Louis Pasteur

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6639

Voteaza & Distribuie

Descriere

Louis Pasteur a fost un savant francez, unul dintre cei care au descoperit si dezvoltat domeniul microbiologiei. Omul de stiinta s-a nascut la 27 decembrie 1822, in Dole si a murit in 28 septembrie in Marnes-la-Coquette. Dole, satul sau natal este situat in regiunea Jura din Franta. La trei ani dupa nasterea acestuia, familia lui s-a mutat la Marnoz, iar in 1830 la Arbois.





Louis Pasteur


Louis Pasteur - pictat de Robert Thom




Louis Pasteur si-a inceput studiile la colegiul din Arbois si aici si-a descoperit talentul pentru pictura. S-a mutat apoi la Paris, insa s-a reintors in Arbois, caci a fost foarte dezamagit de experienta pe plan artistic pe care a avut-o in Paris.


Si-a luat apoi bacalaureatul in litere, in 1840, iar in 1842 si pe cel in stiinte matematice, urmand ca in 1843 sa fie admis la „Ecole normale superieure" din Paris, studiile terminandu-le in 1847, cand si-a sustinut doua teze, una de chimie si alta de fizica.


Acesta a facut cercetari stiintifice in domeniul cristalografiei si a descoperit astfel, fenomenul de izomerie. A fost numit apoi profesor la Facultatea de Stiinte din Lille, iar aici a facut o descoperire majora, demonstrand ca levurile drojdiei de bere sunt fiinte vii care duc la provocarea fermentatiei.




Louis Pasteur


Louis Pasteur



Infirma prin lucrarile sale din perioada 1858-1864 teoria generatiei spontane, iar din 1865 incepe sa studieze o maladie care decima viermii de matase, reusind prin studiile sale sa identifice fluturii bolnavi carora le distrugea ouale, pentru ca acestea sa nu infesteze intreaga crescatorie. A avut, asadar, o contributie importanta si in domeniul sericiculturii.


In aceasta perioada, Robert Koch demonstra in Germania, in mod experimental, ca un anumit tip de microbi provoaca o anumita boala. Pasteur a fost atras de aceasta noua parte a biologiei si a reusit apoi sa izoleze germenul, care s-a numit apoi stafilococ.


Anii ce au urmat au venit cu o reala competitie intre Franta si Germania, cursa referitoare la aceasta ramura a biologiei, care a capatat apoi numele de microbiologie. Alaturi de colaboratorii lui, Louis Pasteur a realizat un vaccin impotriva holerei, care a fost aplicat cu mult succes in anul 1881.


In 1880, Louis Pasteur isi incepe cercetarile asupra turbarii. Savantul descopera ca maduva spinarii de animal infectat uscata ar putea sa impiedice aparitia acestei boli grave.




Louis Pasteur in laborator


Louis Pasteur in laborator



Dupa mai multe incercari de a realiza un preparat cu calitati de vaccin, dar si dupa multe ezitari, aceasta a facut prima sa incercare, in cazul unui copil care a fost muscat de un caine turbat. Dupa trei luni de la inceperea primei seri de injectii, copilul a fost salvat.


Dupa acest moment, Academia de Stiinte a Frantei a hotarat sa infiinteze o institutie adresata tratarii turbarii, iar aceasta institutie devine in timp celebrul Institut Pasteur.


Caracteristica de binefacator al omenirii nu ii este asociata pe nedrept lui Louis Pasteur, descoperirile acestuia de-a lungul timpului fiind mai mult decat utile.


Studiile si descoperirile lui servesc astazi mai multor ramuri ale medicinei si stiintei precum stereochimiei, microbiologiei, bacteriologiei, virologiei, imunologiei si biologiei moleculare. Munca sa a ferit milioane de oameni de imbolnaviri, lucru datorat vaccinurilor si pasteurizarii (metoda de conservare a produselor alimentare, mai ales a celor lichide, inventata de Louis Pasteur).