Eclipsele de Luna

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6061

Voteaza & Distribuie

Descriere

Eclipsa de Luna are loc in momentul in care Luna, in miscarea sa in jurul Planetei Pamant, intra in umbra acesteia. Acest fapt este posibil cand, atat Pamantul si Luna, dar si Soarele, sunt aliniate exact. Faza Lunii in care aceasta intra in eclipsa este cea de Luna Plina. In functie de pozitia relativa si cea de pe linia nodurilor, se afla tipul si durata eclipsei. Cea mai recenta eclipsa de luna a avut loc in noaptea de 15 iunie 2011.



De doua ori pe an, traiectoria lunii se intersecteaza cu scliptica, iar linia ce rezulta se numeste linia nodurilor. Numai daca este luna plina si doar in apropierea acelui nod poate sa aiba loc o eclipsa. Perioada care desparte cele doua puncte este de aproximativ sase luni.





fazele lunii in eclipsa de luna


fazele lunii in eclipsa de luna




Eclipsele de Luna au loc de cel putin doua ori pe an, cand razele soarelul nu mai ajung la luna, fiind oprite de pozitia Pamantului. Cand luna este plina este pozitionata fie prea la nord, fie prea la sud de conul de umbra al Pamantului, de aceea nu avem de a face cu atatea eclipse de luna, iar cele mai multe dintre ele sunt partiale.


Conul de umbra al Pamantului se poate imparte in umbra si penumbra. In partea de umbra nu exista lumina solara directa. Insa, diametrul unghiular al Soarelui este mare si poate exista, in afara umbrei Pamantului, o iluminare partiala care se numeste penumbra.


Cand Luna se afla in penumbra Pamantului avem de a face cu o „eclipsa penumbriala". Penumbra, insa, nu cauzeaza foarte mari modificari, caci nu se intuneca suprafata lunii, ci devine putin galbuie, dupa cum spun unii. Foarte rar apare eclipsa penumbriala totala, care are loc atunci cand luna sta in totalitate in penumbra Planetei Pamant.


Eclipsa partiala de Luna are loc doar cand o parte a lunii intra in umbra Pamantului. Daca intreaga suprafata a satelitului nostru trece in umbra Pamantului, putem observa o eclipsa totala de Luna.




Google Doodle pentru eclipsa de luna din 15 iunie 2011


Google Doodle pentru eclipsa de luna din 15 iunie 2011




Luna are o viteza de un kilometru pe secunda prin umbra pamantului, iar aceasta trecere poate dura aproximativ 107 minute. Dar perioada de la primul contact al lunii cu acest con de umbra al planetei noastre si pana la ultimul contact este mult mai mare, putand ajunge pana la sase ore.


Cea mai lunga eclipsa totala de luna de la 1000 I. Hr. incoace a durat o ora , 47 de minute si 14 secunde. Aceasta a avut loc in anul 318, pe 31 mai.


Durata eclipsei de luna poate fi afectata de distanta dintre Pamant si Luna. Cand luna se afla in puctul de pe orbita sa cel mai departe situat fata de pamant, aceasta este la apogeu, iar distana orbitala a Lunii este mai mica.


Atunci cand Luna este eclipsata si se vede si Soarele, avem de a face cu un "selenelion" sau un "selenehelion". Acesta este un aranjament cosmic particular care a dus la termenul de de "eclipsa orizontala". Eclipsa orizontala se poate observa chiar dupa rasarit sau inainte de apus.



Eclipsa de luna din 15 iunie 2011 (foto: adevarul.ro)


Eclipsa de luna din 15 iunie 2011 (foto: adevarul.ro)



Pentru ca Pamantul are atmosfera, Luna nu se intune ca de tot si ramane luminata prin difractie, iar culoarea roscata este data de lumina venita de la soare, lumina ce trece prin atmosfera pamantului. Lumina refractata este data si de cantitatea de praf ce se afla in norii din atmosfera.



Scara Danjon a fost creata de Andre Danjon si departajeaza eclipsele in functie de suprafata intunecata a discului lunar:




L=0: Eclipsa foarte intunecata. Luna aproape invizibila, in special in partea de mijloc.
L=1: Eclipsa intunecata, gri sau maro ca si coloratie. Detaliile se vad cu mare dificultate.
L=2: Foarte rosie, intunecata central, in schimb extremitatile foarte luminoase.
L=3: Eclipsa rosie-caramiziu. Umbra are un accent galbiu.
L=4: Foarte luminoasa, de nuanta rosu deschis sau oranj. Nuante foarte deschise. Se disting detalii foarte usor.


Daca se cunoaste data si ora unei eclipse se pot prevedea urmatoarele, prin cicluri ale eclipselor. Un astfel de ciclu este ciclul Saros. In timp ce eclipsele solare pot fi vazute de o parte mica a planetei, eclipsele lunare pot fi vazute de oriunde.





Schema eclipsei lunare (foto: ziare.com)


Schema eclipsei lunare (ziare.com)




Eclipsele de luna, pe langa spectacolele ce le ofera, mai furnizeaza specialistilor date legate de gradul de poluare al atmosferei pamantului, efectele radiatiei solare, atmosfera Pamantului un general, luna fiind afectata de toate aceste fenomene, iar in cazul eclipselor poate fi un fel de ecran care arata ce se intampla.


Totodada, eclipsele de Luna mai sunt folosite si pentru masurarea vitezei cu care se raceste scoarta lunara, atunci cand nu are parte de caldura Soarelui.



In secolul acesta, cea mai lunga eclipsa totala de Luna, care s-a vazut si pe teritoriul Romaniei, a avut loc in noaptea de 15 inspre 16 iunie 2011. Eclipsa a fost vizibila cu ochiul liber si din estul Africii, Asia Centrala, partea de vest a Australiei, Estul Mijlociu, insa nu si din Statele Unite.


De-a lungul eclipsei, luna a avut culori diverse, a trecut de la portocaliu-caramiziu pana la rosu inchis sau chiar maroniu, dupa gradul de poluare al atmosferei, lucru constatat si declarat si de presedintele Societatii Astronomice Romane de Meteori, Valentin Grigore. Acesta a mai precizat ca nuanta rosiatica arata daca atmosfera este incarcata cu particule de praf.




Grafic despre vizibilitatea eclipsei de luna - 15 iunie (ziare.com)


Grafic despre vizibilitatea eclipsei de luna - 15 iunie (ziare.com)




In 15 iunie, noaptea eclipsei de luna, aceasta a rasarit la ora 21:00, moment in care era deja in penumbra Pamantului, dar acest fapt nu era observavil decat de catre specialisti. La ora 21:22 penumbra a inceput sa intre pe suprafata lunii si timp de o ora a acoperit-o, Luna a inceput sa iasa de sub umbra la 00:02, iar umbra a disparut complet de pe Luna la ora 01:02. Orele au fost precizate cu aproximatie, in urma calculeor facute de catre savanti.


Odata cu aparitia unei eclipse totale de Luna creste campul electric al Pamantului, se pot genera unele schimbari geologice, precum mareele, uraganele sau cutremurele, se considera, de asemenea, ca oamenii vor fi afectati, in fucntie de zodie si pot sa apara diverse crize si confuzii.