Mananci mai putin, traiesti mai mult!

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurimancare
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1264

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sa dam timpul inapoi…

Evident, habar nu avem cat o sa traim, de cine depinde asta, nici o certitudine, sunt intrebari la care raspunsul nu-l vom primi niciodata. Bun, dar asta ce presupune, sa ne "culcam pe o ureche" și sa ne complacem in ideea și frustrarea de a urma un program al existenței, in care nu avem coordonatele sau reperele clare, in care totul este relativ, deja scris a se intampla, legat de propria viața?! Uau, cum suna toate astea… Pentru unii poate suna descurajant și delasator, pentru alții insa poate fi un imbold de reorientare "catre interior" și ceea ce putem cu adevarat sa dobandim, ce putem sa facem pentru noi și pentru a ne infrumuseța, colora și gestiona mai bine existența.

Gerontologii au obținut rezultate neașteptate și nebanuite cu vreo 20 de ani in urma, care stabilesc ce poate face omul pentru a-și prelungi viața. Astfel, daca inițial se incerca prevenirea bolilor raspunzatoare de decesele premature, acum se dorește ințelegerea modului in care ne putem feri de boli, pentru a fi sanatoși, a stopa sau incetini procesele de imbatranire și a dobandi o viața lunga, fara boala și cu bucuria de a trai alaturi de cei dragi.

In timp ce durata maxima de viața este undeva intre 110-125 de ani, veți fi surprinși sa aflați ca aceasta perioada s-a modificat. Reducerea cantitaților de mancare, reducerea caloriilor, utilizarea unei hrane ce conține optimul de nutrienți, iata soluțiile bazate pe nutriție, de ultima ora, ce cresc "rata noastra de supraviețuire", de ma pot exprima astfel!

Problema reducerii numarului de calorii a fost ridicata pentru prima data de medicul Roy Walfond, care a demonstrat ca in felul acesta se imbunatațește starea de sanatate, se reduce numarul bolilor și se prelungește durata de viața, intre 10 și 30%! Experiențele facute pe pești au aratat o rata de 300%, iar la cobaii de laborator de 60%.

Chiar și o creștere de 10% a duratei de viața este considerata, in momentul actual, un real progress la care gerontologii nici nu sperau in urma cu vreo 20 de ani!

Se mai spune, in urma studiilor științifice cu privire la genomul uman, ca procesul de stopare al imbatraniri celulelor se produce tocmai in momente de inaniție, de post, de regim alimentar. Foarte interesant, nu-i așa? Adica, cu alte cuvinte, atunci cand ma infometez, stopez imbatranirea și imi protejez sanatatea și tinerețea?!? Nu este nimic intamplator, iar postul este mai mult decat o dogma sau o regula religioasa, este strans legat, se pare, de "știința de a trai ales!"

Cercetarile in domeniu ne arata ca imbatranirea speciilor este legata de capacitatea acestora de a remedia AND-ul. Conform parerii profesorului Denham Harman de la University of Nebraska Medical School, exista 99% "șanse" ca radicalii liberi sa stea la baza procesului de imbatranire. Aceasta opinie tot mai mult acceptata este ca procesul de imbatranire are la baza pierderea capacitații de a repara distrugerile cauzate de radicalii liberi.

Care este cheia longevitații noastre?

Reducerea expunerii la radicali liberi și creșterea protejarii organismului impotriva lor prin marirea ratei de antioxidanți. Aceste concluzii sunt demonstrate de studiile de laborator, confirmate ca și evoluție. Un astfel de studiu realizat pe om a fost publicat in "American Journal of Clinic Nutrition", care a urmarit timp de 10 ani, 11.178 de persoane cu varste cuprinse intre 67-105 ani, iar aici s-a observant riscul decesului ca fiind redus cu 42% pentru cei care au luat suplimente atat cu vitamina C, cat și cu vitamin E.

Concluzia?

Practic, exista o singura cale de a mari durata de viața, prin reducerea riscului de deces prematur din cauza bolilor, anume, prin reducerea caloriilor și hrana optima, in mod deosebit, in ceea ce privește antioxidanți...

Mananci mai puțin, traiești mai mult!

Voi reveni cu acest subiect, in urmatorul articol, cu informații mai complexe despre toate cele scrise mai sus, iar pana atunci, ca și concluzie, luați cu voi urmatoarele sfaturi, ce le scriu cu drag (va spun voua, imi spun și mie!):

  • Consumați multe fructe și legume, foarte bogate in antioxidanți!

  • Consumați suficiente verdețuri și leguminoase;

  • Reduceți numarul de calorii exact la valoarea normala pentru a ramane sanatos;

  • Faceți exerciții fizice cardio și moderate, macar de 4 ori pe saptamana;

  • Evitați stresul, incalceala gandurilor, evitați sa va enervați!

  • Asigurați-va o nutriție optima prin folosirea de suplimente alimentare;

  • Evitați sursele de radicali liberi – alimente fripte sau prajite, gaze de eșapament, expunerea prelungita la soare, fumatul…


Sa fim sanatoși, sa gandim frumos și sa avem o cat mai buna adaptare la mediu, cu tot ce cuprinde aceasta exprimare!