Noua fata a robotilor va schimba interactiunea lor cu oamenii

Detalii

CategoriiIT
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1903

Voteaza & Distribuie

Descriere



Mask-bot


Mask-bot



Fata unui robot, proiectata sa fie atat de realista incat sa poata afisa expresii faciale si chiar sa permita masinariei sa clipeasca din ochi, a fost salutata de specialisti drept un nou pas important in modalitatea de interactionare dintre oameni si masini.



Asa numitul Mask-bot, realizat de un grup de ingineri de la Universitatea Tehnica din Munchen si Japonia, poate sa-si miste capul, sa-si arcuiasca sprancenele si sa vorbeasca, facand contactul cu oamenii mai acceptabil de catre acestia. De fapt, mimica Mask-bot-ului aminteste de cea a robotului „defect" din filmul I, Robot, facilitand un tip de interactiune cu oamenii imposibila pana in acest moment.


Realismul mimicii nu este asigurat prin masca de latext (sau piele artificiala), ca pana acum, ci cu ajutorul unui proiector 3D care „afiseaza" un chip uman proiectat din spate, existand si posibilitatea de a fi privit si din lateral.


„Mask-botii vor influenta modurile in care vom comunica, in viitor, cu robotii",


considera profesorul Gordon Cheng, conducatorul echipei de cercetare. Capacitatile lingvistice ale robotului sunt atat de avansate, incat atunci cand robotul aude cuvantul „curcubeu" el explica:



„Asta se intampla atunci cand razele solare ating picaturile de ploaie din aer, actionand ca o prisma si formand, astfel, curcubeul."



Evident, va mai dura ceva timp pana cand robotul sa-si aminteasca si de piesa soul, Over the Rainbow, si sa faca unele comentarii interesante pe aceasta tema. Oricum, Mask-botul nu este inca in stare sa inteleaga prea multe din cuvintele rostite de oameni. El poate raspunde numai daca discutia se incadreaza intr-o anumita secventa din program. Pentru a putea fi in verva conversationala, robotul ar trebui sa dispuna de un program de inteligenta artificiala, insa acesta-i deja un alt film. Fata proiectata in sistemul Mask-bot a fost dezvoltata dupa o tehnologie pusa la cale de Walt Disney.



„A fost un deschizator de drum in acest sens, prin anii ’60",



afirma unul dintre cercetatorii niponi implicati in proiect, Takaaki Kuratate.



„El a realizat niste instalatii speciale pentru filmarile productiei Haunted Mansion, proiectand fetele actorilor pe niste busturi."



Walt Disney a proiectat chipurile actorilor din fata, in vreme ce sistemul aplicat pentru Mask-bot este o proiectie din spate, cu acoperire in lateral, pentru a asigura o interactiune fara cusur. Din pacate, Masca realizata astfel poate functiona si pe lumina zilei, datorita unui proiector mic, dar foarte puternic si datorita unei vopsele speciale, luminiscente, aplicate mastii din plastic „virgin" a robotului. Aceasta parte a sistemului ar putea fi aplicata, curand, pentru video-conferinte. Kuratate explica:



„De obicei, participantii sunt aratati pe un ecran. Insa cu Mask-botul poti crea o replica realista a persoanei care sta si discuta cu tine la masa de conferinta. Se pot folosi masti generice, pentru barbati si femei, sau se pot proiecta masti specifice anumitor persoane."



Cercetatorii din Munchen lucreaza, deja, la urmatoarea generatie a dispozitivului. Mask-bot 2 va avea intregul sistem de proiectie, masca si computerul care controleaza totul plasat in robotul mobil. Un astfel de sistem ar putea fi folosit pentru ajutarea persoanelor in varsta care nu mai au pe nimeni si sunt nevoite sa se ingrijeasca singure.


Tot in Japonia, compania NSK a produs un „robo-dog", un caine-robot special conceput pentru ghidarea orbilor. Acesta foloseste sistemul o serie de senzori pentru a depista obstacolele din calea sa si ghida persoana insotita.


Un experiment interesant, cu certe calitati artistice, a fost folosirea unei „actrite" android in Japonia, Geminoid F, care a jucat anul trecut intr-o piesa de teatru, alaturi de o actrita reala. Androidul nu si-a uitat replicile, iar mimica sa a fost mai mult decat acceptabila. Poate ca un Mask-bot va lua, intr-o buna zi, Oscarul, dar numai daca juriul nu va fi capabil sa-l deosebeasca de o persoana reala.