Metode de imbogatire a vocabularului

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11927

Voteaza & Distribuie

Descriere

dexCand parasim scoala sau facultatea, cineva ne spune, in mod inevitabil, ca acesta nu este sfarsitul, ci doar inceputul invataturilor. Procesul de invatare nu se termina niciodata, intotdeauna este loc de mai multa si mai multa informatie, pentru ca, nu-i asa?, "omul cat traieste, invata.". Daca ne oprim din a ne imbogati vocabularul, ne impiedicam dezvoltarea intelectuala. Dar, sa continuam sa crestem intelectual pe tot parcursul vietii nu este deloc greu.



Puteti ramane o persona inteligenta, abila si erudita indiferent daca sunteti adolescent sau octogenar. Mai jos va oferim cateva sfaturi pentru a invata si pentru a folosi cuvinte ostentative astfel incat sa creati o impresie buna si sa intelegeti orice context pe care il auziti. Si aici este un mic secret: daca puteti invata sa folositi asemenea cuvinte, fara indoiala, sunteti deja suficient de istet.


Fiti receptiv la cuvinte noi

De fiecare data cand cititi, exista oportunitati pentru a va imbogati vocabularul. Nu le ignorati. Multi dintre noi au tendinta de a sari peste cuvintele necunoscute si le inteleg din context. Daca sunteti obisnuit sa faceti asa, va fi nevoie de un efort suplimentar pentru a nu uita sa notati cuvintele necunoscute. Antrenati-va sa fiti intotdeauna constienti cand cititi sau ii ascultati la altii si amintiti-va cuvintele care pe care nu le cunoasteti. Cautati-le mai tarziu intr-un dictionar.



# aveti intotdeauna la dvs un carnetel si notati rapid cuvintele necunoscute. Iar cand ajungeti acasa, cautati-le in dictionar.

# folositi noile cuvinte invatate. Cautati mai multe sensuri si apoi adaugati-le in vorbirea de zi cu zi cat mai des posibil. Cu conditia sa folositi fiecare cuvant nou cu precizie si in contextul corespunzator. Incet-incet va incepe sa devina o a doua natura si nu ii veti mai uita sensul.


Cititi mai mult

Odata ce terminati scoala, intrarea cuvintelor noi in vocabular va incetini, iar piatra de temelie a cladirii vocabularului o va reprezenta lectura. Pe langa reviste bine scrise, eseuri si materiale online, cititi cat mai multe romane, oricand aveti timp.



# incercati nonfictiunea si cartile tehnice: acestea va vor invata rapid atat noi modalitati de a vorbi, cat si noi modalitati de a gandi.

# daca lectura dvs este limitata numai la examinarea rapida a ziarelor, schimbati-va obiceiurile. Incercati reportajele lungi, dificile din ziarele nationale, internationale si revistele de afaceri, in special blogurile jurnalistilor. De asemenea, incercati sa cititi cel putin o carte si mai multe reviste in fiecare saptamana. Nu doar timp de o saptamana, ci in fiecare saptamana pentru o lunga perioada de timp. Pe langa imbunatatirea vocabularului, veti ramane mereu la curent cu toate actualitatile si va veti imbogati bagajul de cunostinte generale.


Adaugati cuvinte noi in propriul vocabular

Cand intalniti un cuvant necunoscut, nu sariti imediat peste el. Opriti-va si repetati-l, obisnuiti-va cu sunetul si forma sa. Incercati sa ii ghiciti sensul posibil din context. Indiferent daca il nimeriti sau nu, nu are nici o importanta. Ceea ce e important e faptul ca, prin acest proces, deveniti constient de cuvant. Ca rezultat, veti observa ca acest cuvant apare pe neasteptate, din ce in ce mai des, in tot felul de contxte. Deocamdata mintea dvs a fost alertata si-l observa. Odata ce ati incercat acest exercitiu, cautati-l in dictionar si confirmati-va daca ati ghicit sau nu intelesul corect. Dupa ce ati vazut fiecare cuvant nou invatat de cateva ori, veti sti nu numai ceea ce inseamna, ci si mai multe moduri in care poate fi folosit; mai mult decat atat, va forma acum o parte din vocabularul dvs natural.


Scrieti mai mult

Cu cat scrieti mai mult, cu atat vocabularul va creste mai mult deoarece veti fi fortat sa folositi in propozitii cuvinte exacte pentru a exprima ceea ce doriti sa transmiteti. Cand scrieti, incercati sa inlocuiti cuvintele frecvent utilizate cu cuvinte mai putin folosite, mult mai descriptive si interesante; folositi dictionarul de sinonime pentru a invata cuvinte mai provocatoare.



# Cele mai multe materiale scrise pentru public urmaresc evitarea cuvintelor pompoase, pe care cititorul de rand nu le cunoaste. Pastrati acest lucru in vedere atunci cand jonglati cu noul dvs. vocabular; ramaneti la exprimarea simpla si pe intelesul tuturor, atunci cand scrieti pentru un ziar sau pentru mase.


Cititi dictionarul

Imbogatirea vocabularului dvs. se va intampla in mod regulat prin rasforirea dictionarului si citirea definitiilor cuvintelor pe care inca nu le cunoasteti. Desigur, veti avea nevoie de un dictionar de calitate, cu explicatii lungi.



# inscrieti-va la newsletterele dictionarelor online pentru a primi cate un cuvant nou in fiecare zi, direct in inboxul dvs, fara a face nici un effort pentru a-l cauta. Exista, de asemenea, calendare cu cate un cuvant nou pe fiecare fila. Cititi cuvantul fiecarei zile si asociati-l cu un eveniment din ziua respectiva pentru a nu-l uita.


Jucati jocuri de cuvinte

Puzzle-urile de cuvinte sunt o sursa excelenta de a va imbogati cunostintele, deoarece creatorii puzzle-ului au fost nevoiti sa recurga, de multe ori, la o serie de cuvinte neobisnuite pentru a putea crea grilele, si ca acestea sunt interesante pentru facatorul puzzle. Exista mai multe variante de jocuri, inclusiv integrame, anagramale sau scrabble-ul.


Invatati putina latina

Desi pare si este o limba moarta, care aparent nu mai foloseste nimanui, stiind un pic de latina este o modalitate excelenta de a invata radacinile multor cuvinte din limba romana si va poate ajuta sa intelegeti sensul unor cuvinte fara sa recurgeti la dictionar.


Fiti deschis la idei noi

Fiecare cuvant pe care il intalniti este traducerea unei idei noi. Ganditi-va la domeniile care va sunt necunoscute: psihologie, semantica, antropologie, stiinta, arta, muzica, management, etc . Apoi, atacati metodic una dintre aceste zone citind despe un anumit subiect.


Stabiliti-va un obiectiv

Daca nu faceti nimic cu privire la vocabularul dvs, veti invata, cel mult 25-50 de cuvinte noi in urmatoarele 12 luni. Cu un efort constient, puteti afla mai multe mii de cuvinte. Stabiliti-va un obiectiv de a gasi, de a invata si de a folosi mai multe cuvinte noi in fiecare zi. Chiar daca acest lucru poate suna ambitios, veti descoperi cat odata ce va familiarizati cu cat mai multe, acesta este un obiectiv interesant si usor de indeplinit..