numar prim si "a" numar intreg, care nu se divide cu p, atunci mica teorema a lui Fermat .

Marea Teorema a lui Fermat
"Am descoperit o demonstratie cu adevarat minunata pentru aceasta teorema, insa acest doodle este prea mic sa o cuprinda", acesta este mesajul celor de la Google, care il aniverseaza pe Fermat printr-un doodle extrem de sugestiv.






Google Doodle la 410 ani de la nasterea lui Pierre de Fermat

Google Doodle la 410 ani de la nasterea lui Pierre de Fermat




Acest mesaj este inspirat de cel lasat de Fermat pe marginea unei pagini din cartea Aritmetica lui Diofant din anul 1637:


Am descoperit o demonstratie cu adevarat minunata, dar nu am aici destul spatiu pentru a o scrie




Marea Teorema a lui Fermat este o foarte cunoscuta teorema de teoria numerelor, fiind enuntata de matematician in 1637, iar la demonstratia completa nu s-a ajuns decat dupa 358 de ani, prin intermediul matematicianului englez, Andrew Wiles.

Teorema lui Fermat pare simpla, bazandu-se pe "banala" teorema a lui Pitagora, cunoscuta de toata lumea, insa e inselatoare, multi matematicieni incercand in cei peste 300 de ani sa-i gaseasca zadarnic demonstratia.



Enuntul Teoremei lui Fermat:


Ecuatia xn + yn = zn nu are solutii daca n-2 este numar natural, iar x,y,z sunt numere intregi nenule.