Mohamed

Detalii

CategoriiReligie
TaguriSfinti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari17028

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 8 iunie 632, moare Mohamed, fondatorul religiei islamice.
Mohamed, unul dintre cei mai importanti lideri politici si religiosi din istorie, a murit la Medina, localizata in Arabia Saudita, in bratele lui Aishah, cea de-a treia lui nevasta si favorita sa. Nascut la Mecca si avand origini umile, Mohamed s-a casatorit la varsta de 25 de ani cu o vaduva bogata. Urmatorii 15 ani din viata a fost un negustor fara succes. In 610, intr-o pestera de pe Muntele Hira, din nordul Meccai, a avut o viziune in care Dumnezeu, vorbind prin intermediul arhanghelului Gabriel, i-a cerut sa devina profetul arab al religiei. Astfel, a inceput o viata de revelatii religioase, pe care el si alti adepti ai sai le-au adunat in Coran. Aceste revelatii au reprezentat baza religiei islamice.
Mohamed s-a considerat ultimul profet al traditiei iudeo-crestine si a adoptat teologia acestor doua religii mai vechi, implementand si cateva doctrine noi. Invataturile sale inspirate au adus de asemenea unirea triburilor de beduini din Arabia, un eveniment care a avut consecinte extraordinare pentru restul lumii. Pana in vara anului 622, Mohamed castigase in Mecca un mare numar de adepti, fapt care a determinat autoritatile orasului, interesate de mentinerea religiei pagane, sa-i planuiasca asasinarea. Mohamed a fugit la Medina, un oras situat la aproximativ 70 de mile la nord de Mecca, unde a primit o functie cu putere politica considerabila. La Medina, a construit un stat teocratic model si a administrat un imperiu aflat in expansiune rapida. In 629, Mohamed s-a intors la Mecca ca si cuceritor. In urmatorii doi ani si jumatate, numeroase triburi arabe disparate s-au convertit la religia sa.
Pana la moartea sa ce s-a produs la 8 iunie 632, a fost conducatorul intregii parti sudice a Arabiei, iar misionarii sai erau activi in Imperiul estic, Persia si Etiopia. In urmatorul secol, cuceririle masive au continuat sub conducerea succesorilor si aliatilor lui Mohamed, iar avansul musulmanilor nu a fost oprit decat in urma bataliei de la Tours, din Franta, batalie care a avut loc in 732. Pana in acest an, Imperiul Musulman, care a fost unul dintre cele mai mari imperii din istoria omenirii, se intindea din India, Orientul Mijlociu si Africa de nord, pana in Peninsula Iberica din Europa de vest.
Raspandirea islamismului a continuat si dupa terminarea cuceririi arabe, numeroase culturi din Africa si Asia adoptand in mod voluntar aceasta religie. In prezent, religiei islamice ii este alocat al doilea loc in lume ca numar de credinciosi.