Mesajele ascunse de pe drapelul american

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6292

Voteaza & Distribuie

Descriere



drapelul american


drapelul american



Drapelul american, faimosul Stars and Stripes, n-a aratat dintotdeauna asa cum il cunoastem astazi, cu cele 50 de stele la locul lor, ilustrand starea Uniunii mai bine decat orice discurs prezidential. Pana in 1912, n-a existat o imagine standardizata a drapelului SUA, asa ca realizatorii versiunilor de pana atunci ale drapelului instelat au profitat de ocazie ca sa plaseze indicii si chiar mesaje usor codificate despre istoria si identitatea americana.



Prezent si in imnul de stat al SUA (The Star Spangled Banner – Drapelul Instelat), in salile de clasa, in tribunale si pe cladirile oficiale americane, drapelul este un element cheie al identitatii istorice americane. Fostele colonii americane ale coroanei britanice, eliberate prin revolutia din 1776, au adoptat un prim drapel instelat in 1777, iar dimensiunile drapelului care a inspirat imnul de stat erau enorme: 9x12,8 metri.


A fost ridicat pentru prima data pe meterezele Fortului McHenry, din Baltimore, in timpul razboiului anglo-american din 1812. Cele 15 dungi late ale drapelului si 15 stele au fost un motiv suficient de inspiratie pentru ca Francis Scott Key sa se puna pe treaba si sa compuna Star Spangled Banner. Totusi, in cei 200 si ceva de ani de istorie americana nu a existat un standard oficial pentru drapelul instelat, aranjarea stelelor in cadru facand obiectul modificarilor de moment la orice „revizuire" a drapelului SUA, si au fost destule.


Acest lucru face ca drapelul american sa devina un obiect de arta intr-o maniera unica, fiind o caracteristica pe care n-o mai gasesti nicaieri in alta parte. Istoricul de arta, Andrew Graham-Dixon, afirma ca totul tine de faptul ciudat ca nu a existat un proiect unic pentru drapel, o libertate care a permis exprimarea unor idei diferite cu fiecare drapel in parte.



„In general, un drapel de stat este un drapel si nimic altceva, e ca un numar de inmatriculare sau un logo, este intotdeauna acelasi. Dar in America n-a fost asa, iar asta a lasat mana libera oamenilor sa-si exprime creativitatea, frustrarile sau tristetea",



comenteaza Graham-Dixon. Mesajele ascunse:


1. Noua constelatie.

Simbolul de baza al primului drapel american a fost reprezentat de cele 13 stele, coloniile americane libere, care au format o noua constelatie pe firmamentul istoriei, si 13 dungi rosii. Stelelor initiale li s-au tot adaugat altele, teritorii intrate in Uniune, formand impreuna o noua natiune.


„Insa nu s-a precizat niciodata ce constelatie era aceasta",


observa expertul american in drapele vechi si heraldica, Jeff Bridgman. Unii, profitand de absenta unui standard oficial, au contopit – la un moment dat – stelele intr-una singura. Altii au adaugat si portretul lui George Washington, sa fie siguri ca primul presedinte al SUA nu va fi uitat.


2. Furia nordistilor

Drapelul american din timpul razboiului civil (1861-1865) a fost o imagine clara a divizarii Americii in „nordisti" si „sudisti". Drapelul a fost confectionat de mama unui soldat dintr-o unitate din Vermont, ucis in lupta. Femeia s-a folosit de drapel pentru a-si exprima revolta fata de pierderea unicului fiu, „compunand" un aranjament instelat din care lipseau stelele reprezentand statele sudice. Adica drapelul SUA avea numai 20 de stele. Abraham Lincoln si-a exprimat dezacordul.



„Nu, tipii aceia sudisti zboara. N-am de gand sa-i includ si pe ei in drapelul american",



a explicat mama soldatului.


3. Sfidarea Confederata

Nici sudistii n-au ramas mai prejos si au venit cu un drapel propriu, cu stelele configurate in crucea sudului. Era un drapel de lupta, afisat intens dupa terminarea razboiului civil. Mesajul era limpede:



„am fost incorporati cu forta in Uniune, dar noi tot sudisti ramanem."



4. Drapelul original

Modelul actual al drapelului SUA a fost adoptat in 1812, ca un semn de sfidare la adresa Albionului si ca un simbol al patriotismului americanilor. Cum se astepta la un atac asupra Fortului McHenry din partea flotei britanice (o forta militara considerabila) comandantul fortului a cerut sa i se faca un drapel



„atat de mare, incat englezoii sa nu aiba nicio dificultate in a-l vedea de la mare distanta".



Si n-au avut.