Intoxicatia alimentara cu sushi


Imi place (apasati din nou pentru a anula) 10 voturi Nu imi place (apasati din nou pentru a anula)
Intoxicatia alimentara cu sushi
CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Modificatacum 3 luni si 2 saptamani
Vizualizari1516

Descriere



Sushi


Sushi



Sushi este o delicatesa japoneza consumata cu orez otetat, infasurat in alge marine, in ideea ca degetele sa nu devina lipicioase. Se crede ca sushi nu este de fapt un fel de mancare initiat de japonezi, dar este cu siguranta una dintre cele mai intalnite feluri de mancare gatite de ei. Fructele de mare incluse intr-un sushi sunt fie crustacee fie peste crud printre alte ingrediente ale sushi-ului.



Acesta este apoi consumat crud, cu sos de soia (shoyu in japoneza), sau wasabi, care este un sos picant consumat, de asemenea, cu diferite alte tipuri de sushi. Raspunsul la intrebarea des intalnita: „Se pot provoca infectii alimentare de la sushi?" este da. Datorita stilului de preparare al sushi-ului, exista unele dezavantaje atunci cand acesta este mancat.



Bacteriile care cauzeaza intoxicatie alimentara la sushi

Exista anumite tipuri de bacterii care provoaca intoxicatii alimentare, si acestea pot fi clasificate in urmatoarele tipuri:



  • Staphylococcus aureus, care poate aparea de la orezul existent intr-un rulou de sushi. Daca orezul nu este rapid refrigerat dupa ce este preparat, posibilitatea formarii bacteriilor este mare. Fiind la temperatura camerei, este posibil ca aceste bacterii sa se aseze pe sushi atunci cand este lasat prea mult timp neacoperit.

  • Anisakioza este o boala care se poate aparea dupa consumul de peste crud. Aceasta afectiune se datoreaza unui vierme parazit numit Aniskidae, care se gaseste sub forma de larve in sushi si sashimi (un fel de peste crud feliat, consumat doar cu sos).


  • Datorita prezentei contaminantilor precum mercurul, femeile insarcinate si cele care au un sistem imunitar slab trebuie sa evite consumul de peste crud.


  • Salmonella este o bacterie comuna pe care oamenii o contracteaza prin intoxicatie alimentara, de la consumul de peste crud in sushi. Aceasta poate fi o afectiune grava, cu simptome ce persista pe durata a 3-4 zile, ceea ce duce la asa numita gastroenterita, care are nevoie de atentie medicala.


Simptomele intoxicatiei alimentare cu sushi

Simptomele intoxicatiilor alimentare sunt destul de asemanatoare in cele mai multe cazuri. Trebuie avut grija la modul in care mesele sunt gatite si manipulate, pentru a sta departe de bacterii, pentru a evita urmatoarele simptome de intoxicatie alimentara cu sushi.



  • senzatie de oboseala


  • durere abdominala


  • diaree


  • varsaturi


  • senzatii de greata


  • lipsa poftei de mancare


  • crampe la nivelul stomacului


  • varsaturi cu sange


  • dureri de stomac, ce devin de nesuportat


  • sange in scaun


  • temperatura corpului mai mare de 38.6 °C


  • urinare mai putina sau chiar absenta ei


  • vedere confuza


E necesar ajutor imediat atunci cand aceste simptome persista sau se inrautatesc pe masura ce timpul trece. Nu va puteti permite sa pierdeti timp si sa va asteptati ca antibioticele sa dea rezultate in acele momente.


Prevenirea intoxicatiei alimentare cu sushi

Pentru cei care pregatesc sushi acasa sau il consuma intr-un restaurant exista anumite sfaturi care trebuie urmate cu strictete de fiecare data cand planificati sa gatiti sushi sau orice alt fel de mancare pe baza de carne.



  • Pastrati doua cutite pentru taiere, unul pentru legume iar celalalt pentru carne.

  • 74°C este temperatura ideala atunci cand se gatesc fructe de mare/pui/alte tipuri de carne pe gaz.


  • Tot ceea ce este perisabil trebuie refrigerat.


  • Dezinfectati ustensilele care au fost anterior folosite pentru prepararea carnii.


  • Pastrati-va mainile si masa curate in orice moment inainte de preparare.


  • Spalati cutitele de fiecare data cu solutie pentru a le dezinfecta.


  • Evitati sa gatiti daca sunteti raciti sau gripati.


  • Evitati punerea produselor in recipiente care nu sunt inchise ermetic.


  • Reincalziti mancarea pe gaz in locul cuptorului cu microunde pentru a va asigura ca aceasta se incalzeste uniform.


  • Daca observati pete verzi/albe de mucega, aruncati imediat mancarea, inclusiv produsele alimentare tinute langa ea.


  • Evitati alimentele in locuri publice daca acestea au fost tinute in aer liber pentru o lunga perioada de timp, in special in bufete.



Intoxicatiile alimentare cu sushi pot fi evitate daca va limitati rasfatul culinar atunci cand vine vorba de acest fel de mancare. Se pot salva multe probleme daca este consumat in cantitati limitate. O sugestie buna ar fi sa nu incercati sa preparati ushi la domiciliu daca nu sunteti familiarizati cu reteta sau sa-l mancati in restaurante bune, cu bucatari care va pot garanta siguranta.