Pacala in luna

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4489

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pornind de la grafica jurnalistica inspre animarea imaginilor, s-a nascut si la noi filmul de animatie. Bineinteles, majoritatea creatorilor filmelor de animatie romanesti sunt caricaturisti. Cele mai de luat in seama influente au fost date de productiile studiourilor americane si franceze.


Inceputul acestor activitatii a fost unul impropriu, materialele folosite erau pur artizanale, ne aflam cu mult in spatele cazului occidentalilor la acest capitol. De asemenea, se ducea si lipsa unei distributii, personal si astfel, paleam in fata concurentei.




Pacala in Luna


Pacala in Luna



Cel mai cunoscut desenator roman a fost Aurel Petrescu, care a realizat si primul film de animatie de la noi, "Pacala in Luna", care a avut premiera pe 4 aprilie 1920. Aurel Petrescu a realizat in total 11 desene animate si peste 70 de altfel de animatii, dintre care cele mai multe publicitare.


Dupa cum am amintit, primul film de animatie romanesc se numeste "Pacala in luna", iar primul desen animat ce poate fi gasit in arhiva nationala, a fost realizat de Marin Iorda in 1927 si se numeste "Haplea".


Un alt film terminat, dar care a ramas nemontat, ii apartine caricaturistului Ion Popescu-Gopo in 1939, care isi zicea pe atunci Dem Caricaturistul. Productia nu a fost finalizata pentru ca nu a avut parte de sprijin din partea statului.

De asemenea si Jean Moraru a avut o incercare, "Patania lui Ion (poveste trista, dar adevarata)", dar care a fost, la fel, lipsita de bafta.


Mai toate filmele realizate de catre Aurel Petrescu au fost facute prin intermediul tehnicii mixte a desenului clasic si a cartoanelor decupate, personajele miscandu-se doar prin articulatii. Astfel, unii critici rautaciosi au spus ca desenele acestuia ar fi trebuit sa se numeasca articulate si nu aminate.


"Pacala in luna" trateaza povestea unei nave cosmice care pluteste dincolo de polul nord, catre zari selenare. Un capitan, vede prin ocheanul sau, podul de la Cernavoda, catedrala Notre Dame, Colosseumul din Roma, un mare port si altele. Pentru ca personajele trebuie sa ajunga in Luna, autorul a creat diverse si amuzante aparate de zbor. E vorba de zeppeline si rachete, un elicopter sub forma unui tramvai sau nave spatiale. Totodata, si personajele intalnite in Luna sunt foarte bizare, precum: un cocos cu cam de elefant si un elefant cu cap de cocos, o barza cu cap de porc, un caine cu cap de rata etc.


Filmul "Pacala in Luna" are o lungime de aproximativ 30 de metri si a fost realizat la casa de productie a germanului Erich Pommer, "Soarele".