Munposan '94

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4436

Voteaza & Distribuie

Descriere

Afectiunile tiroidiene se numara printre cele mai frecvente afectiuni endocrine intalnite in cazuistica actuala in Romania. Patologia tiroidiana complexa este de cele mai multe ori aparuta ca urmare a carentei de iod, sau prin consum exagerat de iod (multe alimente contin aditivi alimentari pe baza de iod si duc la aparitia unei hipertiroidii clinice), sau prin consum de medicamente ce interfera cu sinteza hormonilor tiroidieni (amiodarona).

Un procent de 20% din pacientii tratati cu amiodarona prezinta disfunctii tiroidiene. Se recomanda la pacientii tratati cu amiodarona evaluare endocrina tiroidiana prin dozare de TSH,T3, T4 la fiecare 6 luni. Pacientii cu boli tiroidiene pot dezvolta cresterea glandei tiroide uniform sau nodular, simptome de insuficienta tiroidiana (hipotiroidism) sau simptome de functie tiroidiana in exces (hipertiroidism). O forma de hipertirodism este boala Graves Basedow, in care exista o proeminenta a globilor oculari (exoftalmie). Pot exista si variate forme de inflamatie a glandei tiroide (tiroidite acute, subacute si cronice).

Gusa endemica apare in zone in care exista deficit de iod. Iodul este o componenta esentiala necesara sintezei de hormoni tiroidieni, si este preluat de organism din alimente si apa. Prin scaderea consumului zilnic de iod, va scade si sinteza de hormoni tiroidieni, iar organismul incearca, ca o reactie ,,de aparare" sa rezolve acest deficit crescand secretia de TSH, un hormon hipofizar, ducand la marirea de volum a glandei tiroide. Acesta este un mecanism de compensare a deficitului de hormoni tiroidieni circulanti necesari. Urmatorul mecanism este cresterea transformarii periferice a T4 in T3 , proces in care este implicat si seleniul. Cand si acest mecanism devine insuficient se instaleaza hipotiroidismul clinic si biologic depistabil prin dozari hormonale, echografie tiroidiana, examen clinic de specialitate. Actual in zonele cunoscute endemice se practica profilaxia cu iod prin aditivarea iodului in apa, alimente, sare.

Implicati in cresterea si dezvoltarea organismului inca din viata intrauterina, deficitul de hormoni tiroidieni la gravide duce la nasterea copiilor cu deficiente psihice cretinism in zonele endemice. In Romania, zonele cunoscute endemice sunt cele subcarpatice: Neamt, Brasov, Arges si Campia Romana, Tulcea, iar in ultimul timp a crescut prevalenta afectiunilor tiroidiene si in Constanta. Fiind esentiali in dezvoltarea si maturarea organismului, deficitul de hormoni tiroidieni instalat inca de la nastere duce la incetinirea dezvoltarii scheletice si a sistemului nervos central, cu aparitia mixedemului congenital ce poate fi corectat prin substitutie de hormoni tiroidieni. In sarcina creste necesarul de aport iodat zilnic, iar cele mai frecvente afectiuni tiroidiene asociate sarcinii sunt hipotiroidismul si tiroidita autoimuna. Dupa explozia de la Cernobal, prin contaminarea cu iod radioactiv a crescut numarul de cazuri de gusi, noduli tiroidieni, cancere tiroidiene, tiroidite.

Nodulii tiroidieni sunt intalniti frecvent in practica medicala, descoperiti de cele mai multe ori ecografic. Unele studii indica o frecventa de 50% a nodulilor tiroidieni in populatie. Descoperirea unui nodul tiroidian ridica intotdeauna suspiciunea unei formatiuni maligne pana la proba contrarie. Desi ecografia si scintigrama tiroidiana aduc date importante pentru diagnostic, diagnosticul de certitudine se pune doar prin examen histo-patologic din formatiunea respectiva.

In boala Graves Basedow se evidentiaza:
- sindrom ocular, incepand cu simpla stralucire si fixitate a privirii, pana la clipit rar, retractie sau ptoza palpebrala , exoftalmie bilaterala.
- hipetrofia glandulara cu caracter difuz omogen, bilateral, cudimensiuni mari.
- simptome neuropsihice, nervozitate excesiva, iritabilitate, agitatie, tulburari de somn
- semne nervoase: tremuraturi ale extremitatilor, astenia generala si musculara.
- manifestari ale aparatului cardiovascular: tahicardia (120-140 batai/minut), dispnee, palpitatii, dureri precordiale, TA ridicata.
- tulburari digestive, scaderea in greutate, insomnii.

In insuficienta tiroidiana (cu gusa – hipertrofia glandei tiroide sau micsorarea glandei tiroide) apare pielea aspra, uscata, infiltrata, rece, constipatie, somnolenta, pulsul scazut (brahicardie), memorie deficitara, cresterea colesterolului si trigliceridelor, alte simptome. Tratamentul este prescris in functie de forma de boala, stadiul evolutiv, intensitatea bolii. In cazul insuficientei tiroidiene se administreaza hormoni tiroidieni. In cazul prezentei nodulilor tiroidieni sau gusa se apeleaza la chirurgie. In hipertiroidism se recomanda tratament medical cu antitiroidiene de sinteza, tratament chirurgical sau tratament cu iod radioactiv. Tratamentul poate fibrinogen simplu chirurgical sau asociat cu cel medical sau cu iod radioactiv.

Indicatiile tratamentului chirurgical: hipertiroidismul, gusa uni sau multinodulara, gusa plonjanta cu fenomene de compresiune, unele forme complicate, cu afectiuni cardiace, recidiva dupa tratamentul cu antitiroidiene de sinteza.
Avantajele tratamentului chirurgical: efectul este rapid, eficace, rezultate stabile.