Padurea amazoniana

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari20216

Voteaza & Distribuie

Descriere

Padurea amazoniana, numita si jungla amazoniana sau Amazonia, este o padure umeda de foioase, care se intinde pe o suprafata de 1,4 miliarde de acri in bazinul Amazonului, din America de Sud. Acoperind aproximativ 40 % din continent, padurea Amazonului este cea mai mare padure tropicala din lume si casa a mii de specii de plante si animale. De asemenea, reprezinta aproximativ 54 % din totalul padurilor tropicale de pe planeta.

Padurea amazoniana se intinde in 8 tari sud-americane: Brazilia, Bolivia, Columbia, Ecuador, Guiana Franceza, Guyana, Peru, Surinam si Venezuela. Fluviul Amazon este lung de 6440 km de la izvor pana la varsarea in Oceanul Atlantic. La varsare inregistreaza un debit de 219 000 metri cub pe secunda.

Specii de plante si animale Padurea amazoniana este casa aproape a jumatate din speciile de plante, animale si insecte care traiesc pe toata planeta. Speciile indigene de pasari constituie aproximativ o treime din totalul populatiei de pasari de pe planeta. Printre animalele originare din Amazonia se numarata jaguarul, maimuta paianjen, capibara, anaconda, delfinul roz etc Exista mai mult de 40.000 de specii de plante, iar numarul este in continua crestere, deoarece din cand in cand sunt descoperite noi specii. De fapt, se estimeaza ca un numar mare de specii de plante care sunt folosite de catre triburile din padurea amazoniana in scopuri medicinale, sunt inca supuse unor analize stiintifice.

Clima din jungla amazoniana Climatul din padurea amazoniana este cald si umed, cu temperaturi medii de aproximativ 26 de grade Celsius pe tot parcursul anului. Regiunea rareori sufera schimbari climatice majore, iar precipitatiile sunt de tip convectiv, unde caldura tropicala evapora apa si o transforma in averse bruste pe tot parcursul anului.

Despadurirea Amazoniei Defrisarile masive din padurea amazoniana au ridicat multe discutii pe tot intinsul globului. Intre 2004 si 2005, rata medie anuala a defrisarilor au crescut pana la peste 22 000 de km pe an. In cazul in care defrisarile continua la aceasta rata, padurea va fi redusa la aproape jumatate in urmatoarele doua decenii. Acest lucru ar insemna pierderea habitatului pentru numeroase specii de animale, care invariabil va duce la disparitia lor. Padurile tropicale, care acopereau circa 14 % din suprafata Pamantului la un moment dat, s-au redus la doar 6 % in zilele noastre. Din acesti 6 %, padurea amazoniana detine cea mai mare parte, si, prin urmare, in cazul in care aceasta acoperire este redusa, va marca sfarsitul unuia dintre cele mai fascinante biomuri din lume.

In 29 aprilie 1998, Brazilia a fost de acord sa conserve aproximativ 25 de milioane de hectare (62 de milioane de acri) din padurea amazoniana. Presedintele Fernando Henrique Cardoso a spus ca tara sa, in cooperare cu Banca mondiala si World Wildlife Fund, va proteja 10 % din padurile sale pana in anul 2000. Costurile proiectului, care urma sa implice o zona de dimensiunile Marii Britanii, este estimat a fi intre 84 si 156 milioane de dolari, din care o mare parte vor proveni de la Banca Mondiala. A urmat un anunt similar din partea tarii vecine Surinam (la 17 iunie 1998) prin care aceasta urma sa dedice aproximativ 12 % din suprafata tarii pentru a crea imensa Rezervatie naturala centrala din Surinam, in scopul de a conserva padurea amazoniana