Lansarea lui SPUTNIK

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8540

Voteaza & Distribuie

Descriere

Uniunea Sovietica inaugureaza Era Spatiului prin lansarea Sputnik-ului, primul satelit artificial al Terrei. Aeronava, denumita Sputnik dupa cuvantul rus pentru satelit a fost lansata la 10:29 p.m., ora Moscovei de la baza de lansare Tyuratam in Republica Kazacstan. Sputnik avea un diametru de 22 de inch si cantarea 184 pfunzi si inconjura Terra o data la fiecare ora si 36 minute.

Calatorind cu o viteza de 18. 000 mile/ora, orbita sa eliptica a avut un apogeu (cel mai departat punct de Terra) de 584 mile si un perigeu (punctul cel mai apropiat de Terra) de 143 mile. Vizibil prin binoclu inaintea rasaritului si apusului, Sputnik transmitea semnale radio spre Terra, destul de puternice pentru a fi percepute de operatori amatori de radio. Cei din SUA cu acces la astfel de tehnologie s-au conectat si au ascultat cu teama cum aeronava sovietica trecea peste teritoriul SUA de cateva ori pe zi. In ianuarie 1958, traiectoria lui Sputnik s-a deteriorat, dupa cum era de asteptat, iar aeronava a ars in atmosfera.

Oficial, Sputnik a fost lansata in corespondenta cu Anul Geofizic International, o perioada solara declarata ideala de catre Consiliul International al Uniunilor Stiintifice pentru a lansa sateliti artificiali pentru a studia Terra si sistemul solar. Totusi, multi americani se temeau de utilizari mai rele ale noii tehnologii sovietice in domeniul rachetelor si satelitilor, care se parea ca depasea efortul depus de SUA in acelasi domeniu. Sputnik era cam de 10 ori mai mare decat satelitul planificat de SUA, care nu era programat de lansare decat in anul urmator.

Comunitatile guvernamentale, militare si stiintifice din SUA au fost surprinse cu garda jos de realizarile tehnologice sovietice si si-au unit eforturile sa recupereze dezavantajul, astfel incepand ôcursa spatiului cosmicö. Primul satelit al SUA, Explorer, a fost lansat pe 31 ianuarie in 1958. Pana in acel timp, sovieticii obtinusera o alta victorie ideologica cand au trimis pe orbita un caine la bordul aeronavei Sputnik 2.

Programul spatial sovietic a continuat sa realizeze alte premiere in spatiu la sfarsitul anilor 1950 si la inceputul anilor 1960: primul barbat in spatiu, prima femeie, primii 3 oameni, primul zbor in spatiu, prima areonava care sa atinga Luna, prima aeronava care sa inconjoare luna pe orbita, prima aeronava care sa ajunga la planeta Venus, si prima naveta care sa aterizeze lin pe luna.

Totusi, SUA a facut un salt gigantic inainte in cursa pentru spatiu la sfarsitul anilor 60, cu programul de aselenizari lunare Apollo, care a facut sa aterizeze pe suprafata lunii doi astronauti apartinand misiunii Apollo 11 in iulie 1969. In 1958, prima linie transatlantica de pasageri, utilizand avioane cu reactie, a fost inaugurata de corporatia British Overseas Airways Corporation (BOAC)cu zboruri intre aeroportul londonez Heathrow si cel new-york-ez Idlewild(actualul JFK). G-APDC 'Delta Charlie'a pornit din Londra spre New York via Gander sub comanda capitanului R. E. Millichap iar G-APDB, sub comanda capitanului T. B. Stoney, a efectuat zborul de la limita estica.

Datorita vanturilor predominante, zborul de la limita vestica a trebuit sa realimenteze cu combustibil in Gander. Zborul inaugural a fost terminat in 8 ore 53 de minute de zbor (inclusiv opririle - 10 ore si 5 minute) la o viteza aproximativa la sol de 404 m.p.h. BOAC utiliza anterior aeronave cu elice pe ruta transatlantica.