Melodia Nokia a fost un "Gran Vals"

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriPublicitate
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2456

Voteaza & Distribuie

Descriere



melodia Nokia


melodia Nokia



Melodia Nokia, care anunta deschiderea oricarui mobil produs de compania finlandeza, are o nota distincta, fiind inclusa in celulare din anul 1994. Nokia a anuntat deschiderea unei competitii pentru gasirea altei „piese", insa pana cand va fi inlocuita, actuala tema muzicala este omniprezenta si recunosti dupa ea pe orice posesor al unui celular al companiei.



Melodia a fost intitulata „Grande Valse", avand acelasi titlu ca si o piesa compusa de Frederic Chopin, dar a fost intotdeauna atribuita unui compozitor spaniol, Francisco Tarrega. Este un cantec pentru chitara clasica, datand din 1902, intitulat „Gran Vals".


Aceasta apropiere de titlul compozitiei lui Chopin a dus la aparitia confuziei. Se pare ca tema principala a piesei compozitorului polonez l-a inspirat pe Tarrega, decis sa creeze propriul sau „Grande Valse". Tarrega a adaugat un element important piesei lui Chopin, fraza repetitiva de la inceput.





Nokia a decis sa foloseasca tema lui Tarrega pentru telefoanele sale, insa aceasta ramane foarte apropiata de cea a lui Chopin, ecourile sale ramanand in „valsul" compozitorului spaniol. Notele pentru chitara sunt interpretate intr-o gama minora, pe cand piesa pentru pian este interpretata natural.


Muzicianul britanic Thomas Dolby („Dolby" este porecla sa de la 13 ani, acordata de prietenii lui pentru ca era mai apropiat de sintetizatoare decat de familie) a participat la proiectul de includere a sintetizatorului de tonuri din telefoanele Nokia si a relatat cum s-a ajuns la faimoasa tema:



„Intr-o seara, un tip de la marketing si-a bagat capul pe usa sectiei tehnice si a crezut ca aude pe cineva interpretand o melodie cu un telefon. De fapt, inginerul respectiv butona la radio pentru a obtine cea mai agasanta frecventa."



Tipul de la marketing, pomenit de Thomas Dolby, a intrebat daca poate asculta „niste piese" la radioul cu pricina. Facandu-i-se pe plac, el si inginerii au ales circa sase melodii pe care s-au decis sa le adopte ca teme pentru Nokia si sa le trimita mai sus, spre a fi aprobate si folosite.


Insa, din acel moment, cei de la departamentul legal al companiei (armata de avocati Nokia) au intervenit spunand ca nu se pot folosi acele melodii pop fara achitarea unor sume substantiale cu titlul de drepturi de autor. Nokia putea alege numai dintre piesele unor compozitori morti de cel putin 75 de ani. Una dintre temele auzite in acea seara era creatia unui compozitor obscur, specializat mai mult in valsuri, si aceasta a devenit melodia cea mai de succes din istoria ring-tonurilor.


Se estimeaza ca, pana in ianuarie 2010, melodia Nokia a rasunat de 1,8 miliarde de ori pe zi, in intreaga lume, adica de 20 000 de ori pe secunda. Melodia este atat de distinctiva, incat Nokia solicita ajutor din public pentru compunerea unei noi versiuni a piesei.


Practic, se asteapta un remix al compozitiei pentru noile modele ale celularelor Nokia, iar castigatorul competitiei anuntate public ar urma sa fie recompensat cu un premiu de 10 000 de dolari, iar compozitia sa va rasuna in peste 100 de milioane de telefoane celulare.


Muzicianul din Hong Kong, Khalil Fong, purtator de cuvant al Nokia pentru China, a compus o piesa intitulata „Coconut Shell", care contine un fragment din piesa Nokia interpretata la Erhu, un vechi instrument muzical chinez, cu numai doua corzi. Daca fericitul castigator al concursului pentru noua tema Nokia va pleca acasa cu 10 000 de dolari, nici cei care s-au apropiat cel mai mult de victorie nu vor ramane nerecompensati.



Primii cinci clasati in competitie vor primi cate 1000 de dolari. Nokia afirma ca noul ringtone trebuie sa fie o melodie „proaspata, expresiva, originala, si totusi, sa fie o melodie Nokia".