Pestera Scarisoara

Detalii

CategoriiTurism
TaguriMinuni naturale
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9347

Voteaza & Distribuie

Descriere

Zona muntilor Apuseni este una care se afla pe multe liste cu trasee turistice, pregatite an de an de potentiali vizitatori. Este un loc unde lumea tinde sa mearga in concedii pentru a se relaxa, pentru a uita de griji si pentru a se bucura de frumusetea locului. Se gasesc aici foarte multe atractii turistice, de la lacuri, cascade, chei, cetati si pesteri, pana la Tara Motilor (Tara de Piatra) sau Rezervatia Naturala Padis.

Pestera Scarisoara

Pestera Scarisoara (foto: wikipedia.org)

Dintre obiectivele turistice ale zonei se remarca Pestera Scarisoara sau Ghetarul de la Scarisoara. Aici se afla cel mai mare ghetar subteran din tara noastra si al doilea ca marime de pe batranul continent. Ghetarul de la Scarisoara se afla in comuna Garda de Sus, avand numele comunei careia ii apartinea in trecut, Scarisoara, care se afla la 16 km distanta.

Pestera Scarisoara apartine formatiunilor carstice Ghetar-Ocoale-Dobresti. Prima mentionare a pesterii a facut-o A. Szirtfy, in 1847, iar primele informatii stiintifice au aparut in 1861- 1863. Cel care a intemeiat geobotanica in tara noastra, preotul si botanistul Alexandru Borza, a studiat flora si influenta factorilor climatici asupra vegetatiei din peretii pesterei. Speologul Emil Racovita a studiat formatiunile de gheata de aici, in 1927, iar in anul 1934 a fost facuta de catre V. Puscariu o prezentare turistica si stiintifica a pesterii.


Pestera Scarisoara

Pestera Scarisoara (foto: iturism.ro)

O legenda spune ca in trecut exista un balaur aici, care fura cate o fata in noaptea de Anul Nou sau inaintea Targului de Fete de la Gaina, o sarbatoare traditionala anuala ce are loc in zona. Povestea spune ca aceste fete erau tinute apoi intr-un palat de gheata care se gasea in pestera, dar pe care muritorii nu il puteau vedea.

Drumul care duce la pestera Scarisoara incepe din comuna Garda de Sus, care se afla pe Valea Ariesului Mare, la 32 km distanta de orasul Campeni (DN75). In centrul comunei se face un drum pe care se ajunge, dupa 1 km de mers, la gura Vaii Ordancusa. Din acest punct exista mai multe variante prin care se poate ajunge la pestera.

  • o poteca marcata cu cruce rosie, care trece prin Mununa, dupa care mai sunt 10 km pana la pestera.
  • drumul asfaltat de pe valea Ordancusei, care are 23 km si ajunge pana in catunul Ghetar.
  • drumul forestier care incepe la 2 km de gura Urdancusei prin Mununa si merge inspre Ghetar (12 km).

Vizitatorilor le este indicat sa se imbrace mai gros cand viziteaza pestera, caci inauntru este foarte frig.

Monument al naturii in tara noastra, declarat inca din 1938, pestera Scarisoara se afla la 1165 m inaltime, a adunat peste 3000 de ani vechime, ajunge la o lungime de peste 700 m si o adancime de 100 m, iar volumul ghetarului din interior atinge peste 70 000 m cubi.

Pestera Scarisoara

Pestera Scarisoara (foto: zf.ro)

Intrarea in Ghetar se face printr-un aven cu un diametru de 60 m deschidere, situat fix in padurea de la marginea platoului. Cei aproximativ 50 m ce reprezinta adancimea avenului pot fi parcursi pe o poteca ingusta si cateva scari metalice, prinse de pereti. Pe fundul avenului se gaseste mereu un strat gros de zapada, indiferent de anotimp. Dupa coborare, se intra printr-un portal de 24 m latime si 17 m inaltime, in Sala Mare.


In incaperea pesterii se afla blocul de gheata a carui fata superioara formeaza podeaua Salii Mari. In zona pesterii numita Biserica apar primele stalagmite. Se gasesc aici peste 80 de stalagmite si coloane stalactitice. Restul pesterii, doua sectoare, apartin rezervatiei stiintifice.