Mustarul - tipuri, retete si tratamente terapeutice

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7560

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mustarul - tipuri

  • din seminte albe (Sinapis Alba): efecte terapeutice mai slabe
  • din seminte negre (Sinapis Nigra): gust picant puternic si este mai utilizat in tratamentele naturiste.

Insa ambele variante sunt intalnite in tratamentul diverselor boli, mai ales cele bronho-pulmonare, in care mustarul se dovedeste extrem de eficient.

Mustarul - retete populare (oricare tip de mustar)
Faina de mustar
Aceasta se obtine din semintele de mustar zdrobite cu rasnita de cafea. Se recomanda pastrarea ei in locuri racoroase, in recipiente mate si bine inchise. Consumul fainei de mustar e indicat in primele 2-3 saptamani de la preparare, deoarece proprietatile curative se pierd treptat odata trecuta aceasta perioada.

Utilizare: interna, cu lapte sau cu vin, si externa, la prepararea cataplasmelor.

Cataplasma cu mustar
Mod de preparare: 3-4 linguri de faina de mustar se amesteca cu apa pana se formeaza o pasta. Compozitia obtinuta se pune intr-un saculet de panza si se aplica pe zona afectata. Daca pielea se inroseste sau apare senzatia de arsura, indepartati cataplasma. Aceasta reteta e contraindicata copiilor sub 6 ani.

Mustarul - tratamente terapeutice

Constipatie cronica
Tratamentul cu mustar pentru aceasta afectiune consta in inghitirea cu apa a 1-2 linguri de seminte intregi de mustar alb, pe stomacul gol. Pentru persoanele care au colonul iritabil, acest tratament e interzis.

Intoxicatii
Compozitia cu mustar care trateaza intoxicatiile se obtine amestecand o lingura de faina de mustar negru intr-un pahar cu apa. Se ia pe stomacul gol. Mustarul va provoca voma, prin care se vor elimina substantele toxice din stomac.

Apetit scazut
Daca pofta de mancare va lipseste, urmati acest tratament: beti cu 15-30 minute inainte de masa un sfert de lingurita de faina de mustar negru amestecat intr-un pahar cu lapte.

Mustarul - precautii

  • Mustarul negru estecontraindicat copiilor sub 6 ani, deoarece exista riscul de a aparea intoxicatii severe.
  • Administrarea prelungita a vreunul tratament poate provoca reactii toxice, fie ca e vorba de mustarul alb, fie de cel negru.
  • Persoanele afectate de dispepsie (indigestie) sau care au stomacul si colonul sensibile, trebuie sa intrebuinteze mustarul cu mare grija.