Ion Jalea

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6382

Voteaza & Distribuie

Descriere


Ion Jalea a fost un sculptor roman, s-a nascut pe 19 mai 1887 in Casimcea, Tulcea. Acesta este recunoscut prin faptul ca a sculptat foarte mult timp numai cu o mana, pierzandusi celalalt brat in timpul Primului Razboi Mondial.


A aboslvit Scoala de Arte si Meseri, iar apoi a studiat la Academia de Arte Frumoase din Bucuresti, unde i-a avut drept profesoti pe Frederik Stork si Dimitrie Paciurea, cunoscuti sculptori.






"Arcas odihnindu-se" - de Ion Jalea




Formatia sa artistica si-a cizelat-o la Academia Julian din Paris, unde a lucrat in atelierul lui Antoine Bourdelle.


Munca si talentul i-au fost recunoscute, Ion Jalea primind foarte multe premii, precum Marele Premiul al Expozitiilor Internationale din Barcelona si de la Paris, Premiul National Pentru Sculptura, in anul 1941, Premiul de Stat, dar a primit si distinctia de Artist al Poporului. In anul 1956 a fost ales presedintele activ al Uniunii Artistilor Plastici din Romania.





Ion Jalea - sculptor


Ion Jalea - sculptor




Artistul Ion Jalea a realizat foarte multe lucrari care pot fi admirate de turisti si nu numai in mai multe spatii publice din orasele tarii. Dintre aceste sculpturi, cele mai cunoscute sunt busturile lui George Enescu si Spiri Haret, care se afla la Bucuresti, lucrarea complexa "Lupta lui Hercule cu Centaurul", in acelasi oras. La Deva intalnim statuile lui "Decebal", iar in Tulcea, statuia lui "Mircea cel Batran".


Totodata, foarte multe dintre lucrarile acestui sculptor pot fi vazute la Muzeul Memorial din Constanta, muzeu care are numele artistului Ion Jalea si se gaseste chiar pe faleza Marii Negre.





Sculptura de Ion Jalea


Sculptura de Ion Jalea




Ce-l distinge pe Ion Jalea este faptul ca multe dintre sculpturile lui reprezinta niste figuri ori monumente foarte importante din istoria tarii, sculpturi de natura alegorica si fantastica, realizate dupa legile clasice ale echilibrului.


Ca fundament al viziunii sale se recunoaste cultul pentru forma ce se formeaza din observarea realitatii, fapt ce se vede in special la figurile umane. O alta tehnica se bazeaza pe incorporarea morfologiilor fantastice ale mitologiei antice. Sensul sculpturilor lui Ion Jalea este unul idealizand, deaorece mahoritatea glorifica personalitatile relevante ale istoriei.






"La prasit" - de Ion Jalea




Ion Jalea a realizat in opera sa raporturi armonice intre partile folosite, ale incadrarii unor elemente dinamice in niste forme statice. Simbolul sau opera care arata aceasta imbinare de realist si fantastic este oferita de sculptura sa cea mai reprezentativa, "Arcas odihnindu-se", pe care a realizat-o in anul 1926.


O copie in bronz a acestei sculpturi a fost inaugurata in anul 2009 la Luxemburg si reprezinta o donatie din partea tarii noastre pentru Curtea de Justitie din Luxemburg.