Narcisismul - patologia vanitatii

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriPsiholog
Ultima actualizareMiercuri 8 august 2018
Vizualizari2803

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sigmund Freud considera ca ne nastem fiecare cu o doza de narcisism. Cand devenim adulti, un anumit nivel de narcisism este chiar binevenit, crede Andrew P. Morrison, ca sa ne cunoastem nevoile si sa devenim echilibrati in relatia cu altii. Ce este, de fapt, narcisismul?

Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane (DEX), narcisismul inseamna "admiratie si dragoste exagerata fata de propria persoana fizica, care constituie adesea o stare patologica". Termenul a fost introdus de Havelock Ellis (in 1898) si dezvoltat de Sigmund Freud (in 1914), dupa Narcis - un tanar frumos din mitologia greaca, care s-a indragostit de propria sa imagine, oglindita de apa. Aceasta adoratie i-a cauzat si moartea, transformandu-se intr-o floare - narcisa.

narcisism

Oamenii care sufera de narcisism au multe calitati fizice

Este interesant ca majoritatea celor care sufera de narcisism sunt, de regula, extrem de talentati, inteligenti, distractivi, haiosi, silitori. Au doar relatii superficiale, nefiind in stare sa se implice in legaturi care presupun iubire si prietenie, fiindca nu renunta pentru nimic in lume, nici macar temporar, la interesele proprii. Multi politicieni, artisti sau oameni de stiinta sunt narcisisti; in mod surprinzator, unii dintre ei si-au ales chiar meserii care ii fac sa-si ajute, educe, sa-si sustina semenii.

Explicatia: sunt domenii in care isi pot manifesta egoul narcisist, fiind mereu in atentia publicului, isi pot juca rolul de binefacator absolut, iar efortul depus de ei primeste aprecierile si laudele mult dorite.

Ego-ul acestor oameni este mai presus de toate: nu sunt capabili de empatie, se cred superiori, au o pofta bolnavicioasa de adoratie si admiratie constanta. Deseori sunt lacomi, invidiosi, egoisti, posesivi, ignorand nevoile si sentimentele semenilor.

narcisism

Narcisistii au o parere foarte buna despre ei

Afla daca esti narcisist!

Cum poti sa-ti dai seama daca suferi de narcisism? Daca bifezi cel putin 5 din semnalmentele de mai jos, e foarte posibil sa te numeri printre "urmasii" lui Narcis:
  • adesea visezi ca va veni clipa cand vei avea putere nelimitata, succes, recunoastere pe scara larga sau ca vei avea o inventie care va schimba lumea din temelii - si chiar crezi ca toate astea sunt planuri reale!
  • in dragoste ai pretentia ca partenerul sa te considere un adevarat zeu, intruchiparea perfectiunii
  • nu suporti deloc - sau foarte greu - criticile, atribuind oricarei remarci un ton dusmanos, fiind convins ca esti tinta unei persecutii
  • nu esti in stare sa-ti apreciezi abilitatile; cateodata iti atribui calitati pe care nu le ai, alteori te subapreciezi
  • crezi ca esti o persoana deosebita, care poate avea tangenta doar cu anumiti oameni si in medii speciale
  • iti doresti cu ardoare sa ai succes, nu esti dispus sa astepti ca rezultatele sa apara dupa o munca asidua; in subconstientul tau crezi ca totul ti se cuvine - acum!
  • ti se intampla des sa invidiezi pe altii, fiind convins ca si altora le e ciuda pe tine
  • cei din jurul tau cred ca esti arogant, lipsit de atentie si egoist
  • in sinea ta, jubilezi in situatiile dramatice, cand te poti afla in centrul atentiei.

Nu trebuie sa te sperii, nu e totul pierdut. Exista remedii pentru narcisism, important este sa-ti dai seama ca ai nevoie de ajutor specializat.